מאת : נילי שץ
פעמים רבות במסגרת הליכי ההוצאה לפועל – מוצא כנגד החייב צו עיכוב יציאה מהארץ שמטרתו לוודא כי לא יהיה ביכולתו לברוח אל מחוץ למדינה ולהותיר את נושיו בפני שוקת שבורה. במאמר שלפניכם נדון באופן בו יכול חייב לבטל את צו עיכוב היציאה מהארץ אשר תלוי ועומד כנגדו.
הגשת בקשה בכתב
חייב שכנגדו תלוי ועומד צו עיכוב יציאה מהארץ רשאי להגיש בקשה בכתב תוך מילויו של טופס העונה לשם "טופס בקשת חייב 1" בו יפורט יעד הנסיעה, מניעיה, מטרותיה ומקורות מימונה. הבקשה מוגשת לראש ההוצאה לפועל בצירוף תצהיר מאושר על ידי עורך דין התומך בעובדות שפורטו על ידי החייב.
בנוסף למסמכים הללו, יהיה על החייב לצרף כתב ערבות החתום בידי שני ערבים (שאין להם תיקים בהוצאה לפועל) ו-3 תלושי שכר אחרונים + צילום תעודות זהות של הערבים הללו.
[עוד בנושא משפט מסחרי ואזרחי - עו"ד נילי שץ]
חילופי תפקידים זמניים בין החייב לערבים
באם אושרה בקשתו של החייב – יבוטל הצו העומד כנגדו והוא יופעל זמנית כנגד הערבים לו. עת חוזר החייב לארץ – יהיה עליו להתייצב במשרדי לשכת ההוצאה לפועל ולהציג תעודת זהות או דרכון. במעמד זה יושב המצב לקדמותו.
ראוי לציין כי צו עיכוב קבוע חל רק על חייב שלזכותו נזקפו כמה תיקי הוצאה לפועל (שאוחדו במסגרת הליך של איחוד תיקים) ו\או חייב שעומד כנגדו תיק הוצאה לפועל בגין אי-תשלום מזונות. תוקפו של כל צו עיכוב "רגיל" אחר הינו לשנה אחת בלבד. עם זאת, במקרים מהסוג הזה רשאי הנושה לעמוד על הוצאתו של צו עיכוב מעודכן כנגד החייב.
כיצד תבדקו אם עומד כנגדכם צו עיכוב יציאה מהארץ?
על מנת לבדוק ולוודא שלא הוצא כנגדכם צו עיכוב יציאה מהארץ, יש להתקשר למשרד הפנים 3450* (ולא למשטרת הגבולות) בטלפון בסמוך ככל הניתן למועד הטיסה. במידה וקיים צו שכזה וודאו באיזו לשכת הוצאה לפועל הוא הופק והאם קיים לחובתכם יותר מצו עיכוב אחד.
עו"ד נילי שץ ממשרד שץ-אבני מתמחה במשפט מסחרי/אזרחי, דיני משפחה ואישות והוצאה לפועל.
פעילה למען החברה וזכויות האדם.