מאת : עו"ד נילי שץ
"הרי זו כתובתך" – אלו הן שלוש המילים אותן אומר החתן מתחת לחופה בטרם ימסור את הכתובה לאשתו המיועדת. מדובר למעשה על הרבה יותר מאקט סימבולי ריק מתוכן, כי אם במעמד משפטי מחייב עליו נרחיב במאמר שלפניכם.
מהי למעשה הכתובה?
הכתובה היא מסמך משפטי מחייב לכל דבר ומסירתו לאישה מסמלת את חובת הבעל לפרנסה ולכבדה. עיקר הכתובה מוקדש לפירוט הסכומים אותם מתחייב הבעל להעביר לאשתו במקרה ויתגרשו, שלא עח פי עילה שתגרום לאישה להפסיד את כתובתה. חשוב להדגיש בהקשר זה כי במידה ויוכיח הבעל כי ישנה עילת גירושין לפרידה – הרי שעל פי רוב הוא יהיה פטור מתשלום הכתובה.
החתימה על הכתובה נעשית לפני טקס החופה בנוכחות עדים ומעבר לסכום הפיצוי, יפורטו מעת לעת בכתובה גם "נכסי צאן וברזל" אותם למעשה הביאה כנדוניה מבית אביה. לאורך חיי הנישואין מועברים הנכסים הללו לחזקתו של הבעל ומוחזרים לאישה במקרה של גירושין.
אין הסכמה ברורה באשר לסכום שיעביר הבעל לאשתו במקרה של גירושין, אך המגמה הרווחת בקרב רבנים רבים היא להמליץ על סכום שאינו עולה על 120,000 ש"ח וזאת על מנת לאפשר לאישה המגורשת, קיום בכבוד לתקופת מינימום של שנה, עד אשר תתחתן בשנית.
יש לציין כי במקרה בו נפטר הבעל – רשאית האלמנה לגבות את סכום הכתובה מעזבונו של הבעל כך שזה ישמש למזונותיה.
מתי ניתן לתבוע את הכתובה?
חשוב לזכור כי הכתובה היא מסמך משפטי מחייב לכל דבר ועניין ותפקידו להעניק ביטחון לאישה שתדע כי במקרה והיחסים בינה לבין בעלה יעלו על שרטון – היא לא תגורש בלא כלום. בשנים האחרונות עולה מספרן של הנשים המבקשות לתבוע את סכום כתובתן במהלך הליך הגירושין.
פנייה מהסוג הזה חייבת להיות מטופלת על ידי עורך דין המתמחה בדיני משפחה והיא כוללת מספר שלבים עיקריים:
ראשית, יש למצוא ולבדוק את שטר הכתובה המקורי. העתק של השטר המקורי מוכרח להימצא בבית הדין הרבני החולש על האיזור בו התחתנו בני הזוג. התנאי היחיד בהקשר זה הוא כי הגירושין אינם פרי יוזמתה של האישה וכי הגירושין אינם נבעו מעילת גירושין קבילה שתגרום לה כאמור להפסיד את כתובתה.
באם נתמלאו תנאים אלה פונה האישה ביחד עם עורך דינה לבית הדין הרבני ומגישה בקשה לתביעת כתובתה. בית הדין הרבני הוא הערכאה היחידה המוסמכת לפסוק בנושא.
משרד עו"ד נילי שץ מתמחה במשפט מסחרי/אזרחי, דיני משפחה אישות והוצאה לפועל.
למאמרים נוספים בנושאי משפט – עורך דין נילי שץ.