מהן הפרעות חרדה
הפרעות חרדה הינן בין ההפרעות הנפשיות הנפוצות ביותר. אנשים רבים סובלים מהפרעות חרדה ורבים מהם נותרים ללא אבחון או טיפול מתאים. אף על פי שישנם כיום דרכים יעילות ומהירות להתמודדות עם בעיות של חרדה, רבים פונים לטיפולים ארוכים לא יעילים שאינם מתאימים להתמודדות עם חרדה שהיא כאמור בעיה שניתן להתמודד איתה בצורה יעילה וממקדת. הטיפולים היעילים להתמודדות עם הפרעות חרדה הינם הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי הממוקד וטיפול תרופתי.
תסמינים של הפרעות חרדה - כללי
הפרעות חרדה הינן מעין משפחה של תסמינים שבבסיס כולן עומדת החרדה. חרדה הינה תחושה של פחד הכוללת תסמינים ביולוגיים, רגשיים וקוגנטיביים. תסמינים אלו כוללים נשימה מוגברת, הזעה, דופק מואץ, תחושת חנק ופחד ממוות או שיגעון, לחצים בחזה, בעיות בקיבה כגון שלשולים וכאבי בטן, אמונה שהמצב הינו בלתי נסבל פחד מאובדן שליטה ואמונות בלתי רציונאליות לגבי מוקד החרדה.
כל התגובות הפיזיולוגיות והקוגנטיביות המאפיינות חרדה הינן תגובות שנובעות ממערכת בגוף, שאמורה במקור להתמודד עם מצבי סכנה ואיום.אולם בניגוד לפחד שהינו תגובה מותאמת למצב מסוכן ושבו התגובות המפורטות לעיל הינן רצויות ומטרתן לגרום לגוף לגייס אנרגיה זמינה באופן מהיר, בחרדה המצב שעימו מתמודד האדם אנו מסוכן באמת ורוב האנשים יתפסו אותו כלא מפחיד. כך לדוגמא, אדם הסובל מתסמיני חרדה חברתית יחווה סכנה אמיתית במצבים חברתיים כגון עמידה מול קהל או בילוי חברתי. כאמור, מצבים שרוב האנשים לא יחוו כמסוכנים. דוגמא נוספת - ואדם הסובל מOCD יחווה דברים שונים כגון מחשבות פנימיות זיהום או חוסר סדר כמצבים מסוכנים ומעוררי חרדה בניגוד לאדם הממוצע.
הפרעות החרדה הינן כאמור בעיות נפוצות שלרוב ההתמודדות איתן אינה מסובכת.
סוגי הפרעות חרדה
חרדה חברתית
חרדה חברתית –חרדה חברתית מאופיינת בפחד וחשש של אנשים מביצוע פעולות מסויימות בנוכחות אנשים או בפומבי
חרדה חברתית יכולה להופיע במגוון מצבים - החל מדיבור בפומבי או בנוכחות קהל, וכלה בהימנעות ממצבים אינטימיים. חרדה חברתית נובעת בפעמים רבות מפחד (מודע או לא מודע), מלעג והשפלה בפומבי, פחד מביקורת, או התנהגות שאינה תואמת לסיטואציה.
בדומה לשאר הפרעות חרדה נפוצות, התסמינים של חרדה חברתית כוללים תסמינים גופניים כגון: דופק מוגבר, לחצים בחזה, תעוקה ותחושת חנק; ותסמינים רגשיים וקוגנטיביים כגון: היעדר ביטחון עצמי, חשש מלעג ואמונות שגויות בדבר אינטרקציות חברתיות וההשפלה הכרוכה בהן.
חרדה חברתית יכולה לגרום להימנעות חלקית או מלאה ממצבים חברתיים שעלולים לעורר את החרדה ובפגיעה משמעותית בתפקוד. הטיפולים היעילים להתמודדות עם חרדה חברתית הינם טיפול קוגנטיבי התנהגותי הממוקד וטיפול תרופתי.
התקפי פאניקה
התקפי חרדה (המכונים לעיתים התקפי פאניקה או אימה) מאופיינים בהופעה פתאומית, לעיתים עם ולעיתים ללא, הופעת גירוי מקדים של תסמינים גופניים, רגשיים וקוגנטיביים הכוללים דופק מואץ כאבים בחזה, כאבי בטן ושלשולים , חולשה עד כדי עילפון.
התקפי חרדה – מכונה גם התקף פאניקה או אימה. התקפי חרדה מאופיינים בהופעה פתאומית, לעיתים עם ולעיתים ללא, הופעת גירוי מקדים של תסמינים גופניים, רגשיים וקוגנטיביים הכוללים דופק מואץ כאבים בחזה, כאבי בטן ושלשולים , חולשה עד כדי עילפון.
כל אלו גורמים לחוויה של פחד מקריסה ממוות ומאובדן שליטה . לעיתים רבות התקפי החרדה מפורשים כהתקפי לב או כבעיות פיזיולוגיות אחרות. אחת הבעיות המאפיינות התקפי החרדה היא הופעה של חרדה מוכללת ואגורפוביה, שנובעים מפתאומיותם של התקפי חרדה, ומכך שהאדם מפחד כל הזמן מהופעתו של התקף עד שכל סימן מעיד שהוא יכול לפרש כגון יציאה מן הבית והימצאות בחברה הופכים להיות דבר שיש להימנע ממנו ומה שמתחיל בתור התקפי פאניקה הופך לקושי חמור בתפקוד עד כדי אי יציאה מן הבית.
הטיפולים היעילים להתמודדות עם התקפי חרדה הינם טיפול קוגנטיבי התנהגותי הממוקד וטיפול תרופתי.
הפרעה טורדנית כפייתית - OCD
הפרעה טורדנית כפייתית כוללת מחשבות בעלות גוון אובססיבי המעוררות חרדה וביצוע טקסים המכונים קומפולסיות, על מנת להיפטר מאותה הפרעה טורדנית כפייתית.
הפרעה אובססיבית קומפלסיבית – ההפרעה האובססיבית קומפלסיבית (בעברית הפרעה טורדנית כפייתית) כוללת מחשבות בעלות גוון אובססיבי המעוררות חרדה וביצוע טקסים המכונים קומפולסיות, על מנת להיפטר מאותה הפרעה טורדנית כפייתית.
המחשבות מעוררות החרדה הינן מחשבות טורדניות וכפייתיות שהאדם מרגיש שהוא אינו יכול להשתחרר מהן, לעיתים קרובות אלו מחושבות שכל אדם חווה מדי פעם אולם מי שסובל מאותה הפרעה טורדנית כפייתית אינו יכול להשתחרר מהן והן מעוררות אצלו חרדה רבה. מחשבות אלו יכולות להיות, פחד מזיהום, מחשבה על עשיית דבר לא מותאם או אסור כגון מחשבה אלימה או מינית, נושאים הקשורים לסדר לאובדן וכד'.
במצב של הפרעה טורדנית כפייתית, הסובל מפתח מנגנון טקסי שמאפשר לו להיפטר מן המחשבות. לעיתים רבות הטקס הינו בעל קשר ישיר לסוג המחשבה (כגון שטיפת ידיים במקרה של מחשבות על זיהום), אולם לעיתים אין קשר בין הטקס למחשבה.
למרות שאנשים רבים מבצעים טקסים על מנת להיפטר ממחשבות או אמונות (כגון עין הרע וכד'), במצב של הפרעה טורדנית כפייתית המחשבות והטקסים משתלטים על האדם עד לפגיעה משמעותית בתפקוד.
לעיתים הפרעה טורדנית כפייתית מופיעה בצורה חלקית בלבד - כגון אנשים המבצעים טקסים ללא המחשבות הטורדניות או להפך, מחשבות טורדניות שאינן מלוות בטקסים.
הטיפולים היעילים להתמודדות עם הפרעה טורדנית כפייתית הינם טיפול קוגנטיבי התנהגותי הממוקד וטיפול תרופתי.
פוביות ספציפיות
פוביה ספציפית- פוביה ספציפית הינה הפרעת חרדה שבבסיסה עומד פחד ממצב ממוקד שבעל ההפרעה מאמין כי הוא מצב מסוכן
ישנן אינספור פוביות ספציפיות שלכולן משותפת האמונה כי המצב מעורר החרדה הינו מסוכן עד כדי סכנת חיים.
לצד פוביות נפוצות כגון: פחד ממעליות, מטוסים, רופאי שיניים או ג'וקים, ניתן למצוא גם פוביות נדירות כגון פוביות מציפורים, פוביות ממים וכו.
התסמינים של פוביות ספציפיות כוללים, בדומה לשאר הפרעות חרדה, תסמינים גופניים כגון: דופק מוגבר, לחצים בחזה, תעוקה ותחושת חנק, ובתסמינים רגשיים וקוגנטיביים - כגון: אמונה שהמצב הוא מסוכן באמת, הערכת יתר של הסכנה לצד היעדר ביטחון של האדם ביכולתו להתמודד עם אותה פוביה ולשרוד אותה.