המנוחה, ברת רשות במשק חקלאי, ציוותה את זכויותיה במשק באופן בלעדי לנכדה, בתנאי שיפצה את ילדיה ב 300,000 ש"ח. לפיכך חלק מילדי המנוחה שהודרו מן המשק עתרו, לביהמ"ש לענייני משפחה שיצהיר כי הזכויות במשק יועברו אליהם כיורשים על פי דין, בהתאם להוראות חוק הירושה בעניין הורשת משק חקלאי.
הנכד טען לעומתם, כי כמי שזכה על פי הצוואה, הרי שהוא יורש על פי דין ולפיכך עליו לקבל את המשק. לחילופין טען, כי יש לראות בהוראות הצוואה כקובעות, כי הנכד הוא הבן הממשיך הזכאי לקבל לידיו את המשק תמורת פיצוי ליורשים האחרים.
השופט סארי ג'יוסי דחה את התביעה. נקבע, כי ישנם שלושה הסדרים שנערכים בארץ בנוגע להעברת זכויות במשקים חקלאיים במטרה להמשיך את קיומם. ההסדר החל במקרה דנן הוא חוזה משולש בין המושב בו נמצא המשק, מנהל מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית, ועל פיו, המנוחה אשר קיבלה את המשק מידי הסוכנות הינה ברת רשות במשק, אך אינה יכולה להורישו. עם זאת, נקבע, כי לפי ההסדר, בר הרשות יכול למסור את זכויות השימוש במשק לאחר, וישנן מספר חלופות לאופן המסירה במקרה של פטירה- ראשית יימסרו הזכויות לבן הזוג, באם אין בן זוג- לבן הממשיך, ובאין בן ממשיך-יחולו הוראות חוק הירושה לגבי הורשת משק חקלאי. לפיכך נפסק, כי נוכח העובדה כי למנוחה לא היה בן זוג בעת פטירתה והיא לא מינתה בן ממשיך, הוראות החוק יחולו כאמור.
נפסק, כי הוראות החוק קובעות, כי במקרה כזה, בו אין בן ממשיך ואין בן זוג בחיים, הזכויות במשק יועברו ליורש אשר מסוגל ומוכן לקיים את המשק וזה יהא מחויב לפצות את שאר היורשים. נפסק, כי המונח 'יורש על פי החוק' חל גם על זוכה על פי צוואה, ולפיכך זכויות השימוש במשק יועברו לנכד, על פי ציווי המנוחה. עוד נפסק, כי לא ייתכן כי הוראת חוק הירושה בעניין משק חקלאי מתעלמות מעקרון העל החולש על דיני הירושה כולם והוא - המצווה לקיים את דברי המת, ולפיכך לא ניתן לקבל פרשנות הנוגדת את הרצון החד והברור של המצווה.
בפסק דין תמצאו אינדקס בעלי מקצוע כולל שמאי, עורך דין, גרפולוג, חוקר פרטי, נוטריון, תמלול, פוליגרף ועוד.
קידום אתרים