צמד המילים "הסכם ממון" הופך בשנים האחרונות לחלק בלתי נפרד מחיי הזוגיות של רבים מאיתנו. במאמר שלפניכם נרחיב על מהות המושג הסכם ממון ונסביר מדוע חתימה על הסכם מסוג זה לפני החתונה הינה צעד חיוני מאין כמוהו.
אם כן הסכם הממון הינו מסמך משפטי עליו חתומים שני בני הזוג. המסמך מפרט את אופן חלוקת הרכוש ביניהם במהלך חייהם המשותפים, ואף חשוב מכך, לאחר הגירושין. ההסכם חייב להיערך בכתב ולקבל את אישור בית המשפט או בית הדין הרבני או חותמת אישור נוטריוני (כאשר מדובר בהסכם טרום מועד הנישואים).
מאת:עו"ד נילי שץ
[לפוסטים נוספים ומאמרים בנושא דיני משפחה - עורכת דין נילי שץ]
הסכם ממון לפני החתונה – מדוע?
1. במידה ובחרתם להיפרד – הרי שהסכם הממון עליו חתמתם יעזור לכם לחלק את הרכוש בצורה מסודרת וברורה – מבלי להיכנס למריבות ששום דבר טוב לא יצמח מהן. ככל שהסכם הממון יהיה מפורט יותר – כך יכולתכם למנוע אי-הבנות בהמשך תהיה גדולה יותר.
2. הסכם ממון שייערך מבעוד מעוד ימנע מאחד מבני הזוג את האפשרות לטעון כי הוא זכאי לרווחים הנובעים במישרין מפירות עבודתו של רעהו.
3. בעבור בני זוג שלהם ילדים מנישואים קודמים – הופך הסכם הממון לקריטי עוד יותר שכן יש בכוחו להסדיר במדוייק את אופן חלוקת הנכסים שלכם – ולמעשה למנוע מצב בו הם יוותרו ללא כלום. הסכם ממון מפורט ינטרל את החדשנות של הילדים בנוגע לבןבת הזוג החדשה שלכם ויהפוך את חייכם להרבה יותר נוחים ורגועים.
4. לבסוף, באם לא ייחתם הסכם ממון לפני החתונה – הרי שבעת הפרידה תיעשה חלוקת הרכוש בהתאם לברירות המחדל הקבועות בחוק וזאת באופן שעלול לעוות את רצונם של בני הזוג ו/או לפגוע בנכסים השייכים רק לאחר מבני הזוג ויהי צורך לחלקם לאחר הגירושים (כגון כסף שהתקבל מירושה ונעשה בו שימוש במהלך הנישואין).
5. להבהיר כי ניתן לערוך הסכם ממון גם לאחר החתונה, כך שמי שלא ערך ועדיין מעוניין – הוא לא פספס את הרכבת.
לסיכום, עריכת הסכם ממון לפני החתונה הוא דבר חשוב והכרחי, גם אם לא תמיד נעים לעסוק בו כי זה מקלקל את הרומנטיקה. אבל ניסיון העבר מלמד אותנו, שרומנטיקה לא צריכה לפגוע ברציונליזציה.
עו"ד נילי שץ מתמחה בדיני משפחה, צוואות, ירושות, משפט אזרחי/מסחרי, טיפול בהוצעות לפועל ותביעות קטנות.