סטרס, השלכות בריאותיות ותמיכה באמצעות תזונה וצמחים
מצבים של סטרס הם חלק אינטגרלי מחיי היומיום בחברה המודרנית והגורמים להם רבים ומגוונים. אין ספק כי הסיבות העיקריות לסטרס הן תגובות רגשיות למצבים שכיחים כגון: לחצים בעבודה, בעיות ביחסים עם הסובבים, קשיים פיננסיים ורגשות שליליים מודחקים.
בנוסף לכך, ישנם מצבים הגורמים לסטרס פיזיולוגי, הכוללים בין היתר: חשיפה לחום או קור, קרינה וזיהום סביבתי, מחלות, ניתוחים ופציעות.
מצבים אלה יוצרים שרשרת תגובות פיזיולוגיות, שעם הזמן מעמיסה על מערכות הגוף מעבר למה שביכולתן לשאת.
נהוג לחלק את התגובות הפיזיולוגיות למצבי לחץ לשניים:
· תגובה פתאומית (alarm) - מתבטאת בהפרשה מהירה של אדרנלין ונור-אדרנלין במערכת
העצבים הסימפתטית - Fight or flight
· תגובה מתמשכת - הגוף יוצר ומפריש הורמוני סטרס מבלוטת יותרת הכליה - גלוקו- קורטיקואידים (קורטיזול) ומינרלוקורטיקואידים (אלדוסטרון).
כשהסטרס הוא ממושך אוזלת האנרגיה האדפטוגנית של הגוף ויש ניצול מוגבר של מאגר הויטמינים והמינרלים בגוף. הדלדול במשאבים וירידה בתפקודן של אותן מערכות האחראיות על תגובת הגוף למצבי לחץ עלולים להביא לא רק לתחושה של שחיקה ועייפות אלא אף לגרום להתפתחותן של מחלות רבות.
המחלות הקשורות לסטרס כוללות, בין היתר, מחלות קרדיו-וסקולריות, בעיות במערכת העצבים, מחלות אוטו-אימוניות, סרטן, אסתמה, הפרעות מחזור, מעי "עצבני", דלקות מעיים וכיבים בקיבה ובתריסריון. אחת מההשלכות החמורות והמיידיות של סטרס ממושך הינה הפגיעה בתפקוד מערכת החיסון, שמתבטאת בנטייה מוגברת להצטננויות ולזיהומים.
ברור כי לא תמיד ניתן להימנע ממצבי לחץ, לא תמיד ניתן להתמודד איתם בצורה קלילה, אך אפשר למנוע חלק גדול מהנזקים שהם טומנים בחובם.
הפחתת ההשפעה המזיקה של סטרס ע”י השלמות תזונתיות:
קבוצת ויטמיני B - נחוץ לייצור אנרגיה, לשמירה על פעילות תקינה של מערכת העצבים ולמניעת היווצרות חומרים רעילים בגוף.
ויטמין C (במינון גבוה) - חיוני, בין היתר, לחיזוק מערכת החיסון ולייצור הקורטיזול בבלוטת יותרת הכליה.
אנטי-אוקסידנטים - מונע נזקי רדיקלים חופשיים ומגן מפני זיהום סביבתי ומחלות.
אבץ ומגנזיום - לתמיכה בבלוטת יותרת הכלייה ולייצור קורטיזול.
אשלגן גלוקונאט - למניעת הפרשתו המואצת בזמן סטרס, לשמירה על לחץ דם תקין ולמניעת התפתחות מחלות נוספות, כגון: מחלות לב, סוכרת וכו'.
ויטמין 5B - חיוני לתפקוד אופטימלי של בלוטת האדרנל. למניעת עייפות, הפרעות בשינה, כאבי ראש ובחילות. חשוב במיוחד למניעת התפתחות אלרגיות ורגישויות.
ניתן להיעזר במספר צמחי מרפא אדפטוגניים, המסייעים להתמודדות עם סטרס, כגון: הג'ינסנג הסיבירי והאמריקאי.
יעקב עזרא הינו מרצה במכון מור (לאוסטאופורוזיס) ובבית הספר להסמכות מאמנים - באוניברסיטת ת"א (אימונים לפיתוח הגוף ותזונה). לפגישת יעוץ בקליניקה: 0528567140 www.HealthNFit.org www.Diet2all.org www.Diet2all.net