חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הדמיון בשירות המציאות

הדמיון בשירות המציאות

מדענים אינם יודעים את הסיבה המדויקת לכך, אך ברור לכל כי המוח אינו מבדיל בין אירוע מציאותי לבין אירוע מדומיין. במחקרים שונים נצפו תגובות עצביות דומות (באמצעות MRI) בין אם פעולה כלשהי התבצעה רק בדמיון, תוך שימוש בכל החושים, ובין אם הפעולה נעשתה במציאות. בשני המקרים, הכימיה של המוח משתנה ומארגנת את התאים ואת החיבורים בין התאים ליצירת הכישורים המוטוריים או המילוליים ההולמים, לשם ביצוע אותה הפעולה. מסיבה זו,  אימון בדמיון לקראת פעולות שיש לנו קושי (רגשי או פיזי) לבצען, עשוי להועיל לנו-  הן בהפגת החרדה הכרוכה בביצוע אותן הפעולות במציאות, והן בפיתוח מערך הכישורים הנחוץ לשם ביצוען.

השפעתו של הדמיון ניכרת היטב גם במישור הרגשי והפיזי. דוגמא טובה לכך היא אופן התגובה שלנו כאשר אנו צופים בסרט. על-אף המודעות המלאה שלנו כי בפנינו 'מציאות' מדומיינת, המערכות הבלתי מודעות האוטונומיות שבגופנו אינן מבצעות הבחנה זו ומגיבות לנוכח החוויה המדומיינת כמו הייתה מציאותית; אנו חווים תחושות אמיתיות של פחד, אימה, מתח, או לחילופין- שמחה או התרגשות. הגוף אף הוא מגיב לאירוע הדמיוני- המתח גורם להאצת פעימות הלב; שמחה, התרגשות או צער מעלות דמעות בזויות העיניים ועוד.

מאחר ובכוחו לחולל במציאות שלנו שינויים אמיתיים- רגשיים ופיזיים- נשאלת השאלה: כיצד ניתן 'לגייס' את הדמיון  לשורותיה ולשירותה של המציאות, כך שיסייע לנו ליהנות מרווחה רגשית ופיזית רבה יותר?    

התשובה היא: באמצעות דמיון מודרך.

דמיון מודרך הוא תהליך בו המנחה (או המטפל) מדריך את האדם להעמיק אל תוך עולמו, להתחבר לזיכרונות ולמשאבים פנימיים, לשם חיזוק רגשי וגופני ופתרון בעיות אישיות ובין אישיות. תהליך ההדמיה (בין אם באמצעות מנחה ובין אם באופן עצמאי) מתבצע, באופן הטוב והיעיל ביותר, כאשר האדם נמצא בהרפיה.

בעת הרפיה קיים תהליך שבו עיקר הפעילות המוחית עובר ממוח שמאל למוח ימין (מוח שמאל אחראי על תהליכים לוגיים, מילוליים, אנאליטיים- הוא שיפוטי וביקורתי ביחס למציאות. במוח ימין חשיבה מתרחשת חשיבה בתמונות ובדימויים  והוא מחובר אל הרגש, האינטואיציה והיצירתיות). במקביל, קצב הפעילות המוחית יורד ועובר לתדר של גלי אלפא – כמו במצב שלפני השינה. שינויים אלה מגבירים את היכולת לחשיבה בתמונות, בדימויים ובסמלים. מאחר שבזמן ההרפיה מנגנוני הבקרה האינטלקטואלית נחלשים, המודע 'נח' ומסרים מתת-המודע- זיכרונות, אמונות ורגשות, שנשכחו זה מכבר, עשויים לצוץ ולעלות בתודעה. באופן זה, ניתן להגיע לתובנות חדשות ואף ליצור עם תת-המודע דיאלוג ולהעביר לו מסרים בצורה סימבולית.  בשונה ממצב ההרפיה המתרחש לפני השינה, בו המחשבות נודדות לכל מיני כיוונים באופן אסוציאטיבי, הרפיה מודרכת מאפשרת מיקוד של המחשבות בכיוון מסוים.

השימוש בדמיון, לשם העלאת תובנות והשגת רווחה אישית, נמצא מזה זמן רב בשירות המקצועות הטיפוליים- בנפש ובגוף.

פסיכולוגיה- דמיונות פתוחים, אסוציאציות חופשיות ופנטזיות מונחות מהווים, מזה זמן רב, שיטה חשובה להפקת תובנות  בטיפולים פסיכולוגיים שונים.  בטיפול קוגניטיבי, לדוגמא- כמו גם בטכניקות שונות של  NLP- המטופל מונחה לדמיין תרחיש נעים וחיובי בסיטואציה בה הוא חווה קשיים. הוא מתבקש לתאר מה הוא רואה, שומע, אומר, חושב ומרגיש, לעתים תוך כדי אינטראקציה מדומיינת עם אדם או אנשים אחרים. פתרונם של הקשיים בדמיון משנה את הרגשתו של האדם בהקשר למצוקותיו במציאות, ומוביל להתמודדות יעילה עמם.

רפואה- ידוע היום כי למצב נפשי ורגשי השפעה רבה על מערכת החיסונית של הגוף.  הרגשות הם תהליכים נפשיים הנובעים, בין השאר, מפעילות מוחית של כימיקלים שונים. תחום מחקר העוסק בנושא הקשר שבין הנפש- המחשבות והרגשות- לבין המערכת החיסונית הוא הפסיכונוירואימונולגיה (פסיכו= הנפש; נאורו= מערכת העצבים; המערכת האימונולוגית- המערכת החיסונית).  מדענים גילו כי ללימפוציטים (כדוריות דם לבנות) יש קולטנים עבור  נוירוטרנסמיטורים (מוליכים עצביים- חומרים כימיים שתפקידם להעביר מסרים בין תאי העצב). כלומר, תאים אלו של המערכת החיסונית מצוידים כך שיוכלו לקלוט מסרים ממערכת העצבים, אשר יכולים לשנות את הדרך בה הם פועלים. גילוי הקשר בין נוירוטרנסמיטורים והמערכת החיסונית חשוב, מכיוון שמצבים רגשיים שליליים, כגון חרדה ודיכאון,  נוצרים כתוצאה מהפרשות של נוירוטרנסמיטורים ומכאן שהרגשות השליליים משפיעים על המערכת החיסונית של הגוף. אם כן, קשיים רגשיים עלולים ליצור בעיות במערכת החיסונית. ואכן, במחקרים המופיעים בספרות הרפואית, נמצא קשר בין תגובות רגשיות שליליות לבין הופעת מחלות חדשות או החמרתן של מחלות קיימות ובין רגשות חיוביים לבין שיפור המצב הבריאותי- ואפילו החלמה ממחלות קשות.  רגשות חיוביים הם תוצאה של תמיכה משפחתית וחברתית, חיזוקים חיוביים, אופטימיות ואמונה של החולה כי יחלים ממחלתו. כאמור, גם באמצעות הדמיון ניתן להעצים את כוחותיו ורגשותיו החיוביים של האדם, באופן שישפיע על המערכת החיסונית שלו וישפר מאד את יכולתו להתגבר על מחלתו.

ואכן כיום, שיטות שונות של דמיון מודרך נחשבות לכלי אלטרנטיבי (בד בבד עם טיפול רפואי קונבנציונאלי) מהמומלצים והיעילים ביותר  לטיפול, סיוע והקלה- הן בתחלואי הגוף והן בהשגת רווחה נפשית-רגשית גבוהה יותר.

קרדיט:

גילת אפרים (M.A.) מומחית לאימון אישי להובלת תהליכי שינוי וצמיחה, באמצעות כלים קוגניטיביים-התנהגותיים, NLP ודמיון מודרך ויעוץ פילוסופי. בעלת ניסיון רב באימון מתבגרים ומבוגרים בעלי הפרעות קשב וריכוז והקניית כישורים רגשיים וחברתיים.      052-8913387

לאתר האינטרנט של מחברת המאמר:  http://gilat-coaching.co.il/

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

גילת אפרים (M.A.) מומחית לאימון אישי וקבוצתי בשילוב גישות שונות, הכוללות כלים קוגניטיביים-התנהגותיים, NLP , דמיון מודרך ויעוץ פילוסופי. בעלת ניסיון רב באימון לבעלי הפרעות קשב וריכוז (אימון אישי ו/או קבוצתי) והקניית כישורים רגשיים וחברתיים.

http://gilat-coaching.co.il/

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת גילת אפרים

מאת: גילת אפריםהעצמת נשים09/07/1711375 צפיות
האם את נוהגת לומר לעצמך מילים חיוביות ומפרגנות? או אולי את שיפוטית וביקורתית כלפי עצמך...? קראי את המאמר הבא, על-מנת ללמוד כיצד להפוך את הדיבור העצמי שלך לחיובי ומיטיב.

מאת: גילת אפריםהפרעות קשב וריכוז07/11/102189 צפיות
המאמר שופך אור על תחומי העיסוק של האימון האישי להפרעת קשב וריכוז, לפי גישתה של המחברת. מאמר רביעי בסדרה.

מאת: גילת אפריםהפרעות קשב וריכוז06/11/102121 צפיות
מאמר שלישי בסדרה. המאמר סוקר דרכי טיפול שונות בהפרעת קשב וריכוז.

מאת: גילת אפריםהפרעות קשב וריכוז01/11/101639 צפיות
מאמר זה סוקר אבחונים מקובלים להפרעת קשב וריכוז.

מאת: גילת אפריםהפרעות קשב וריכוז21/10/107896 צפיות
מאמר זה שופך אור על אופייה של הפרעת הקשב והריכוז (ADHD), ומתאר את חמשת הקשיים המרכזיים בשליטה על ההתנהגות המאפיינים אותה. זהו מאמר ראשון בסדרה של מאמרים, שיעסקו בהפרעת הקשב והריכוז והטיפול בה.

מאת: גילת אפריםאימון אישי30/03/101940 צפיות
היבטים שונים של חג הפסח מבטאים את המוטיב של לידה מחדש, של התחלות חדשות. ברוח זו של החג, אני מציעה כי כל אחד מאתנו ימצא את הדרכים לחגיגת החירות האישית, הפריחה וההתחדשות האישיים שלו.

מאת: גילת אפריםחינוך ילדים03/03/102066 צפיות
בעשורים האחרונים הגיע הדכאון לממדי מגפה בחברה המערבית, ואנו עדים להופעתו כבר בגילאים צעירים מאד. המאמר עוסק בדרכים "להקדים תרופה למכה" באמצעות פיתוח הכישורים הרגשיים והחברתיים של ילדינו.

מאמרים נוספים בנושא התמודדות עם מצבי לחץ

מאת: בנימין קלינגרהתמודדות עם מצבי לחץ05/04/205893 צפיות
הסבר ותיאור כללי של מחלקת רישוי בניה בעיר הרצליה הנמצאת כיון במאמצי פיתוח רבים, אמונה מחלקת רישוי בניה על הפקת היתרי הבניה השונים שבאמצעותם ניתן יהיה לבנות ולפתח את העיר. תהליך הפקת היתר מלווה בבדיקות המשלבות בדיקות סטטוטוריות, זאת יחד עם בדיקת טיב התכנון המוצע המתבצע באמצעות בדיקת התאמה להנחיות המרחביות. בנוסף, נציגי מחלקת רישוי מסייעים במתן מידע וליווי המתכננים משלבי התייעצות ראשוניים ועד לשלב הפקת ההיתר.

פיטורים ממקום עבודה, פרידה מרצון, לא רוצה אותי, גירושין מרצון, פרידה מבחירה, התמודדות עם דחייה, אימון עסקי, מורה רוחני: עכשיו נניח ששני אנשים נפרדו נניח עכשיו והבן אדם, בא נדבר על נושא של פרידות יש פה כמה היבטים, היבט ראשון מה בן אדם מעדיף יותר שייפרדו ממנו או שהוא ייפרד מה הוא מעדיף יותר, מה בן אדם מעדיף שיגידו לו "לא רוצים אותך" או שהוא יגיד שהוא לא רוצה מה בן אדם מעדיף יותר? ש: שהוא יגיד שהוא לא רוצה. אליעד: שהוא יגיד שהוא לא רוצה למה? ש: כי אז זה הרצון שלו כאילו ואז הרצון ...

מפחד להיפגע, לאהוב שוב, פחד מבגידה, פחד מאינטימיות, מפחד להיפגע, לא רוצה להיפגע, טיפול נפשי, ייעוץ אישי: עכשיו השאלה היא כזאת אוקי איך בן אדם שניסה משהו ונכשל איך הוא בעצם יכול לקבל את הבטחון לנסות עוד פעם, עכשיו מה שאמרתי זה לבוש של כמה ווריאציות שונות זה יכול להיות בן אדם שניסה משהו ונכשל וזה יכול להיות נגיד בן אדם נגיד שבגדו בו באמון והוא צריך לתת אמון מחדש או נגיד שבן אדם היה במערכת יחסים ואז הוא נפרד נגיד והוא איבד אמון באהבה והוא רוצה להתאהב מחדש זאת בעצם השאלה איך זה אפשרי ...

טיפול בדמיון מודרך, התעללות בבעלי חיים, איך למחוק זיכרון, ניתוק רגשי, איך לטפל בטראומה, צמחונות, קואצינג, הדרכה: את שומעת אותי לפי איך שאת שותקת נראה לי שאת סובלת מאיזו טראומה, יכול להיות? אני לא יודע ממשהו, באותה מחשבה איך שהתחלת לדבר הבנתי שאת כנראה לא סובלת מאיזו טראומה חשבתי שאת שותקת בגלל טראומה, לא יכול להיות? ש: שלשתוק זה בהכרח בגלל טראומה? אליעד: מה הטראומה גורמת לבן אדם? לשתוק סתם אני צוחק איתך אוקי. עכשיו בכל מקרה הנושא הוא טראומות זה הנושא, עכשיו השאלה היא כזאת למרות ...

מאת: סיגלהתמודדות עם מצבי לחץ21/06/153090 צפיות
החיים הטרופים שלנו לא נותנים לנו את האופציה לעשות פסק זמן מהחיים לעצור ולהפיק לקחים אנו רוצים להספיק כמה שיותר ... ולעיתים אנו קורסים תחת העומס איך שנגמר הסיפור ישר מצאתי אהבה חדשה או "יומיים אחרי הפיטורים כבר הייתי בעבודה אחרת" – נשמע מוכר כשאנחנו לא עוצרים בין אירוע לאירוע כדי לבחון- מה קרה למה זה קרה? איך זה קרה? ואנחנו ממהרים לאירוע הבא אין לנו זמן לעבד את המידע שצברנו אין לנו זמן לזהות את המכנה המשותף , או את הדפוס ואז הדפוס חוזר, כי בעצם אצלנו שום דבר לא השתנה ומהר מאד אופס.. אנחנו בפלונטר חדש?

מאת: סיגלהתמודדות עם מצבי לחץ21/06/152560 צפיות
החיים הטרופים שלנו לא נותנים לנו את האופציה לעשות פסק זמן מהחיים לעצור ולהפיק לקחים אנו רוצים להספיק כמה שיותר ... ולעיתים אנו קורסים תחת העומס איך שנגמר הסיפור ישר מצאתי אהבה חדשה או "יומיים אחרי הפיטורים כבר הייתי בעבודה אחרת" – נשמע מוכר כשאנחנו לא עוצרים בין אירוע לאירוע כדי לבחון- מה קרה למה זה קרה? איך זה קרה? ואנחנו ממהרים לאירוע הבא אין לנו זמן לעבד את המידע שצברנו אין לנו זמן לזהות את המכנה המשותף , או את הדפוס ואז הדפוס חוזר, כי בעצם אצלנו שום דבר לא השתנה ומהר מאד אופס.. אנחנו בפלונטר חדש?

מאת: אלעד רימוהתמודדות עם מצבי לחץ11/06/152838 צפיות
חרדה היא מצב הגורם לנו לחוסר נוכות, חשש או מצוקה בסיטואציות שונות בחיים ללא טריגר מגורם אובייקטיבי או סכנה ממשית. הבנת הבעיה וטיפול נכון עשויים לסייע לחזור לשיגרת חיים תקינה ולתפקוד מלא בחיים החברתיים והמקצועיים.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica