דחיקת לשון ( דחיפת לשון ) קיימת אצל חלק מבני הנוער ומהמבוגרים להם מנשך לא תקין. אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת סוקרת במאמר מהי דחיקת לשון בהיגוי, בליעה ומנח לשון לא תקין, באילו גילאים כדאי לטפל בדחיקת לשון, לאן ולמי מומלץ לפנות לצורך אבחון וטיפול במידת הצורך.
מאת: אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת
מלידה ולאורך שנות הילדות מתפתחות ומשתכללות אצל ילדים מיומנויות רבות בתחומי השפה והדיבור ובתחומי האכילה והבליעה. ללשון יש תפקיד מרכזי בהגייה של צלילים, ובמנגנון הלעיסה והבליעה של מזון ושתייה. גם לתנוחה של הלשון בפה בעת מנוחה חשיבות רבה. לעיתים הלשון אינה מפתחת כמצופה את המיומנויות הדרושות עבור בליעה ו- היגוי. ליקויים בבליעה, בהיגוי ובמנח הלשון בפה בעת מנוחה, מוכרים כמצב של דחיקת לשון ( הנקרא גם דחיפת לשון ). דחיקת לשון ( דחיפת לשון ) קיימת אצל חלק מבני הנוער המתבגרים והמבוגרים להם מנשך לא תקין.
במאמר זה אסביר מהי דחיקת לשון, באילו אופנים היא באה לידי ביטוי, באילו גילאים כדאי לטפל בדחיקת לשון, לאן ולמי יש לפנות לצורך אבחון וטיפול במידת הצורך.
דחיקת לשון הנה מצב בו הלשון נעה קדימה בפה כלפי קשתות השיניים הקדמיות, יוצרת מגע עם השיניים הקדמיות ומפעילה עליהן לחץ מכיוון פנימה החוצה. מגע מתמשך של הלשון בשיניים הקדמיות עלול לגרום להשפעה לא רצויה על תנוחתן של השיניים, להטייתן של השיניים קדימה, ובכך להחמיר בעיות אורתודנטיות. דחיקת לשון עלולה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים:
דחיקת לשון ( דחיפת לשון ) בעת דיבור:
דחיקת לשון עלולה לבוא לידי ביטוי בעת הדיבור: בעת ההגייה משובשת של צלילים שורקים ("ש","ס","ז","צ"), כולם או חלקם, חוד הלשון נדחק (נדחף) קדימה אל השיניים הקדמיות ונוגע בהן או נכנס אל בין קשתות השיניים הקדמיות. צלילים שורקים הנהגים באופן זה נשמעים משובשים.
דחיקת לשון בדיבור עלולה לחול גם בצלילים "ת/ט", "ד", "נ", שבהגייתם משתתף חוד הלשון.
דחיקת לשון בבליעה:
דחיקת לשון בבליעה באה לידי ביטוי בעת ביצוע פעולת בליעה לא תקינה, כשהלשון נעה קדימה אל השיניים הקדמיות, ונוגעת בהן מצידן הפנימי, או שהיא נכנסת אל בין קשתות השיניים הקדמיות. במידה וקיימת דחיקת לשון בבליעה היא מתרחשת בבליעה של רוק, נוזלים ומזון קשה.
מנח לשון לא תקין בפה בעת מנוחה מדיבור ומבליעה:
דחיקת הלשון עלולה לבוא לידי ביטוי גם בתנוחה לקויה של הלשון בפה בעת מנוחה (כלומר, כאשר לא מדברים ולא בולעים): במנח קדמי ולא תקין של הלשון בפה, חוד הלשון נשען על השיניים הקדמיות ומפעיל עליהן לחץ מצידן הפנימי כלפי חוץ.
פעמים רבות כאשר תנוחת הלשון הנה קדמית מהמצופה, הפה פתוח במידה מסוימת, וחוד הלשון מבצבץ מבין השיניים ונראה לעין המתבונן.
הפנייה לטיפול אצל קלינאית תקשורת ב- דחיקת לשון:
כיום, קיימת מודעות אצל אורתודנטים ורופאי שיניים להשפעה הרבה שיש לדחיקת הלשון על המצב של מנשך השיניים. בני נוער ומבוגרים רבים מופנים לקליניקה על רקע דחיקת לשון ע"י אורתודנט במקביל לביצוע יישור שיניים בטיפול אורתודנטי.
ניתן להשתלב בטיפול אצל קלינאית תקשורת בעניין דחיקת לשון לפני התחלת טיפול אורתודנטי או במקביל לטיפול אצל האורתודנט. אך חשוב לדעת כי מומלץ לבצע את הטיפול ב- דחיקת לשון אצל קלינאית תקשורת לפני הסיום של הטיפול האורתודנטי. זאת על מנת למנוע מצב בו הלשון תגרע מהשיפור שחל במצב המנשך בעקבות הטיפול האורתודנטי.
ניתן לפנות לקלינאית תקשורת בעניין דחיקת לשון גם באופן עצמאי.
אבחון וטיפול אצל קלינאית תקשורת ב- דחיקת לשון:
האבחון -
מטופל שפונה לקלינאית תקשורת על ידי רופא ילדים או אורתודנט או בהפניה עצמית, עובר בשלב הראשון אבחון על מנת לקבוע האם קיימת אצלו דחיפת לשון. בהתאם לממצאי האבחון נקבע למטופל הטיפול הרצוי אצל קלינאית תקשורת ב- דחיקת הלשון, כאשר מטרת הטיפול הנה להקנות למטופל הרגלי הגייה, בליעה ומנח לשון תקינים.
הטיפול -
במסגרת הטיפול ב- דחיקת לשון נלמדות במפגשי הטיפול, באופן הדרגתי, דרכי ההגייה הנכונות של הצלילים המשובשים; נלמדת ומתורגלת טכניקת בליעה תקינה לשתיית נוזלים ולאכילת מזון מוצק; וכן ניתנים הדרכה ותרגול לגבי התנוחה הרצויה של הלשון בפה בעת מנוחה.
ההתקדמות בטיפול ב- דחיקת לשון ( דחיפת לשון ) והשגת מטרותיו דורשים מיומנות ומקצועיות מצד קלינאית התקשורת, לצד תרגול עקבי של הנלמד בטיפול על ידי המטופל בבית לאורך הטיפול.
באילו גילאים כדאי לטפל ב- דחיקת לשון:
כאמור, דחיקת הלשון נוטה להופיע בהיגוי, בבליעה ובמנח לשון קדמי ולא תקין בעת מנוחה. בהקניה של הרגלי הגייה תקינים של הצלילים השורקים ניתן להתחיל כבר מגיל צעיר של 5 שנים ואילך. לעומת זאת, רכישה של הרגלי בליעה ומנח לשון תקינים הינה מורכבת יותר, ועל פי הניסיון בקליניקה לאחר גיל 10 שנים בני נוער רוכשים הרגלים אלו בקלות רבה יותר.
בני נוער (מגיל 10 שנים ואילך) ומבוגרים מתרגלים במקביל את ההגייה, הבליעה ומנח הלשון התקין, דבר המקל באופן משמעותי על העיצוב והרכישה של ההרגלים החדשים.
אפרת קורצר קלינאית תקשורת מוסמכת - אבחון וטיפול בילדים מעל גיל 6 שנים, בבני נוער, מבוגרים בבעיות של צרידות, קשיים בהפקת קול, דיבור לא מובן, דיבור לא ברור, שיבושי היגוי, שיבושי הגיי, דחיפת לשון ודחיקת לשון - אתר הבית - http://sites.google.com/site/efratkurtzer www.myspeech.co.il
המידע המובא במאמר זה הינו לידע כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לבדיקה וייעוץ פרטניים אצל קלינאית תקשורת וגורמים רפואיים מוסמכים.