חפש מאמרים:
שלום אורח
24.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

כורכומין ופיפרין – קובי עזרא Ph.D

כורכומין ופיפרין – קובי עזרא Ph.D, היום אספר לכם על שני צמחי תבלין הקרובים לליבי והם: צמח התבלין – כורכום והפלפל השחור. בחרתי לדון אודות שני צמחי תבלין אילו בגלל פעילותם הסינרגיסטית. יותר נכון היה לומר שמבחינת הזמינות הביולוגית הכורכום אינו זמין וספיגתו לוקה בחסר. כמו כן, נמצא כי תמצית המופקת מצמח התבלין הפלפל השחור – פיפרין (נקרא גם: ביופרין), משפר פלאים את זמינותו הביולוגית ע"י  מניעת פירוקו בכבד. יש לציין, כי ישנו רכיב נוסף אשר משפר את זמינותו הביולוגית של הכורכום והוא אנזים המופק מפרי האננס, הנקרא: ברומלין.

כורכום (turmeric) אשר נקרא גם בשמו המדעי כורכומה לונגה (curcuma longa), הוא גם תבלין מאוד ידוע, אשר ניחן בצבעו הצהוב-זהבהב ובעל ריח אופייני. מלבד שימוש רחב בו כחלק אינטגראלי מסוללת התבלינים שלנו, נמצא כורכום בשימוש ברפואה איורוודית (Ayuredic medicine) מזמנים קדומים. הרכיבים הפעילים של כורכום השייכים למשפחת הפוליפנולים, הינם כורכומינואידים (CUrcuminoids), אשר הידוע ביותר מהם הינו כורכומין.

ברפואה העממית שימש כורכומין לטיפול במגוון מחלות שונות, ביניהן מחלות ויראליות, מחלות אוטואימוניות, מחלות כבד וריאה. במרוצת השנים הוכיח שימוש בכורכו מין את פרופיל בטיחותי מצוין של רכיב זה, את יעילותו הרבה והוביל לפרסום של מעל 1900 מאמרים מדעיים עד היום כאשר מרביתם פורסמו ב 4 השנים האחרונות.

מנגנונים בהם פועל כורכום בגופינו הם רבגוניים: החל דרך עיכוב יצירת מתווכי הדלקת כגון אנזימי LOX ו- COX ו TNFa , דרך השפעה אנטיאוקסידנטית חזקה וכלה ברגולצייה ומודולציית התהליכים ברמה התאית, כגון עיכוב פעילות ה – NFKB.

שימושים רפואיים:

מחלות המעיים הדלקתיות

למעשה הכורכומין יעיל לטיפול במגוון רחב של מחלות דלקתיות, כגון: מחלת האסטמה (גנחת הסימפונות), דלקות מעיים שונות, דלקות פרקים (אוסטאוארטריטיס, ארטריטיס, ראומטואיד ארטריטיס), דלקות גידים, וכו'...

השימוש אולי נרחב ביותר הקיים כיום ברפואה בכורכום הוא במחלות המעיים הדלקתיות (IBD), קרי מחלת קרוהן וקוליטיס אולצרוזה. במחלות אלה מתרחש ללא הרף ייצור של מתווכי דלקת במעיים, אשר גורמים לרקמה להיות מרבית הזמן במצב דלקתי.

מחקרים רבים הראו תוצאות חיוביות ביותר, בבני-אדם ובבעלי חיים (עכברושים). בשנת 2005 דווח על תוצאות מחקר קטן (10 אנשים) בבני אדם שסבלו חלקם ממחלת קרוהן וחלקם האחר במחלת הקוליטיס אולצרוזה. כ- 90% ממשתתפים דיווחו על שיפור משמעותי במצבם כבר כעבור חודש ימים בלבד.

בשנת 2006 במחקר קליני כפול סמיות מבוקר פלצבו ב- 89 אנשים חולי קוליטיס דווח על כך שמתן של 1 ג' פעמיים ביום - כורכומין הביאה הן לשיפור ממצאים קליניים והן לתוצאות בעלי משמעות סטטיסטית מבחינת שכיחות חזרת ההתקפים, אשר ביטויים בדחיפות ותחיפות היציאות, שילשולים, כאבי בטן וכו'.

יעילות הכורכומין בטיפול במחלות המעיים הדלקתיות וקשר מוכח בין המחלות האלה לבין סיכון להתפתחות מחלת סרטן המעי הובילו לתחילתם והתרחשותם בימינו של שני מחקרים קליניים גדולים כימופרוטקטיבית / כימוטרפויטית בהקשר של סרטן המעי.

מחלות המפרקים, דלקות פרקים

מספר מחקרים מדברים על יכולתו  של כורכום להיות חלק מפרוטוקול טיפולי במחלות מפרקים. יכולת זו של כורכום מוסברת על ידי השפעה אנטי דלקתית ישירה שיש לכורכומין על תהליכים שמשפיעים על מטבוליזם של הסחוס, כגון: עיכוב אנזים: COX2 והאנזים MMP9 האנזים הראשון אחראי ליצירת תהליכים דלקתיים בסחוס ובפרקים, האנזים השני אחראי על תהליכי פירוק הסחוס (הרס הסחוסים).

כורכומין נמצא כבעל יכולת לעודד יצירת קולגן מסוג-2. כל התגובות הנ"ל מסבירים אודות יכולתו של האלקלואיד המצוי בצמח הכורכום - כורכומין לעצור ולצמצם תהליכי פירוק שמתרחשים בסחוס במצבי דלקת.

זמינות ביולוגית של כורכום

החיסרון המשמעותי ביותר נכון להיום בטיפול בכורכום זוהי זמינותו הביולוגית הנמוכה.

הגורמים לכך הם: ספיגה פחותה של הרכיב במעי, מטבוליזם מהיר אותו עובר והיעלמותו המהירה מחזור הדם בעקבות זה.

לאחר מתן כורכומין במינון פרמקולוגי כשלוש רבעים ממנו מופרשת בצואה, מכאן ניתן להסיק אודות ספיגתו הלוקה בחסר של הכורכומין. על כן, מהסיבה הנ"ל משתמשים במינונים פרמקולוגיים, הנעים בטווח של 3 עד 10 גרם ליום. חשוב לציין, כי גם במינונים אלה לא נצפו תופעות לוואי.

בכדי לשפר את זמינותו הביולוגית של האלקלואיד כורכומין, להוסיף לכורכומין את הברומלין (אנזים המופק מפרי האננס) או תמצית מפלפל שחור, הנקרא: פיפרין.

שני הרכיבים הנ"ל הוכחו כמעלים את זמינות ביולוגית של כורכומין באלפי אחוזים בבני אדם. העלייה  בזמינות ביולוגית של כורכומין מאפשרת:

א. מצב המשרה יותר זמן של הכורכומין במחזור הדם.

ב. שיפור בספיגת וחדירות הכורכומין אל תוך התאים הדורשים אותו לשם פעילות אנטי-דלקתית למשל.

ד"ר יעקב עזרא (P.hD) מומחה לרפואה נטורופתית. ייעוצים בתחומי התזונה והספורט, הבריאות – טיפול במחלות שונות, אנטי-אייג'ינג (האטת תהליכי זקנה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140    www.Diet2all.net

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

קובי עזרא, מומחה לרפואה נטורופטית, תזונאי ומאמן כושר. מר יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים של וינגייט - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה).

כתב את הספרים:
1. אבן הפינה בתחום פיתוח הגוף.
2. ספורטולוגיה - המדריך לספורטאי.
3. סטרואידים-כל מה שרצית לדעת? ולא העזת לשאות!

בעל קליניקה לרפואה נטורופטית ונותן שרותים:
* טיפול במחלות שונות (כולסטרול, מחלות לב, סוכרת ועוז...).
* דיאטה מהירה דיאטות הרזייה ועיצוב הגוף.
* פיתוח גוף עיצוב וחיטוב הגוף.
לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140
* מנהל האתר: ארגון הבריאות והכושר.
ארגון הבריאות והכושר הישראלי

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת יעקב קובי עזרא

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/03/201660 צפיות
קובי עזרא ויטמין D כנגד זיהומים - ויטמינים. לאחר התפרצויות שפעת H1N1 בשנת 2009, המליצו בחום על כל עובדי הבריאות והחולים להיבדק ולטפל במחסור בוויטמין D כדי למנוע החמרה של דלקות בדרכי הנשימה. ויטמין D מפחית גם את ייצור הציטוקינים הפרו-דלקתיים, מה שעלול להפחית את הסיכון לסערת ציטוקין בזיהום H1N1.48

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ילדים15/09/191635 צפיות
גדילה לגובה וצמיחה במימדי הגוף - קובי עזרא. ראשית יש להבין שלוחית הגדילה ממוקמת בין האפיפיזה והמטפיזה ומורכבת משלושה אזורים (אזור מנוחה, ריבוי והיפרטרופי).

מאת: יעקב קובי עזראבריאות ורפואה כללי25/08/131916 צפיות
סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) סוכרת מסוג 2 בעבר כונתה סוכרת מבוגרים, היות ובעבר כמעט ורק מבוגרים ובעיקר שמנים סבלו ממנה. כיום עם מגפת ההשמנה בקרב ילדים ובני נוער, חלה עלייה בתחלואה של סוכרת סוג 2 בילדים ונוער, זאת עקב ההשמנה אשר נובעת מתזונה בלתי נאותה וחוסר פעילות גופנית. בסוכרת סוג 2 נוצרת תופעה של תנגודת הגוף להורמון אינסולין וכך בהמשך הפרשת אינסולין מוגברת, ובסופו של דבר ירידה בכמות האינסולין המופרשת מבלוטת הלבלב, כך לנעשה נוכל להבחין בעליית רמות הסוכר בדם, מצב המכונה היפרגליקמיה והתפתחות סו

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה18/08/131607 צפיות
דיאטה, ודיאטות בלתי פעילות אם כן נשאלה השאלה מדוע דיאטות אינן פעילות? או לפחות אנו רואים ירידה במשקל בהתחלה, אך כעבור זמן קצר אנו נתקעים! הסיבה העיקרית שדיאטות לא עובדות היא שלכל תוכניות הדיאטה למיניהן יש הנחת יסוד שגויה המבוססת על טיפול בסימפטומים, בגורמים החיצוניים וללא התייחסות לקשר של גוף-נפש הסתכלות מלאה על החיים שלנו. דיאטת מתבססות על כוח רצון ומשמעת עצמית בעיקר בלי לבדוק למה מלכתחילה אוכלים יותר מידי. בנוסף, השינוי המוצע הוא מבחוץ פנימה במקום מפנים החוצה. כלומר, דיאטות מציעות שנשנה את הפ

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה01/08/131677 צפיות
דיאטת אטקינס: ד"ר אטקינס ממליץ בדיאטה שלו לצרוך בכמות כמעט בלתי מוגבלת, את המזונות הבאים: בשר, ביצים, גבינה ושומן, שמן וחמאה, וללא ספירת קלוריות. אך ישנו הצורך להגביל את צריכת הפחמימות מוגבלת לכ- 20 גרם ביום. דיאטה של אטקינס הינה ללא פחמימות לפחות בשלב הראשון. דיאטת אטקינס הידועה גם כדיאטה עתירת חלבונים ושומנים ודלה בפחמימות. למידע נוסף אודות דיאטת אטקינס. התיאוריה שאחרי הדיאטה, לדברי יודעי דבר ואטקינס הינה שלאורך התפתחות האדם, למעשה עד המהפכה החקלאית שחלה לפני כ- 10,000 שנה, האדם כמעט שלא ני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה06/04/131860 צפיות
מחקר על השפעות של דיאטה ללא פחמימות על פי מחקרים תצפיתיים תוכננו רופאים ומדעני תזונה, נמצאו ביצועים גופניים בלתי תקינים הם נפוצה אך אינם מחייבים תוצאה של דיאטת דלת פחמימות או דיאטה ללא פחמימות. אך יחד עם זאת, שימוש טיפולי בדיאטות קטוגניות לא צריך לחייב הגבלה מכל עבודה פיזית או פעילות גופנית, עם הייחודיות שהיכולת האנאירובית היחידה היא מוגבלת, כגון הרמת משקולות. במקרה זה, בשל רמות הגליקוגן הנמוכים בדיאטה קטוגנית, ספורטאים תחרותיים קשה עד כדי שאינם מסוגלים לעקוב אחרי זה סוג של דיאטה. בשנת 1939 שני

מאת: יעקב קובי עזראדיאטה ותזונה03/04/131651 צפיות
מיץ טהור מכיל לא מעט סיבים תזונתיים, מיץ צם לעתים קרובות להשתמש בחוקן או משלשלי צמחים או מים מלוחים בתקופת צום יעילים לסלק פסולת מהמעיים והמעי הגס. שיטה נוספת להשגת אפקט זה כרוך קליפות פסיליום בערבוב עם המיץ הטבעי. בגלל שפסיליום אינו נספג לגוף, אך הוא סופח נוזלים באופן משמעות, כך הוא יוצר את העיקר הנחוץ כדי להקל על פינוי.

מאמרים נוספים בנושא בריאות גיל הזהב

מאת: שלום כהןבריאות גיל הזהב29/09/191893 צפיות
בחירת מסגרת דיור מוגן מתבטאת הן בצורך של החוסה והן ביכולות המימון של האפוטרופוס. ישנן מסגרות דיור מוגן המיועדות לחוסים קשים הסובלים מלקויות נפשיות כבדות, לצד מסגרות שנועדו רק לחוסים קלים ביותר.

מאת: Droxitבריאות גיל הזהב18/04/198633 צפיות
אחרי שטיפלו בנו במשך כל החיים מגיע הרגע שבו ההורים שלנו זקוקים לעזרה שלנו. כשהם מתבגרים נדמה שפעולות רבות קשות עבורם יותר. ההליכה למכולת לרכישת מוצרי מזון עשויה להיות מאתגרת יותר, וגם מטלות בסיסיות בבית אינן פשוטות עבורם. במקרים רבים קשישים לאחר מחלה חלשים אף יותר, והאחריות מוטלת לא פעם על ילדיהם הבוגרים. עם זאת, ולמרות האהבה האדירה והרצון הרב לסייע, לילדים יש היום משפחות משלהם – וילדים משלהם. הם מתמרנים בין עבודה לסידורים, בין משפחה למחויבויות אחרות, ובתוך השגרה העמוסה הם רוצים להעניק את המיטב

מאת: Droxitבריאות גיל הזהב28/03/191721 צפיות
ככל שהשנים חולפות, ההורים שלנו (וגם סבא וסבתא) מתקשים לבצע מטלות רבות בכוחות עצמם. בין אם הם זקוקים לאדם שיסייע להם בהכנת ארוחה קלה ובין אם בעזרה בניקיון הבית, הקושי בהחלט קיים – והוא גם בהחלט מובן. הבעיה האמיתית מתחילה כשאנחנו מאוד רוצים להיות שם בשבילם, אבל המציאות הופכת למאתגרת. העבודה לוחצת, המשימות נערמות ואין לנו את הזמן להספיק הכול וגם להיות שם בשביל ההורים שלנו. שירות של מטפלת לקשישים פרטי הוא בדיוק השירות שמאפשר לכל הצדדים לנצח: ההורים מקבלים את הסיוע שהם זקוקים לו, ולכם יש את הזמן לטפל

מאת: אבי דוידיבריאות גיל הזהב26/03/191678 צפיות
מדוע מזרון לפצעי לחץ כב חשוב ומדוע אתם לא יכולים לדחות למחר את התחלת השימוש בו.

מאת: אבי דוידיבריאות גיל הזהב17/01/191918 צפיות
בקצרה על כסא גלגלים חשמלי ועל כל היתרונות שבו.

מאת: רועי כץבריאות גיל הזהב13/06/181253 צפיות
מבוגרים סיעודיים זקוקים לטיפול רב יחד עם השגחה ברוב שעות היממה. טיפול ביתי באדם סיעודי כרוך בלא מעט אתגרים, הכנות, שעות עבודה וקשיים. לא כל אחד יוכל לטפל באדם סיעודי ולא בכל בית הדבר מתאפשר. פנייה לטיפול ביתי עולה על הפרק כאשר האדם הסיעודי אינו מוכן להכניס לביתו מטפל סיעודי, אינו מסכים לקבלת טיפול במוסד סיעודי וכאשר ישנה נכונות ויכולת לבני המשפחה לספק את הטיפול הדרוש.

מאת: רועי כץבריאות גיל הזהב13/06/181418 צפיות
טיפול סיעודי ביתי ניתן בהיקף מלא של 24 שעות ביממה או בהיקף חלקי של כמה שעות בכל יום. היקף הסיוע לו זקוק האדם המבוגר נקבע בהתאם למצבו הנפשי והמנטלי. ישנם מקרים בהם מספיקה עזרה של כ-3 שעות בכל יום מול מקרים בהם נדרשים סיוע מלא והשגחה 24 שעות ביממה.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica