בשנים האחרונות החלו יותר נשים להקים עסק מהבית. זה נוח; קרוב לילדים ולמכונת הכביסה. אין זמן נסיעות. ההוצאות נמוכות ואפשר גם לערבב את סיר המרק, גם לדבר בטלפון ויש כאלו שמצליחות גם לנדנד עם הרגל את העגלה כדי שהתינוק יירדם.
בתחילה העסקים מתחילים כאילו במקרה. באה שכנה וקונה עוגה / תכשיט / קרם לפנים / מאסג'. השכנה ממליצה לחברה שמביאה עוד חברה, וכך תוך כדי קיפול כביסה ונדנוד עריסה, נסגרות עסקאות מכירה.
אחד הצמתים של עסק כזה הוא האם העסק זוכה להתייחסות של עסק מבעליו או לאו. כלומר, האם לעסק יש "שם", שעות פעילות, ספר עם רשימת לקוחות, תוכנית עבודה שנתית, ניהול ספרי חשבוניות, חזון עסקי וכו'.
למי מתאים לפתוח עסק מהבית:
למי שאוהבת לנוע במרחב הפיזי ובמרחב האינטלקטואלי.
למי שיודעת לקבל החלטות לבד ואינה צריכה בוס/ית שתפעיל אותה.
למי שיודעת להתחדש ולחדש את העסק שלה בהתאם לצרכי השוק.
למי שיודעת לעודד את עצמה וגם לפרגן לעצמה בימי חופש.
למי שמוכנה לעבוד בלי תלוש משכורת והביטחון שהוא מביא איתו.
7 צעדים הכרחיים לניהול עסק (ועוד 7 לזוגיות)
1 להקצות זמן לניהול העסק. להגדיר מהן השעות בהם אני עובדת בעסק. לדוגמא: יש לי מתאמנת שהעסק שלה הוא שמנים ארומאטיים. טענתה ש"כל היום" היא עובדת בעסק ולא מוכרת בכלל. כשפרטנו לפרוטות את האמירה "כל היום" גילנו כי העבודה שלה בעסק עצמו הסתכמה בשלוש שעות שבועיות בממוצע, בשאר הזמן היא סידרה את הבית, הכינה אוכל...
2. להקצות מקום, סביבה פיזית לעסק. יש לזה משמעות מבחינת האמירה לבני הבית והאמירה לעצמך. "יש לי מקום בעולם". "לעולם יש מקום בשבילי". מקום הכוונה גם לחלל אבל גם לקו טלפון שיהיה של העסק שלך. ולמקום הזה אין לילדים שלך אפשרות להיכנס כשהם צריכים משהו אפילו אם זה "משהו קטן" כמו שהבת שלי אומרת. לדוגמא בעלת עסק לבניית ציפורניים לא נכון שבנותיה וחברות של בנותיה ישתמשו לה בכלי העבודה שלה.
3. לפנות יום אחד בשבוע למפגשים חברתיים או להשתלמויות מקצועיות. בעסק של "אדם אחד" את גם המנהלת של עצמך וגם החברה לצוות. כלומר אין את הסביבה של השותפים שמפרים אותך מבחינה עסקית ומבחינה רגשית. יום אחד בשבוע ללימודים, למפגשים עם בעלי עסק דומים לשלך יכול להפרות אותך.
4. תבקשי תמיכה. כן, תמיכה מהילדים, מהבן זוג, ממשפחה ומחברים. לבקש תמיכה בעיניי זה להיות חזקה מספיק לבקש עזרה. רק אנשים חזקים יכולים לבקש עזרה. ואפשר לענות לך בחיוב ואפשר גם לסרב לבקשת התמיכה שלך. את מבחינתך נמצאת במקום בו את מוכנה לעזרה.
5. הקיפי את עצמך ואת סביבתך אנשים שמזינים אותך ותומכים בך. וההפך נפי את אותם אנשים "המרעילים" אותך ומזכירים לך כמה השוק במצב קשה, כמה עסקים נסגרו בשנה האחרונה.... לדוגמא: עסק של יצירת ומכירת תכשיטים. יש "הרבה" עסקים "שנסגרו" אבל יש גם הרבה שמשגשגים. במסגרת עבודתי אני מנחה כיצד לפתוח עסק. הנתונים מראים כי 80% מהעסקים הקטנים נסגרים בשנתיים הראשונות. אני תמיד אוהבת לציין בהנאה מרובה כי 20% מהעסקים מצליחים להתקיים גם אחרי השנתיים הראשונות....
6. הגדירי לעסק שלך יעדים ממוקדים וברי השגה. כתבי את היעדים, זה לא מספיק שהיעדים כתובים אצלך "בלב". כתבי אותם ותלי מול שולחן העבודה שלך. ברגע שתגדירי לעצמך מטרה יפעלו המנגנונים המחשבתיים והרגשיים שלך להשיג את אותה מטרה.
7. תיהני!!!!. וכך תיצרי הנאה מסביבך...
אם את נשואה, הראי לבן זוגך את הכתבה. וביחד:
תיהנו ותצרו עוד הנאה מסביבכם.
תגדירו לכם יעדים ומטרות ברמה האישית ההתפתחותית וכך לא תנהלו את חייכם כמגיבים לחיים אלא כיוצרים אותם.
תקיפו את הזוגיות שלכם אנשים שאוהבים ומכבדים אותכם בזכות מי שאתם ולא בזכות מה שאתם. התואר, הכסף, או הקשרים שלכם.
תבקשו תמיכה מקצועית כשקשה לכם. זה כייף. תנסו.
תפנו יום אחד בשבוע לבילויי משותף שלכם. ביום הזה, אנא לא לדבר רק על כסף או הילדים...תמצאו עוד נושאים לשיחה.
תפנקו את חדר השינה שלכם. בהרבה משפחות חדר השינה של ההורים נראה הכי מוזנח בהשוואה לסלון, לחדר הילדים עם המשחקים החדישים. תלו שלט "אין כניסה לילדים"!
מאת:
רונית טימסית, מאמנת אישית ומנחה תוכניות להעצמה כלכלית ורגשית.
תואר ראשון סוציולוגיה ולימודי תואר שני במדעי ההתנהגות.
בעלת ניסיון של 20 שנה בתחום העצמה והנחיית קבוצות.
Roni3@ACTCOM.COM
0508223602 נייד