סמים בונים וסמים ממריצים לשיפור השיאים בספורט
מנבחרת ארגנטינה, דייגו ארמנדו מראדונה במשחקי גמר הגביע העולמי בכדורגל, אחרי בדיקות השתן שלו נתכלה אפדרין, שהוא סם ממריץ האסור לשימוש ע"י התאחדות הבינלאומית לכדורגל. הסתיעות בסמים ממריצים ומעוררים למיניהם אינה דבר חדש, האפדרין נמצא בשימוש ברפואה ומסייע בשחרור המעביר העיצבי נוראנדרנלין.
האפדרין היה בשימוש כמרחיב סימפונות מאחר והוא גורם להרפיית השרירים המקיפים את הסימפונות. תחליפים חדשים ויעילים יותר החליפו במידה רבה את האפדרין למטרות אלה.
השימוש העיקרי בתרופה זו כיום הפחתת גודש באף, והיא ניתנת כטיפות אף.
הוועדה הרפואית של פיפייא (התאחדות הבינלאומית לכדורגל) מחשיבה אותו כסם ממריץ כי הוא מגרה את הלב-ריאה ועירור מחזור הדם הוא עשוי לתת למשתמש בו תוספת רצינית של אנרגיה כי האפדרין מעלה את ל"ד הוא ממריץ את מחזור הדם, ואז מגיע יותר חמצן לתאים ולשרירים ומשפרת את הפעילות הפיזית, האפדרין מגביר את קצב פעילות הלב כדי לשלוח את החמצן לתאים בקצב מהיר יותר – ומגביר את קצב יצור האדרנלין, מה שגורם ליכולת פיזית טובה יותר.
אמפיטאמינים מגביר עירנות שכלית ואנרגיה גופנית, קצב הנשימה וקצב פעימות הלב גוברים, האישונים מורחבים, התיאבון יורד ופוחת ויובש בפה היא תופעה שכיחה.
במינונים גבוהים אמפיטאמינים עלולים לגרום לרעד, הזעה, חרדה, כאב ראש "דפיקות" לב וכאב בחזה.
המשתמש בהם עשוי להיראות שופע אנרגיה ושמחת חיים ולהרבות בדיבור כל עוד הוא תחת השפעתם.
האפיטאמין ממכר וזו אחת הסיבות לירידה המשמעותית בספורט, וסיבה נוספת היא הקלות היחסית בה מתגלים שרידיו בבדיקות.
אמצעי אחר לשיפור הכושר הוא השימוש בסטרואידים אשר החדרה מוגברת שלהם באה לפצות את הגוף על ירידה משמעותית בהפרשת הורמונים הזכריים בשעת מאמץ גופני קשה וממושך. ירידה המגבילה את כושר המאבק של הספורטאי, פוגעת באגרסיביות שלו וגורמת לעייפות רבה.
ספורטאים בענפים המבוססים על כוח ינסו אולי להשתמש בסטרואידים אנבוליים אשר בונים את השרירים.
בנוסף, בעזרת גירוי השריר ע"י אלקטרודות גורמים לכווץ שרירים מרבי ללא כאב ומגדילים באופן הדרגתי את כוחו ועוצמתו של השריר ללא בזבוז אנרגיה, גירוי זה עלול להביא לליקויים בפעילות הרפלקסים, לירידה בדיוק התנועות ולעוויתות שרירים תכופות.
הסטרואידים האנבוליים הם נגזרות סינטטיות המחקות את ההשפעות האנבוליות (בניית שרירים) של ההורמונים הטבעיים, הם מגדילים את נפח השרירים וממריצים את צמיחת הגוף, לכן נעשה שימוש לרעה בהם ע"י ספורטאים במטרה להחיש בניית שרירים לאחר מאמץ גופני מרוכז. שימוש זה מאפשר לספורטאי לעמוד במתכונת אימונים קשה. הרופאים וארגוני הספורט אוסרים את השימוש בסטרואידים אנבוליים למטרת שיפור הביצועים בגלל הסיכונים הנגרמים בכך לבריאות. במיוחד אצל נשים, התופעות השליליות כוללות פצעי בגרות, קירחות, אגירת נוזלים, ירידה בפוריות והתקשות עורקים וסיכון לטווח ארוך של מחלת כבד ואף צורות מסוימות של סרטן.
(רופאים נותנים לעיתים סטרואידים אנבוליים בשילוב עם דיאטה עתירת חלבון כדי להמריץ החלמה לאחר מחלה קשה או ניתוח רציני).
המזרח גרמנים (לשעבר) נהגו להקיז כמויות דם גדולות מגופו של רץ המרתון להקפיאן ולהחזירן לגופו, שעות ספורות לפני הריצה. כדוריות הדם האדומות שימשו לא כמאגר מוביל חמצן כלומר הוא רץ "בלי שיגמר לו האויר".
שרפינסקי זכה במרתון בשתי אולימפיאדות: מונטריאול ומוסקבה.
ד"ר יעקב עזרא (P.hD) מומחה לרפואה נטורופתית. ייעוצים בתחומי התזונה והספורט, הבריאות – טיפול במחלות שונות, אנטי-אייג'ינג (האטת תהליכי זקנה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140