ריפוי בעיסוק בתחום הילדים הנו ענף מקצועי רחב היקף הזוכה להכרה יותר ויותר גדולה בתחום הרפואה המודרנית. ריפוי בעיסוק הנו מקצוע פרא-רפואי המתמקד בתפקוד הילד על פי גילו וסביבתו.
בריפוי בעיסוק ההסתכלות על הילד היא הוליסטית ומביאה בחשבון את כל מרכיבי התפקוד והגורמים המשפיעים על תפקודו של הילד. למשל: מהי הסביבה בה גדל הילד, מה נדרש מהילד ביום יום, גילו של הילד, כישרונותיו, עוצמותיו וכן חולשותיו.
ריפוי בעיסוק לילדים לוקח בחשבון את השלב ההתפתחותי בו הילד נמצא ואת מידת ההתפתחות של הילד בתחומי ההתפתחות השונים: מוטוריקה גסה ועדינה, תחושתיות, חשיבה ותפיסה, שפה, תקשורת וחברה.
ריפוי בעיסוק התפתחותי או שיקומי
ניתן להבחין בין שתי גישות טיפול מרכזיות בריפוי בעיסוק לילדים:
הגישה ההתפתחותית לוקחת בחשבון את גילו של הילד ואת השלב ההתפתחותי בו הוא נמצא. כלומר, המרפאה בעיסוק מתייחסת לרמת ההתפתחות של הילד ומנסה להביא אותו לתפקוד ברמה של בני גילו. גישה זו טובה כאשר, הילד מגלה פערים בתפקוד, אך יש לו פוטנציאל להגיע לתפקוד נורמטיבי.
לעומת זאת הגישה השיקומית, מיועדת לילדים עם צרכים מיוחדים. במקרה זה מדובר בילדים עם עיכוב ניכר בהתפתחות. ילדים אלו זקוקים להתערבות אינטנסיבית הקשורה גם בהתאמת הסביבה, על מנת לאפשר לילד להגיע למרב הפוטנציאל שלו.
מי זקוק לריפוי בעיסוק?
ריפוי בעיסוק לילדים מיועד לכל ילד אשר מגלה קושי בתפקוד בתחומי היום יום שלו. מכיוון שתחום העיסוק העיקרי של ילדים הוא משחק ולמידה – ריפוי בעיסוק לרוב ייתן מענה לתחומים אלו כשאמצעי הטיפול המרכזי הנו משחק.
הטיפול משלב משחקים מוטוריים גסים ועדינים וכן משחקי תפיסה ויצירה. ריפוי בעיסוק לילדים יכול לתת מענה גם לקשיים באכילה, התארגנות, עצמאות ומוכנות לכיתה א'. לילדים גדולים יותר, ריפוי בעיסוק יכול לסייע בקשיי כתיבה, העתקה מהלוח וקשב וריכוז.