יותר ויותר אנשים ובעיקר ילדים ובני נוער מתגלים כסובלים מבעיות של הפרעות קשב וריכוז. לאחר שהם מאובחנים בפועל שכאלו, ברוב המוחלט של המקרים, יקבלו אותם אנשים מרשם לתרופת הריטלין. התרופה שאמורה לאזן את מצבם. השאלה הנשאלת, היא האם יש לאותו ריטלין גם תופעות לוואי? בכל זאת במקרים רבים מדובר בילדים אשר צורכים את התרופה ובהורים שמצד אחד רוצים לעזור לילדיהם להתגבר על הקשיים של אותן הפרעות קשב וריכוז ומצד שני מודאגים לגבי תופעות הלוואי שיש בתרופה הזאת. אז כן, כמו לכל תרופה אחרת גם לריטלין יש תופעות לוואי, עכשיו השאלה הנשאלת היא עד כמה "השד נורא" אם בכלל?
הפרעות קשב וריכוז – איך באות תופעות הלוואי לידי ביטוי?
כאמור, כמו בכל תרופה אחרת, גם לריטלין יש תופעות לוואי כאלו ואחרות ויש שאומרים שמדובר בעשרות סוגים של תופעות לוואי. התופעות המרכזיות עליהן מתלוננים נוטלי התרופה הן הפרעות בתיאבון והפרעות בשינה. תופעות לוואי נוספות של ריטלין אשר חולפות עם הזמן הן תופעות של עצבנות, כאבי ראש ובטן, בחילות ודפיקות לב מואצות. אבל תופעות אלו חולפות ברוב המקרים זמן קצר לאחר תקופת ההסתגלות ריטלין. חשוב לציין שכל תופעות הלוואי חולפות ברגע שמפסיקים ליטול את התרופה. בכל מקרה, מאוד חשוב להקפיד על שעות נטילת התרופה, כפי שנקבע על ידי הרופא. להורים המודאגים שבחבורה חשוב לציין, שעד היום לא נמצאו הוכחות בפועל לקיומן של תופעות לוואי ארוכות טווח בגין השימוש בתרופת הריטלין.
הפרעות קשב וריכוז – אז מה עושים?
כאמור לשאלה האם לצרוך ריטלין או לא כשיש הפרעות קשב וריכוז, התשובה תהיה אינדיבידואלית ותלויה בסובלים מהפרעות אלו או במקרה ומדובר בילדים, בהוריהם. חשוב לדעת שישנם מגוון תחליפים לטיפול בהפרעות קשב וריכוז, אך אי אפשר לדעת באופן מדויק אם עושים את העבודה כמו שריטלין עושה אותה. בכל מקרה אם בכל זאת החלטתם לצרוך ריטלין, מאוד חשוב להקפיד על הוראות הרופא שנתן לכם את המרשם ולקחת את התרופה בזמן ובכמות אותה הוא ציין, לשים לב לכל תופעת לוואי שקוראת ולחזור לרופא בעת הצורך.