מערך השירות הלאומי הינו מערך גדול ומפותח, אשר כיום נחשב למשמעותי בתרומה וסיוע לתושבי מדינת ישראל. מאחר והחקיקה בתחום השירות לאומי נערכה בשלבים, עדיין עולות מדי פעם שאלות לגבי זכויות והטבות להן זכאים בני ובנות שירות לאומי. להלן כמה נקודות חשובות עיקריות השופכות אור על הנושא:
"סיימתי 24 חודשים של שירות לאומי. למה אני זכאית"?
זכויותיו של חייל משוחרר זהים לזכויותיו של בוגר שירות לאומי, בהתאם למספר חודשי השירות ובלבד ששירת מינימום 12 חודשי שירות. הזכאויות הינן:
- מענק שחרור המשתחרר לחשבון הבנק של המשרת, עד חודשיים מיום סיום השירות.
- פיקדון אישי המיועד לקניית דירה, לימודים, פתיחת עסק או חתונה. הפיקדון נשמר עד חמש שנים מיום השחרור, ואם לא נעשה בו שימו במהלך השנים הללו הוא משתחרר לחשבונו של המתנדב בתנאי שבא לדרוש אותו (ולא באופן אוטומטי. במקרה ולא נעשה שימוש בפיקדון האישי, ולא נדרש ע"י הזכאי לו לאחר שבע שנים, חוזר הפיקדון לטובת המדינה!
- זכאות לעבוד בעבודה מועדפת המאפשרת קבלת מענק בתום שישה חודשי עבודה. עבודה מועדפת הינה עבודה בחקלאות, תחנות דלק ומלונאות.
- זכאות לשנתיים או שנה (בהתאם לתקופת השירות) ותק בשירות המדינה, בעת הקבלה לעבודה.
"התחלתי לשרת בצבא אך שוחררתי לאחר שבעה חודשי שירות בשל מגבלה רפואית. אני הולך להשלים את השירות בשירות לאומי. האם אהיה זכאי לאותן הטבות"?
כל אדם שסיים לפחות זנה של שירות צבאי או לאומי זכאי להטבות, גם אם מדובר בשירות מעורב. על כן, ובתנאי שיש לך אישור מהצבא ומהשירות הלאומי לגבי חודשי השירות ששירתת, הינך זכאי לאותן הטבות.
"שירתתי בשירות לאומי במשך תשעה חודשים. לאחר מכן עזבתי את מקום השירות לחודשיים והמשכתי לאחריו עוד שלושה חודשים. האם מגיע לי מענק לכל התקופה הזו או רק לתקופה בה שירתתי בפועל"?
בוגרי שירות לאומי זכאים להטבות אך ורק לגבי החודשים בהם שירתו, גם אם באמצע עשו הפסקה.
"כבת שירות לאומי, לאיזה הטבות וזכויות אני זכאית במהלך השירות עצמו"?
- במהלך השירות זכאים מתנדבי השירות הלאומי לדמי כיס חודשיים המיועדים לכלכלתם ומשתנים בהתאם למקום מגוריהם (מי שגר בבית זכאי לדמי כיס נמוכים יותר).
- מתנדבי השירות הלאומי זכאים לנסיעות חינם למקום עבודתם וחזרה.
- מתנדבי שירות לאומי זכאים לכרטיס המוכיח את היותם בשירות לאומי.
- עמותות השירות הלאומי מעבירות לקופת החולים בה רשום המתנדב את דמי ביטוח הבריאות שלו.
"במהלך השירות הלאומי עברתי קורס מזכירות רפואית. האם אני יכול להשתמש בו גם באזרחות"?
כל קורס שעוברים המתנדבים במהלך השירות הלאומי, אשר עליו הם מקבלים תעודה מוכרת מטעם משרד העבודה והרווחה, יכולים להשתמש במקצוע אותו הם למדו גם באזרחות.
חשוב לדעת כי זכויות והטבות לבנות ובני שירות לאומי ולמסיימות ומסיימי שירות לאומי ניתנות למתנדבים מתוקף חוק ולכן חשוב להיות מודעים לזכויות והטבות אלו על מנת לנצלם כראוי.