מאת: נילי שץ
במאמר שלפניכם נתייחס לתנאים המצטברים החייבים להתקיים בטרם יאשר בית המשפט הסכם גישור בין שני צדדים. ההלכה הפסוקה בעניין תנאים אלו הובאה לראשונה בפסק דין שכתב כבוד השופט נעם סולברג מבית משפט השלום בתל-אביב, עוד בשנת 1999.
העיקרון המנחה למתן אישור – הסכמה אמיתית בין הצדדים
- באופן טבעי התנאי הראשון והחשוב ביותר הוא שאכן שני הצדדים הגיעו להסכם המשביע את רצונם - זוהי למעשה מטרתו של הליך הגישור – הגעה לפשרה שתשקף את רצונם של שני הצדדים ותייתר את הצורך בהליך משפטי ארוך ויקר.
- הסדר הגישור חייב להיערך בכתב – כל הסיכומים שיושגו בעל-פה בין הצדדים אינם קבילים בבית המשפט. הדבר היחידי שקובע הוא הנוסח הכתוב שיוגש לאישורה של הערכאה השיפוטית.
- במסגרת ההסדר הכתוב יפורטו כל התנאים לפיהם יושב הסכסוך – המסמך שיוגש לבית המשפט חייב לכלול פירוט מקסימלי של עמדות הצדדים, המגבלות והסייגים שנכללו בהסכם. אין להותיר כל מקום לפרשנות.
- שני הצדדים יחתמו על הסדר הגישור – הסדר ללא חתימה של בעלי הדין לא יאושר בבית המשפט שכן חתימה שקולה בהקשר זה לנכונות סימבולית ומעשית ליישום ההסכם.
- המגשר יחתום גם כן על הסדר הגישור – חשוב מאוד שגם האדם שלקח חלק פעיל בהליך הגישור והיה למנוע מאחורי הדו-שיח בין הצדדים, שאף סייע בניסוחו של ההסכם, יוסיף את חתימתו ולמעשה יעביר לבית המשפט מסר ברור לפיו ההסכם אליו הגיעו הצדדים, הינם גם על דעתו.
- המגשר יודיע לבית המשפט על ההגעה להסדר בהקדם האפשרי – פרק הזמן שיעבור בין היום בו הגיעו הצדדים להסכם עד למועד הגשתו של ההסדר לאישורו של בית המשפט – חייב להיות מינימלי ככל הניתן.
- עותק מההסדר יוגש לבית המשפט
עם זאת, בסיכומם של התנאים המצטברים הללו אותם קובע סולברג, מוסיף השופט הנכבד סייג בו הוא קובע כי גם בהתמלא כל התנאים שהובאו לעיל – רשאי השופט, תוך הפעלת שיקול דעת פרסונלי, להזמין את בעלי הדין ולבקש הבהרות נוספות ואף להציג סייגים נוספים שיימנעו את אישורו של ההסדר בטרם ימולאו תנאים נוספים שייקבע השופט\ת לפי ראות עיניו. חשוב לציין כי ביהמ"ש ברוב המקרים אף יורה על השבת סכום האגרה ששולמה בתיק תוחזר לצדדים (בהתאם לתקנות).
עורכת דין נילי שץ מתמחה במשפט מסחרי/אזרחי, דיני משפחה אישות והוצאה לפועל.
הפוסט פורסם לראשונה בבלוג של עו"ד נילי שץ