חפש מאמרים:
שלום אורח
25.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

קלאוסטרופוביה בעידן ה-MRI

מאת: עופר בן-חורין-MRIרפואה31/08/20101309 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

· המאמר נכתב בידי עופר בן-חורין, תדמיתן MRI ובעל תואר שני במחקר התפתחותי. אימייל- offer-b@inter.net.il.

ה- MRI, ראשי תיבות של  Magnetic Resonance Imaging ובעברית הדמייה בתהודה מגנטית הינו טכניקה חדשנית יחסית, שהשימוש בה מתרחב וגובר בעקבות התקדמות הטכנולוגית והוזלת עלותם של הבדיקות.

בבדיקה זו ה- MRI סורק בטכנולוגיה מתוחכמת את המוח ואת הגוף על מנת להבחין בפתולוגיות המתבטאות בעיקר ברקמות הרכות של הגוף, כמו למשל פריצות דיסק, קרעים ברצועות, במיניסקוסים והדמיית גידולים.

כיום מתבצעות במכשירי ה-MRI ברחבי הארץ, מבדיקות הדמיה פשוטות של מוח ואיברי הגוף , בדיקות אנגיו להדגמת כלי הדם במוח ובגוף ( MRA ), ועד בדיקות שד לאיתור פתולוגיות כמו סרטן השד ( MRM ) ועוד.

מהלך בדיקות רבות כולל הזרקת חומר לתוך הוריד ( חומר בשם גדוליניום ) לצורך הדגמה טובה יותר של הממצאים הנראים.

בעקבות התפתחות הטכנולוגיה ועוצמת המכשירים, התקצר זמן הבדיקה        ב-MRI , אך הוא עדיין נחשב לזמן ארוך יחסית לשיטות סריקה אחרות כמו למשל ה-CT ויכול לנוע בין דקות אחדות לחצי שעה ויותר.

היתרון הגדול של בדיקת MRI הוא ביכולת האיבחון הטובה שלה ובהיותה נטולת קרינה מייננת, קרינה שניתן לקבל בשפע בבדיקות הדמיה אחרות כדוגמת צילומי רנטגן ו-CT.

למרות שהבדיקה נטולת סיכונים ודי נוחה , בין 5% ל-10% מהנבדקים לא מצליחים לסיים את הבדיקה מחמת תחושת קלאוסטרופוביה.

במהלך בדיקת ה-MRI, הנבדק מוכנס לתוך צילינדר ארוך וצר, מתבקש לא לזוז למשך זמן הבדיקה ואז מתחיל המכשיר בתהליך איסוף אינפורמציה לצורך בניית התמונות.

הימצאות באותו מקום סגור זמן ממושך יכולה להוות טריגר לפחד קלאוסטרופובי שקיים אצל הנבדק באישיותו ואז להתקף חרדה ולהפסקת הבדיקה.

הקלאוסטרופוביה ( Claustrophobia ) היא תסמונת פסיכולוגית ידועה שהלוקה בה חש סימפטומי חרדה במקומות סגורים.

הפחד הקלאוסטרופובי מתייחס לאו דווקא לפחד של האדם ממקומות סגורים אלא דווקא למה שיכול אותו מקום סגור לגרום לאדם ( Rachman, 1990) .

מחקרים הוכיחו שהמנבא הכי חזק להרגשת פאניקה ולהפסקת בדיקת ה-MRI על-ידי הנבדק הוא הפחד הקלאוסטרופובי.

אנשים שנוטים להילחץ באופן טבעי, נוטים לחרדה, בעלי מחשבות שליליות על הבדיקה ובעיקר אנשים בעלי היסטוריה של קלאוסטרופוביה מוקדמת הם אלו המועדים לחוש את תחושת הפאניקה הקלאוסטרופובית בתוך המכשיר בזמן ביצוע הבדיקה ( McNally, 1990 ).

הקלאוסטרופוביה יכולה גם להיגרם או להיות מלווה גם על-ידי כאב או מצוקה נפשית בעקבות הבעיה הגופנית ופחד באשר לתוצאות הבדיקה. כל אלו יכולים לחזק את התחושה הקלאוסטרופובית ולגרום להפסקת הסריקה על-ידי הנבדק

( Rachman, Levitt, & Lopatka, 1988 ).

מחקרים אחרונים מצאו שהקלאוסטרופוביה משלבת בתוכה שני אלמנטים נפרדים- הראשון הוא הפחד מהגבלת יכולת התנועה כתוצאה משהות במקום קטן וצר  (fear of restriction) והשני הוא הפחד ממחנק ( fear of suffocation )  ( Rachman,1990 ).

בבדיקת ,MRI הנבדקים שחשים קלאוסטרופוביה מוטרדים יותר מאלמנט הסגירות והגבלת התנועה מאשר מאלמנט המחנק וזאת מכיוון שצילינדר ה-MRI  פתוח משני צדדיו ואז ניתן לראות את "האור בקצה המנהרה".

קצת סטטיסטיקה- מעל רבע מנבדקי בדיקת ה-MRI מדווחים על חרדה קלאוסטרופובית מתונה עד חמורה בזמן סריקת ה- MRI . בין 5% ל- 10% מהנבדקים שמבצעים סריקת MRI אינם מסוגלים לעבור את הבדיקה או מפסיקים אותה בגלל קלאוסטרופוביה.

שימו לב שמחיר בדיקת MRI מסתכם במאות דולרים ולכן הפסקת הבדיקה גורמת לנזק כלכלי לא קטן למערכת הבריאות. מעבר לכך, כמובן שהבעיה שבעטיה הגיע הנבדק ל-MRI  לא מאובחנת ( ופעמים רבות בדיקת ה-MRI  היא הבדיקה היחידה שאכן יכולה לאבחן אצלו את הפתולוגיה וזאת לאחר שמוצו כל בדיקות האיבחון האחרות-הזולות יותר).

אחת הדרכים לפתור את הבעיה היא לבצע את סריקת ה-MRI בהרדמה, אלא שכאן מעורבת הוצאה כספית נוספת וסיכון לא הכרחי לנבדק.

היכולת של הנבדק להתגבר על הקלאוסטרופוביה שלו היא לא רק בעלת ערך כלכלי ואיבחוני, היא גם בעלת ערך תרפויטי לנבדק עצמו.

מחקרים הראו שאנשים שהפסיקו את סריקת ה-MRI בעקבות קלאוסטרופוביה, בהתאם לתיאורית הלמידה, הימנעותם ממקומות סגורים ובעקבות זאת הפחד שלהם- גדלו. מאידך, אותם אנשים שאכן הצליחו להתגבר על הקלאוסטרופוביה שלהם וסיימו את הבדיקה, פחדם ממקומות סגורים פחת בעקבות החוויה שעברה עליהם (הניסוי השתמש בשאלון הקלאוסטרופוביה-

CLQ- The Claustrophobia Questionnaire שנבנה על-ידי Rachman).

מעבר לכך, ניסוי שבדק את רמת החרדה הכללית ואת רמת הפחד של האדם לפני הבדיקה (על ידי כלי מחקר - STAI- Speilberger state-trait anxiety inventory ו- FSS-fear survey schedule) הראה שלא רק רמת הפחד הקלאוסטרופובי פחתה אצל הנבדק אם הצליח לסיים את הבדיקה אלא גם רמת החרדה והפחד הכלליים שנבדקו לאחר חודש מהבדיקה הופחתו                         ( Kilborn & Labbe , 1990 ).

מכל זה מתברר שהצלחה של הנבדק הקלאוסטרופובי בביצוע סריקת ה-MRI מדמה את יעילות הטיפול ההתנהגותי-הקוגנטיבי שהוכחה בטיפול בפוביות, ולכן יש להתייחס לעניין בצורה הרבה יותר ממוקדת ויעילה (יש לציין שכבר כיום יש התייחסות נכונה ויעילה במכוני ה-MRI לאותם נבדקים קלאוסטרופוביים אבל בהחלט ניתן לשפר את העניין מצד מערכת הבריאות ומצד הנבדקים עצמם.

מספר דרכים לשפר מוכנות של נבדקים קלאוסטרופוביים:

1)    איתור הנבדקים הפוטנציאליים לקלאוסטרופוביה על ידי  העברת שאלון CLQ (The Claustrophobia Questionnaire)  מאחר שחלק מהנבדקים אינם יודעים שהם עתידים לחוש תחושות קלאוסטרופוביות במהלך הבדיקה.

2)    הכנת אותם נבדקים לבדיקה על ידי שיחת הרגעה קצרה ומתן הסבר על פעולת המכשיר מעבר לתהליך הכנה רגיל של נבדק. במהלך הכנה זו ניתן ללמד את הנבדק טכניקות התנהגותיות וקוגנטיביות להתגברות על הפחד במהלך הבדיקה ( מיושם לאחרונה בעזרת טיפול בדמיון מודרך

במכוני ה-MRI ).

3)    לאותם נבדקים שיודעים שהם קלאוסטרופובים רצוי לבוא עם מלווה שיחזיק את ידם בזמן הבדיקה ויעזור להם להתגבר על הפחד. ניתן גם לקחת כדור הרגעה לפני הבדיקה על מנת לחוש רגועים יותר. במהלך הבדיקה חשוב לעצום עיניים ולהשתמש בתרפיית דמיון מודרך שניתנת ללמידה (יש לציין שכיום מופנים נבדקים קלאוסטרופוביים, שלא היו מסוגלים לבצע את הבדיקה, לטיפול בעזרת דמיון מודרך, אשר מועבר על-ידי רופא שהוסמך לכך).

סיום בדיקת ה-MRI בהצלחה על-ידי נבדקים שאותרו כקלאוסטרופובים תחסוך למדינה סכומי כסף רבים. היא תתרום לאיבחון מהיר ויעיל יותר של הנבדק ותעזור לו משמעותית בהיחשפות למקומות סגורים בעתיד.

לאתר מידע בתחום ה-MRI לחצו כאן

ביביליוגרפיה

Rachman, S. (1990). Fear and Courage, 2nd ed., Freeman, New York.

McNally, R. J. (1990). Psychological approaches to panic disorder:

Areview. Psychol. Bull. 108: 403-419.

Kilborn, L.C. & Labbe, E.E. (1990). Magnetic resonance imaging scanning procedures: Development of phobic response during scan and at one-month follow-up. Journal of Behavioral Medicine, 13, 391-401.

Rachman, S. Lopatka, C. , Levitt, K. (1988). Experimental analyses of panic 2. Panic patients. Behaviour Research and Therapy, 26, 33-40.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

זכויות מאמר זה שמורות לעופר בן חורין,

עורך אתר חדשות המדע- האתר אשר אוסף עבורכם את כל חדשות המדע העדכניות במקום אחד.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עופר בן-חורין-MRI

מאת: עופר בן-חורין-MRIרפואה17/02/1211136 צפיות
תהודה מגנטית גרעינית (NMR) משומשת, בין השאר, לכלי עיקרי בתחום הכימיה לצורך בדיקות אנליטיות של חומרים ועד למחקר של מחשוב קוונטי. המחקר האחרון בתחום מוותר על הצורך במגנט חיצוני לצורך ביצוע ה-mri.

מאת: עופר בן-חורין-MRIבריאות ורפואה כללי10/11/1011286 צפיות
מאמר זה מפרט את עיקרי פיזיקת ה-MRI אשר אחראים לאופן יצירת הסקנים ובניית תמונות ה-MRI השונות.

מאת: עופר בן-חורין-MRIבריאות ורפואה כללי31/08/107109 צפיות
ארטיפקטים הם הפרעות בתמונה אשר נגרמות מסיבות שונות. במאמר זה מסוכם תחום הארטיפקטים בתמונות הדמייה אבחוניות אשר נעשו בטכניקה של תהודה מגנטית- MRI. למרות זאת, סיבות הארטיפקטים יכולות להיות דומות גם בתמונות איבחוניות אחרת כמו תמונות של מכשיר ה-CT ועוד.

מאת: עופר בן-חורין-MRIסרטן31/08/101658 צפיות
ספקטרוסקופיה ( MRS ) היא שיטת בדיקה ב- MRI אשר מאפשרת לקבל מידע על הרכבה הכימי של הרקמה הנבדקת . אם MRI רגיל נותן מידע על התכונות הפיזיקליות של הרקמות ו-MRA נותן מידע על כלי הדם , הספקטרוסקופיה מספקת מידע על ההרכב הכימי של הרקמה , או ליתר דיוק , על ההרכב הכימי של הויקסל.

מאמרים נוספים בנושא רפואה

מאת: דוד כהןרפואה23/09/201613 צפיות
בימינו, כשהבריאות עולה לראש סדרי העדיפויות, חשוב לדעת לבחור רופא מומחה לרפואת אוזן גרון, כדי למנוע בעיות עתידיות, כדי לטפל בבעיות קיימות וכדי לשלול מחלות.

מאת: קרוסלה הריון ולידהרפואה24/04/192490 צפיות
לא אחת שולח הרופא את המטופל לבצע CT של מערות האף כדי לאתר בעיה זו או אחרת. עיבוי ברירית הסינוסים - ממצא שכיח ב-CT של מערות הפנים. העיבוי מתרחש בדרך כלל כתוצאה ממצב דלקתי בסינוסים. הסינוסים הם למעשה חללי עצמות הפנים המלאים באוויר. בדופן החללים האלה מצויה רקמה עדינה – הרירית. הרירית היא זו שמייצרת את הליחה בעת הצטננות, אך במצב דלקתי יכול להיווצר מצב של עיבוי ברירית.

מאת: קרוסלה הריון ולידהרפואה19/03/193964 צפיות
מה הגורמים והתסמינים של סינוסיטיס אצל ילדים? וכיצד מטפלים?

מאת: דוד כהןרפואה30/01/192150 צפיות
סינוסיטיס היא מחלה זיהומית שיכולה להיות כרונית ולעיתים יש נטייה גנטית לחלות במחלה. הגורמים למחלה הם בעיקר הצטננות וגודש באף ובמערות הפנים (לחי, עיניים ועוד), כשיש כאבים שלא חולפים באזור הפנים חשוב להבדק ע"י רופא על מנת למנוע סיבוכים

מאת: ילדונתרפואה15/08/182604 צפיות
ניסויים בבעלי חיים אינם רק נושא מדעי אלא גם טעונים רגשית. למצדדים בניסויים בבעלי חיים וגם למתנגדים יש טיעונים צודקים, מוכחים וכבדי משקל. להלן ננסה להבין ולו במעט את מורכבות נושא הניסויים בבעלי חיים.

מאת: יצחק בכררפואה18/06/181584 צפיות
לחץ בעבודה ובריאות לקויה הם עניין שכיח. מחקרים רבים הוכיחו את הקשר הזה שבין לחץ נפשי לבין בריאות לקויה. המחקר הנוכחי מצא שלחץ נפשי גבוה גורם גם לאובדן ימי עבודה על רקע של בעיות נפשיות וכמובן להפסדים כלכליים. העובד הוא הנכס הכי חשוב של המעביד. עובד מרוצה הוא עובד יצרני. עובד מדוכא הוא עובד שלא ניתן למצות את יכולתיו. התפיסה הזאת מתבססת על מגוון רחב של מחקרים כולל המחקר הנוכחי שעסק בתחום הארגונומיה וההשפעה שיש למצבו הנפשי של העובד על היכולות שלו.

מאת: אלעד סאעת רפואה29/03/181491 צפיות
פריצת דיסק, חוויה זה בבטוח לא... פריצת דיסק... רק מלשמוע את צירוף המילים הזה נעשה כאב מדומה בגוף. ללא ספק פריצת דיסק היא בעיה בריאותית המעיקה על הסובלים ממנה ומשנה את איכות חייהם שלא לטובה כמובן. עם זאת עולמנו המפותח לא נותן לנו להישאר עם הכאב יותר מדי זמן ומצא לנו אפשרות מצוינת להעלים את הכאב.. קראו את המאמר הבא והכירו את הדרך.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica