דיכאון היא אחת ממחלות הנפש הנפוצות יותר. דיכאון היא מחלה נפשית המסווגת כ"הפרעת מצב רוח" שמתאפיינת במסמנים ביולוגיים כימיים (שינויים נוירו-פיסיולוגיים במוח) לצד מסמנים נפשיים אישיותיים. דיכאון (Depression) הינו מצב מתמשך שבו ישנה הפרעה במצב הרוח שמתבטאת בעצבות, ייאוש, אובדן הנאה וקשיים בתפקוד. על מנת לטפל בדיכאון נדרשת לעתים התערבות של פסיכולוג קליני מיומן שתפקידו לזהות את חומרת הדיכאון ולהציע דרכי טיפול המותאמות לחייו ולאישיותו של המטופל.
תסמיני הדיכאון עשויים לבוא לידי ביטוי במספר מישורים:
המישור הנפשי - תחושות עצבות וייאוש ממושכים, תחושת ריקנות -חוסר משמעות לחיים ואפאתיות, ירידה ברמת הפעילות היומיומית, הסתגרות חברתית, תחושת חוסר תקווה, ירידה בחשק בקיום יחסי מין, חילופי מצבי רוח קיצוניים, התפרצויות בכי/זעם, ניתוק קשרים חברתיים, אבדן הנאה בתחומי החיים השונים, אובדן עניין בחיים ואף אובדנות
המישור הקוגניטיבי - דימוי עצמי נמוך, ראייה לקויה של המציאות, יכולת שיפוט לקויה, הססנות בקבלת החלטות, קושי בראיה לטווח הארוך ובהערכת השלכות צפויות, פסימיות, ירידה ברמת הריכוז והזיכרון, ביקורת ושנאה עצמית המובילה לקושי לראות דברים בקונטקסט רחב יותר, ראיה עגומה של הזולת והעולם ועוד
המישור הפיסיולוגי – העדר תאבון/תאבון מוגבר, הופעה של הפרעות אכילה, עייפות וחולשה, הפרעות בשינה (שינה מרובה או לחילופין נדודי שינה), עלייה/ירידה קיצוניים במשקל הגוף, הפרעות במערכת העיכול, רתיעה מרעש, רתיעה ממגע פיסי ועוד...
המישור הנוירולוגי – שינוי בפעילות המוחית ביחס לאדם בריא (עפ"י מחקרים שנעשו תוך שימוש בהדמיית fMRI), ושינוי פעילות/גודל אזורים שונים במוח.
טיפול בדיכאון דורש להטמיע את התפיסה כי בפעמים רבות המניע מאחורי לדיכאון הוא אובדן אמיתי, פרידה או מוות של אדם אהוב שבהם היגון הופך לדיכאון שמאיים לטרוף את הכול. בפעמים אחרות לא נמצאת סיבה חיצונית הנראית לעין, ואדם שלכאורה יש לו הכל עדיין חווה רגשות קשים אלו בעוצמה.
יש שני אופנים מרכזיים של טיפול בדיכאון:
1. האופן הראשון של טיפול בדיכאון הוא תרפיה גופנית הכוללת טיפול תרופתי שינוי הרגלי תזונה פעילות גופנית או במקרים קיצוניים טיפול ב ECT (טיפול בנזעי חשמל). שיטות אלו של טיפול בדיכאון רואות בדיכאון תוצאה של חוסר איזון כימי במוח - כגון מחסור בסרוטנין, שניתן לטפל בו באמצעות החזרתו של איזון זה.
2. האופן השני של טיפול בדיכאון מכונה גם "תרפיה בדיבור". שיטה זו כוללת פסיכותרפיה דינאמית, טיפול קוגניטיבי התנהגותי ועוד שיטות שבאופן כללי מנסות להתמודד עם הבעיות האישיותיות, הרגשיות והקוגנטיביות שבבסיסה של תפיסת העולם והעצמי .עפ"י שיטה זו של טיפול בדיכאון, הדיכאוניות האדם הינו חלק בלתי נפרד מן הבעיה ויש לחולל שינוי בתפיסותיו על מנת לסייע לו להתמודד.
ההנחה שעומדת מאחורי טיפול בדיכאון בהדרכתו של פסיכולוג היא כי יש להתמודד עם חוויות אלו של אובדן ולעבד אותן רגשית וקוגנטיבית על מנת לאפשר חזרה למסלול התקין של חיים בעלי משמעות ויכולת לאהוב למרות חוויית האבדן.