לחפש משמעות בקבורה דתית
טקס הקבורה המסורתי הנהוג בישראל הוא טקס דתי עם מאפיינים וסממנים מאוד מובהקים לגבי המקורות שלהם. לא ניתן להסתיר את העובדה שהתפילות עדיין נאמרות בחלקן בארמית ולא תמיד כולם מבינים את הכוונה שמאחורי התפילות הללו, אך עדיין זה נראה נכון למשפחות רבות, לקיים טקסי קבורה דתיים לבני המשפחות שלהם שהלכו לעולמם. נראה כי המשמעות הגדולה ביותר בטקסי הקבורה הדתיים היא בעצם היותם דתיים. לא ניתן תמיד להפריד בין מהות הטקס ובין הסמליות שלו. לכן אם מבקשים לדעת מהו אחד ההבדלים המהותיים בין לטקס קבורה דתית ובין טקס קבורה חילונית, התשובה הראשונה שתקפוץ לראש היא ההבדל בחוויה המשמעותית.
קבורה חילונית וקדושת האדם
קדושת האדם קיימת בכל מקרה, ללא הבדלי דת ולאום. כאשר אדם הולך לעולמו יש להתייחס לטקס הלוויה שלו במלוא הרצינות ולקבל על עצנו כבני משפחה את האחריות להביא אותו אל דרכו האחרונה במלוא ההוד וההדר שניתן לחשוב עליו. קבורה חילונית מספקת את המשמעות הזו לכל מי שרוצים להבין מה הם עושים. אם במסגרת הקבורה הדתית אנחנו מתפללים בדרך מאוד מונוטונית ולא תמיד ברורה, אז באמצעות קבורה חילונית אנחנו יכולים לנהל את הטקס בעצמנו, או להביא רב מתאים שינהל את הטקס עבורנו. קבורה חילונית נותנת לכל משפחה את האפשרות להביא טקסטים משלה, להביא מוזיקה וכל רעיון אחר של העברת המסר והחדרת הסמליות ללוויה הזו.
קבורה חילונית בקיבוצים
בתי העלמין בארץ קוברים רק בקבורה דתית, למעט בית קברות אחד שנמצא בבאר שבע, שם ניתן להיקבר בקבורה אזרחית או חילונית, וכמובן הקיבוצים. בשנים האחרונות אנו יכולים לראות כי יש יותר ויותר קיבוצים שמציעים את השטחים שלהם לטובת קבורה חילונית של כל מי שאינם רוצים את הקבורה הדתית. טקסי קבורה חילונית יכולים להיות מסופקים על ידי הקיבוצים עצמם, והמחירים השונים יכולים לכלול את החלקה, הארון, מערכות ההגברה, וכמובן הטיפול הנאות ביותר בכל חלקת קבר.