מצבות לשם ייחוד האדם
עד לפני מספר שנים היו יכולים להסתובב בבתי העלמין השונים שפזורים בארץ, והיינו רואים את אותן מצבות, כמעט, ממוקמות בכל השורות והחלקות. מצבות לא היו נושא שיש לדון בו יותר מדי, משום שהנורמה הייתה לרכוש מצבה סטנדרטית עד כמה שניתן, ורק מי שרצו ממש להשקיע, היו קונים חלקת קבר גדולה יותר, ומוסיפים עוד אלמנטים למען האורחים שיעלו לקבר. כיום המצב הוא אחר לגמרי, ובשני העשורים האחרונים, התווספו לתרבות הקבורה הישראלית עוד מספר דרכי מחשבה ששינו בצורה משמעותית את מראה בתי העלמין. אנו יכולים לראות כיום מצבות רבות שאינן עשויות רק מאבן שיש או רק בצבע לבן, אלא מדובר כאן ברצון של המשפחות השונות לעצב ליקיריהן מצבות ייחודיות, עם נגיעה מאוד מסוימת באבל האישי.
המראה החדש של מצבות
לא מדובר כאן בתופעה גורפת, אך ללא ספק זהו טרנד מאוד נפוץ ומקובל, וההשפעה שלו ללא ספק הפכה להיות חלק בלתי נפרד מאורח המחשבה הישראלי בכל הנוגע לתרבות הזו. ניתן לראות היום מצבות שעשויות מסוגי אבנים רבות, ולאו דווקא רק מן השיש הלבן המסורתי, אלא גם מאבנים טבעיות אחרות, שהמראה שלהן נותן לכל מצבה את המראה האחר, אולי עגול יותר, אולי עם גוונים של חלוקי נחל וכיוצא בזה. מעבר לכך, מצבות מן הסוגים המדוברים גם אינן מבקשות להיות עם הכיתוב המסורתי, או עיצוב הכיתוב המסורתי ליתר דיוק, אלא מדובר בעיצוב מאוד ייחודי, עם כיתוב שיכול להיות מנוסח בצורה אחרת, והעניין הוא בהחלט מקובל ולגיטימי.
לתת למחירים לדבר בעד עצמם
תחום המצבות הוא עולם שלם שעלותו יכולה להיות גבוהה למדי, במיוחד עם מדובר במצבות מעוצבות באופן אישי ומאוד מושקע. המצבות עם המראה הסטנדרטי יכולות להתחיל בעלות של קרוב ל-2,000 שקלים, אך ככל שהעיצוב מתחיל להיות מושקע עוד ועוד, העלות של המצבות יכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים, אם מדובר בהשקעות משמעותיות, וכאן המקום לומר כי הזמנת מצבה צריכה להיות במקביל ליכולת הכלכלית של המשפחה להתמודד עם הוצאות שכאלה, ואם היכולות אינן גבוהות, אז גם מצבה רגילה בהחלט מעבירה את המסר הנכון.