מאמרים
כיצד לכתוב מאמרים
כתיבת מאמרים היא משהו שרובנו נתקלים בו לראשונה באוניברסיטה. אם בתיכון נדרשנו לכתוב עבודות על פי כללים מסוימים, באוניברסיטה כבר יש דרישה לכתיבת מאמרים על פי כללים ברורים אוניברסליים לכתיבת מאמר.
קיימים הבדלים בין מאמרים מדעיים- כמותיים לבין מאמרים איכותיים. במאמרים כמותיים יש להציג נתוני מחקר סטטיסטים, וממצאים שנבחנו בכלי מחקר מדעיים, לעומת מאמרים איכותיים בהם דרך הצגת הנתונים, שאינם סטטיסטיים, שונה מעט.
אז כיצד מאמרים מדעיים צריכים להראות?
הקדמה
כל המאמרים, אם מחקריים ואם לא, חייבים לפתוח בחלק הקדמה (abstract). הקדמה של מאמרים הם מעין סיכום של המאמר כולו כולל תוצאותיו ושיטות המחקר שנבחרו.
רקע ומטרת המחקר
לאחר חלק ההקדמה יתחיל המאמר עצמו. רוב המאמרים יסקרו בחלק זה מאמרים קודמים בתחום אשר חקרו נושאים מקבילים או קרובים. תינתן סקירה על תוצאות המחקרים והמאמרים הקודמים, מה הם מצאו ומה לא מצאו, ומהי מטרת מחקר זה וכיצד הוא מוסיף על הידע שכבר קיים.
מאמרים רבים מציגים תוצאות מחקר של מחקרים קודמים בתחום, ומפרטים מה ניתן לעשות אחרת או באיזו שיטת מחקר אחרת הם בחרו על מנת לגרום למחקר שלהם להצליח או להוביל לתוצאות אחרות ממחקרים קודמים.
שיטות מחקר שנבחרו
מאמרים מדעיים חייבים לציין את שיטות המחקר שנבחרו על מנת לבצע את המחקר. רמת הפירוט צריכה להיות גבוהה ומדויקת. באיזה כלים השתמשו לצורך המחקר, מי היו הנבדקים וכיצד נבחרו, מה בדוק בדקו, מה היו התנאים בזמן הבדיקה, מי ביצע את הבדיקה ועוד מגוון גדול של משתנים אותם יש לבטל כמשפיעים על המחקר. בחירת שיטת מחקר נכונה למחקר כלשהו יכולה להיות קריטית. בנוסף, מאמרים רבים מציינים מדוע בחרו בשיטת מחקר זו ולא אחרת.
המחקר עצמו
בשלב זה של המאמר ייכתב תהליך המחקר עצמו. יפורטו קבוצות המחקר ויתואר התהליך שעברה כל אחת מהקבוצות שנבדקו. יצוין כל פרט במהלך המחקר עצמו, וכן יצוין במידה והתרחשו דברים חריגים, במידה והיה צורך לפסול חלק מהדגימות בגלל סיבה כלשהי. חלק זה במאמרים בדרך כלל יהיה תיאורי מאוד. למשל :" הנבדקים בקבוצה A הוכנסו אל תוך כיתה בה הוצג להם סרטון באורך של 3 דקות ולאחריו הוצג בפניהם שאלון...."
תוצאות
בחלק זה של המאמר יוצגו תוצאות המחקר. לרוב מאמרים יציגו תוצאות בצורת גרפים וטבלאות, כשכל אחת מהן מלווה בהסבר קצר כיצד יש להתייחס לנתונים המוצגים, ואיזה מהשערות המחקר נמצאו כמובהקות סטטיסטית.
דיון
חלק הדיון במאמרים, מסביר את התוצאות ומנתח אותן. בחלק זה גם יעלו השערות לגבי השערות מחקר שהופרכו והסיבות לכך, מחקרי המשך אפשריים, תגליות שאינן קשורות ישירות במחקר אבל התגלו במהלכו ועוד.
בחיי היומיום כשאנו כותבים מאמרים אנו לרוב כותבים אותם ללא החוקים והכללים הנוקשים של האקדמיה, אבל יש הגיון בכתיבת מאמרים בצורה זו, וכדאי לשמור על המבנה הכללי של מאמרים בצורה דומה על מנת שיהיו נוחים לקריאה וברורים.