קבלתם את תוצאות האבחון: לילדכם יש הפרעת קשב וריכוז (כל שייכתב במאמר זה תקף גם במקרה בו אתם עצמכם אובחנתם כבעלי ADHD). מה אתם מרגישים כעת? כדאי לדעת שכל רגש המתעורר בכם בעקבות תוצאות האבחון הוא רגש לגיטימי. ואכן, הורים מגיבים באופנים שונים, כאשר הם מתבשרים כי ילדם מאובחן כבעל ADHD. יש הורים המגיבים בהכחשה לתוצאות האבחון, או ביחס לבסיס הנוירולוגי (העצבי) של הפרעת הקשב. אחרים דווקא חשים הקלה, שסוף סוף יש להם שֵם להתנהגויות שהדאיגו אותם בילדם, וכעת הם יכולים לחפש אחר דרכים יעילות להיעזר בהן. הורים אחרים חשים כעס כלפי אנשי מקצוע 'יודעי כל' שהטיחו בהם כי הם הם האשמים בהתנהגותו ובתפקודו הלקוי של ילדם, ואולי אף גרמו להם לטפח רגשות אשמה שלא בצדק.
בד בבד לתגובה הרגשית לתוצאות האבחון, אתם בוחרים להשקיע את מירב המאמצים למען רווחתו של ילדכם, כדי לסייע לו לתפקד באופן הטוב והמוצלח ביותר. כיצד תעשו זאת?
להלן, אתאר את הדרכים המומלצות להתמודדות יעילה ומוצלח עם הפרעת הקשב:
· רכישת ידע לגבי ה- ADHD
חשוב ביותר שהורים ירכשו כמה שיותר מידע על הפרעת קשב וריכוז. ככל שתדעו יותר על ההפרעה, כך תיטיבו להבין את אופי התנהגויותיו של ילדכם ותיטיבו להגיש לו את העזרה הטובה והמועילה ביותר עבורו. ידע אודות ה- ADHD יאפשר לכם גם לייצג את ילדכם ביעילות רבה אל מול מערכת החינוך.
מידע אודות הפרעת קשב וריכוז ניתן לרכוש באמצעות קריאת ספרים בנושא (בסופו של המאמר הראשון בסדרה הצגתי רשימה של שלושה ספרים מצויינים), וכן באמצעות ייעוץ והדרכה אצל אנשי מקצוע המומחים בתחום זה.
· להתייחס לילד עם מנות גדושות של אהבה, סובלנות וקבלה. הקפידו לשים את הדגש על נקודות החוזק שלו ולהעצים אותן. הרגילו עצמכם לפרגן לו ולשבח אותו גם על מאמציו- ולא רק על הצלחותיו. תנו לו את ההרגשה שהוא יחיד ומיוחד, מוכשר ונהדר ממש כפי שהוא. חזקו וטפחו אצלו הערכה עצמית גבוהה ודימוי עצמי חיובי- לפני כל דבר אחר, זהו המפתח להצלחתו בחיים ולאושרו.
· טיפול תרופתי
התרופות השונות לטיפול ב- ADHD יכולות לשפר, בצורה משמעותית, את איכות חייו של בעל הפרעת הקשב. התרופות הנמכרות בארץ, באמצעות סל התרופות של קופות החולים, הן מסוג הריטלין (methylphenidate): ריטלין, ריטלין (slow release) SR, קונצרטה וריטלין (long acting) LA. שלוש התרופות האחרונות הן בעלות טווח השפעה ארוך (8- 12 שעות) ויעילות גם לשעות אחר-הצהרים, שעות בהן הילד מכין את שיעוריו או לומד למבחנים. התרופות מגיעות במינונים שונים. חשוב לדעת שלרוב נדרש זמן של כמה חודשים עד שמוצאים את התרופה המתאימה והמינון המתאים לילד, כך שיש להתאזר בסבלנות ולא להתייאש מיד כאשר נוכחים כי התרופה אינה מתאימה. מציאת התרופה והמינון המתאים ייעשה בפיקוח רפואי.
· אימון אישי על-ידי מאמן מומחה בתחום הפרעת הקשב והריכוז
לצד הטיפול התרופתי, יש חשיבות רבה לליווי של מאמן אישי, המומחה בתחום הפרעת הקשב והריכוז. המאמן דואג לחזק את הילד, מבחינה רגשית וכן לסייע לו לפתח כישורים וללמוד אסטרטגיות שיסייעו לו מאד בהתמודדות היומיומית שלו.
- במאמר הבא ארחיב בדבר תפיסתי את האימון האישי לבעלי הפרעות קשב וריכוז.
הכותבת היא מומחית לאימון אישי למתבגרים ומבוגרים עם הפרעות קשב וריכוז. בעלת 20 שנות ניסיון בעבודה עם מתבגרים.
קרדיט:
גילת אפרים (M.A.) מומחית לאימון אישי להובלת תהליכי שינוי וצמיחה, באמצעות כלים קוגניטיביים-התנהגותיים, NLP ודמיון מודרך ויעוץ פילוסופי. בעלת ניסיון רב באימון מתבגרים ומבוגרים בעלי הפרעות קשב וריכוז והקניית כישורים רגשיים וחברתיים. 052-8913387
לאתר האינטרנט של מחברת המאמר: http://gilat-coaching.co.il/