מזון אורגני הוא מזון שבתהליכי הכנתו ו/או גידולו לא נעשה שימוש בכימיקלים וחומרים סינטטיים. חקלאות אורגנית נמנעת מדישון והדברה על ידי כימיקלים, ולא נעשה בה כל שימוש בתרופות, הורמונים (לרבות הורמוני גדילה) או הנדסה גנטית. מוצרי מזון אורגניים מעובדים לא יכילו לעולם תוספים סינטטיים, כמו צבעי מאכל וחומרים משמרים. ככלל מוצרי מזון אורגנים כוללים חומרי גלם טבעים בלבד וייצורם כולל התערבות אדם מועטה ככל האפשר. המזון האורגני מכיל רמות גבוהות של ויטמינים, אנטיאוקסידנטים ומינרלים חיוניים, בצורתם הטבעית ביותר.
על הבדלי המחירים
הבדלי המחירים בין מוצרי מזון אורגניים למוצרים רגילים הם לרוב עקב תפוקה פחותה יחסית למזון הרגיל - מחקר שנערך בשוויץ במשך 21 שנים מציג 20% פחות תוצר אורגני מתוצר רגיל כאשר הגידולים נעשו באותו גודל של שטחי אדמה. בנוסף ללא חומרים משמרים, חיי המדף של מוצרי מזון אורגניים קצרים יותר ממוצרים רגילים. בשנים האחרונות חלה ירידה במחיריהם של המזונות האורגניים עקב עליית הביקוש וכניסת מתחרים חדשים לשוק. ביקוש עולה למוצרים מעודד יצרניים חדשים להיכנס כמתחרים והתחרות היא הדבר שבסופו של דבר גורם להוזלת מחירים.
מחיר ותמורה
כששואלים את חסידי הגישה האורגנית האם באמת משתלם לשלם את הפרשי המחירים על המזונות האורגניים, התשובה היא חד משמעית כן! הסיבה הנפוצה היא "אין הגיון לקום כל בוקר לחדר כושר, להחזיק בביטוחי הבריאות היוקרתיים ביותר ובכל זאת להתעקש לצרוך מוצרי מזון רגילים שספוגים ברעלים וכימיקלים רבים על מנת לחסוך עוד כמה שקלים". הכסף, הם טוענים, הוא אותו כסף שלא נאלץ להוציא על ריפוי ותרופות בעוד עשור או שניים.
מוצרי מזון אורגניים ואיכות הסביבה
תהליכי ייצור אורגניים נמנעים משימוש בכ-400 חומרים כימיים וסינטטיים שנמצאים בשימוש בייצור של מוצרי מזון רגילים, אותם 400 כימיקלים נמצאו מזיקים ומחוללי תחלואות שונות בקרב בני האדם, בעיקר בריכוזים גבוהים. בנוסף קיימים מחקרים רבים המוכיחים כי תנאי הייצור הבלתי אורגניים ממליחים את האדמות, מזהמים את מי התהום וגורמים סבל רב לבעלי חיים במהלך הייצור (בעיקר על ידי שימוש בתרופות אנטיביוטיות ותרופות שונות שנועדו להגדיל את התפוקה).
מחקרים נוספים אף מזהירים מפני נזקים פיסיולוגים מצטברים בקרב אנשים הצורכים מוצרי מזון שבתהליך היצור שלהם השתמשו באותן חומרים כימיים המקשרים לא פעם למחלות כמו סרטן. המודעות הגוברת לנושאי איכות הסביבה גם מהווה גורם מכריע הדעת הקהל והיא גורמת לרבים להעלים עין מהפרשי המחירים ועל ידי כך לשמור על הסביבה.
היכן רוכשים מזונות אורגנים
על אף שקיימים סופרמרקטים מיוחדים לתוצרת אורגנית, אין צורך להשתגע, גם סופרמרקטים רגילים מחזיקים מגוון רחב של תחליפים אורגניים בנוסף למבחר של מוצרי מזון רגילים. מחיריהם של מוצרי מזון אורגנים אינם בעלי הפרשים משמעותיים בין הרשתות השונות ובפועל סופרמרקטים רגילים מציעים מבחר רחב יותר של מוצרים שלא בהכרח צריכים להיות אורגניים (כמו מוצרי היגיינה). בימים אלו מתעוררת תנועה של אנשים שאף מתעקשים על גידול והפצת מוצרים (ירקות, ביצים, חלב וכו') בעצמם, אך הם מהווים מיעוט מאחר וגידול מזון אורגני בדרך זו מצריכה שטח אדמה, זמן פנוי ודורשת מאמצים רבים.