הדין במדינת ישראל קובע כי עם מותו של אדם יתחלק רכושו בהתאם למצווהבצוואה אותה הותיר אחריו, וזאת בכפוף לעובדה כי מדובר בצוואה תקפה וחוקיתעל כל המשתמע מכך. בהיעדר צוואה תקפה בהתאם להוראות כל דין, קובע החוק כירכושו של המנוח יחולק בהתאם להוראות חוק הירושה אשר במסגרתו מובאת היררכייתחלוקה ברורה כדלקמן:
מובא ע"י עו"ד נילי שץ
סדר חלוקת הירושה כפי שנקבע בסעיף 10 לחוק הירושה
1. בןבת זוגו של המוריש
2. ילדי המוריש וילדי ילדיו (נכדיו) של המוריש
3. הוריו של המוריש וילדיהם (אחיו ואחיותיו של המוריש)
4. הורי-הוריו של המוריש וילדיהם (דודיו של המוריש)
חוק הירושה אינו מייחס חשיבות של ממש למספר היורשים בכל קבוצה כי אם אךורק לעובדה כי הם קיימים. נמחיש באמצעות דוגמה: בהנחה ולמוריש יש ילדיםואין בןבת זוג, יתחלק רכושו שווה בשווה בין כל הילדים (באם יש יותר מאחד).אם אין לו ילדים הרי שהעיזבון יעבור להוריו של המוריש וילדיהם ויתחלקביניהם שווה בשווה וכן הלאה.
זאת ועוד, חוק הירושה מעניק לבןבת זוגו של המוריש מעמד מיוחד בכל הנוגעלחלוקת הרכוש שתוארה ומעניק לולה זכות ראשונים על המטלטלין של המוריש. הביתהמשותף ויתר המטלטלין המשתייכים לבית (דוגמת הרכב) יועברו באופן אוטומטילבןבת הזוג. במקרה והמוריש הותיר אחריו ילדים, נכדים או הורים יחולק שארהעיזבון, כל דבר שאינו בגדר המטלטלין, שווה בשווה ביניהם (על פי ההיררכיהשנקבעה בחוק) ובין בןבת הזוג.
לחילופין, במידה והמוריש הותיר אחריו רק אחיםאחיינים והורי-הורים יתחלקעזבונו של המוריש ביניהם לבין בןבת הזוג ביחס של שני שליש ושליש לטובת בןבתהזוג. התנאי העיקרי לקבלת המטלטלין ושני השלישים מיתר העיזבון טמון בצורךשל בןבת הזוג להוכיח כי בשלוש השנים שקדמו לפטירתו של המוריש – ניהלו בניהזוג משק בית משותף בדירה המדוברת.
בנוסף יש לציין כי במידה והמנוח אימץ את מי מילדיו בכפוף להוראות כל דין– נותרת הזכות להעברת הירושה בתוקפה כאשר החוק רואה את הילדה המאומציםכילדיו של המוריש לכל דבר ועניין.
חשוב לזכור כי במידה והמנוח לא הותיר אחריו אף יורש שתואם כל מדרג קרב שהיא – יורשת המדינה את עזבונו.
לאחר פטירה אדם על מנת לקבל צו ירושה – יש להגיש בקשה מיוחדת לכך לרשםלענייני ירושה או לבית הדין הרבני. רצוי לעשות כן באמצעות עורך דין.
עו"ד נילי שץ מתמחה בדיני משפחה