חרדה הינה בעיה פסיכולוגית נפוצה האופיינית לאנשים בגילאים וברקעים שונים. חרדה פתולוגית יכולה גם להתפתח אצל אנשים שהיו בריאים לחלוטין בעקבות סטרס או מצוקה נפשית אותה חווה. חרדות עלולות לפגוע באיכות חיים ובתפקוד בחיי היום יום - בעבודה, במערכות יחסים, קשרים חברתיים ועוד. אבחון בזמן של הבעיה יביא לשיפור משמעותי בתוך זמן קצר.
מה היא חרדה?
חרדה היא תגובה רגשית ופסיכולוגית למצב שאינו מהווה סכנה או איום אמיתי לחייו או לשלומו של האדם. החרדה תתבטא בקוצר נשימה, לחץ בחזה, מתח שרירי, רעד, הזעה מרובה, הסמקה, סחרחורות, כאבי בטן, כאבי ראש, כאבי שרירים ומחשבות קטסטרופליות.
ישנם כמה סוגים שונים של חרדה הנפוצים בקרב המטופלים:
חרדה חברתית - מתבטאת בחשש ממצבים חברתיים בהם האדם עלול להיות מובך בחברה. סוג חרדה זה פוגע בחיים החברתיים ובהשתלבות תקינה בסביבת לימודים, עבודה ועוד.
חרדה מוכללת - המצב מתאפיין בחרדות מתמשכות ולא רציונאליות הגורמות לדאגה, עצבנות, עייפות, חוסר שקט ועוד.
פוביה - פחד מאובייקטים מסויימים או מצבים ספציפיים ומהתקלות יומיומית בהם, כגון פחד מליצנים, חרקים, מים, בעלי חיים ועוד.
פאניקה - מצב בו האדם חווה אימה קיצונית ללא סיבה אובייקטיבית. האדם הסובל מהתקף פאניקה משוכנע כי הוא נמצא בסכנת חיים ולעתים קרובות מופנה לקבלת טיפול רפואי. כתוצאה מהתקפים האדם הסובל מהם מפתח חשש מיציאה החוצה כדאי לא לקבל התקף בציבור.
דרכי טיפול בחרדה
טיפול בחרדה הנפוץ והיעיל ביותר הוא - CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המאפשר להגיע להבנה מעמיקה של הבעיה על ידי המטפל והמטופל. הטיפול מתמקד בהקניית כלים ומיומנויות להתמודדות עם החרדה. הטיפול מאפשר שינוי דפוסי חשיבה מזיקים, מקנה כלים להרגעה והרפיית הגוף במצבי סטרס ולחץ, וסיוע בשינוי דפוסים התנהגותיים המשמרים את הבעיה.
טיפול הנעשה בזמן הנכון ולפני שהבעיה מתפתחת ותופסת שורש בדפוסים החשיבתיים וההתנהגותיים יהיה מהיר ויעיל יותר.