כיום, כאשר מעביד מעוניין לפטר עובד, מוטלת עליו, ע"פ הדין, חובת קיום שימוע לעובד. וזאת על מנת לדון עמו בפיטורים, לציין את סיבת הפיטורים וכיו"ב.
במקרים בהם לא נערך הליך שימוע כדין, יכול העובד לתבוע את מעסיקו בביה"ד, כאשר הסעד יהיה לעיתים סעד של ביטול הפיטורים והשבה למקום העבודה, ולעיתים פיצויים מוגדלים בגין אי עריכת שימוע כדין.
במקרים להלן, נדונו עניינם של עובדים אשר לא נערך להם שימוע כדין ועל כן, חוייב המעביד בפיצויים.
בפס"ד ע"ב 5111/08 נ.ש נ' רשות שדות התעופה, אשר ניתן ביום 19.1.2010, בבית הדין האזורי לעבודה בת"א דובר על עובד רשות שדות התעופה, אשר נפלו פגמים בהליך השימוע שלו, ולא נעשה ניסיון לגבש עם העובד, אשר נעדר מן העבודה עקב מצבה הבריאותי של אשתו ולא עקב זלזול כפי שנטען כלפיו, הסדר אשר יאפשר את המשך העסקתו. עוד נקבע כי הליך השימוע שעסק בכך, לא היה תקין ולאור זאת נפסקו לעובד פיצויים מוגדלים.
בפס"ד עב 6741/04 הלפרין מירב נ' מדינת ישראל, אשר ניתן בביה"ד לעבודה בת"א, נפסק לתובעת פיצוי בסך של 90,000 ₪ בגין שימוע שלא כדין. המעסיק סירב לקיים שימוע לתובעת בנוכחות עו"ד מטעמה. מעבר לכך, ביהמ"ש קבע כי הפיטורים היו מסיבה מוצהרת אשר התברר כי כלל לא היה יסוד לה ושימשה מסווה לסיבה אחרת, שהמעסיק לא ראה לנכון לגלות.
דבר זה אינו מתיישב עם תום הלב המתחייב מחוק החוזים ובמיוחד מיחסי עובד מעביד.
ד"ר דוד סער, עו"ד
משרד עורכי דין ד"ר דוד סער – מתמחים בכל ענפי דיני עבודה