מדי יום, מנסים המטפלים בחולי האלצהיימר להחזיר למטופליהם נתח מציאות. איך הם עושים זאת? מתי ניסינו להבין לעומק את חווית הטיפול בחולה שנמצא במרוץ מטורף וסבוך אחר ודאות נמחקת? אילו כלים מעשיים ורגשיים נדרשים לטיפול נכון במחלה, בחולה במשפחתו ובסביבתו?
במפגש בין חברי תיאטרון 'אנסמבל פלייבק הישראלי' לרופאים בכירים המטפלים במחלת האלצהיימר שהתקיים ב 4.7.10 במלון קרלטון תל אביב, נתן צוות האנסמבל פתחון פה תיאטרלי לאתגרים, למורכבויות ולרגשות הכרוכים בטיפול במחלת האלצהיימר. את האירוע יזמה חברת נוברטיס שפיתחה את מדבקת האקסילון המסייעת לחולי האלצהיימר בשיפור הזיכרון.
"את המפגש לרופאים ערכנו למען העלאת המודעות לטיפול באלצהיימר בעזרת המדבקה. חשוב היה לנו לשקף את תחושותיהם של המטפלים במחלת האלצהיימר ולא לדבר רק על החולים, המחלה או התרופה.
שחקני תיאטרון 'אנסמבל הפלייבק הישראלי' המדהימים העבירו את חוויות המשתתפים בצורה מרגשת מתובלת ברגש רב ובמקרים מסוימים אף בהומור.
במהלך הצגה עלתה חווית הטיפול והתסכול, האינטראקציה בין הרופא והחולה ובני המשפחה. הקהל שותף והתובנות נשזרו בהצגה בצורה שהעבירה מסר חשוב לקהל. הנושאים נגעו ללב והשאירו את חותמם גם בתום ההצגה. נהניתי מאוד והתרגשתי באופן אישי."
י. א חברת נוברטיס
"לנילי ולחברי קבוצת אנסמבל הפלייבק הישראלי,
אני רוצה להודות מקרב לב לך ולאנשי צוותך על שני ערבים חוויתיים במיוחד להם זכיתי במחיצת קבוצת הפלייבק שלך. ערב אחד, לקהל הרחב, אליו הגעתי עם ילדי ובו חגגתי איתכם את יום הולדתי והערב השני במסגרת מקצועית, אליו הגעתי כנציגת עמותת עמדא ואורגן על ידי חברת נוברטיס עבור רופאי פסיכוגריאטריה המטפלים באנשים עם דמנציה.
שני הערבים השאירו אותי נרגשת לראות איך הקהל נפתח, מתרכך ומתרצה לשידולים הרכים והמקצועיים שלך ושל השחקנים, ואיך העטיפות נושרות ומתגלים הסיפורים האישיים. התפעלתי מאוד לראות את הרופאים יוצאים משריוניהם המקצועיים ומביאים את הילד שבתוכם, גם הנוקשים שבהם.
בהערכה רבה ראיתי את היכולת של השחקנים לתרגם במהירות את הסיפורים לאימפרוביזציות, נבונות, קולעות לעיקר, רגישות למספר, מסייעות בהבנית נרטיב אישי אחר, מרפאות. כמה תבונה, כמה רגישות, איזו חדות ראיה.
אם היה לי בעבר תהיות לגבי סוג הקהלים איתם יכול תיאטרון הפלייבק להצליח - פתרתם לי את כולן. ברור לי היום שבעזרת המקצועיות שלך ושל צוותך, תוכלו לכל קהל.
וגם אצל הקהל הפרטי שלי - ילדי (בני ה 14-24) זכיתם לתשואות רמות. אני בוודאי אחזור לבקר."
אירית א. נהר, מנהלת מרכז מידע וקו-חם עמותת עמדא לחולי דמנציה אלצהיימר ומחלות דומות.
לכל אדם, לכל קבוצה - יש סיפור המגלם בתוכו אמונות וערכים המכתיבים את התנהלותם לטוב ולרע. אנסמבל הפלייבק הישראלי, הממחיז לצופיו את סיפוריהם באופן ספונטני ומיידי, פותח פתח לשאלה: האם ניתן לספר את הסיפור אחרת, ואם כן - מה המשמעות?
נילי לוברני רולניק, מייסדת התיאטרון הייחודי הזה ומחברת הספר 'החיים בתוך סיפור- תיאטרון פלייבק ואמנות האימפרוביזציה', מאמינה שהשחקנים שלה יכולים לחולל בקרב כל אחד מאתנו שינוי בפרשנות, בהתבוננות, בגישה לחיים. מי שחווה אותם מציגים את סיפורו - מבין.