חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מדריך לטרמפיסט בגלנטיה - מחשבות על מסמך גלנט

[המאמר לקוח מתוך בלוג תקשורת פוליטית]


להלן כמה שאלות נפוצות בפרשת ארד גלנט שנחשפה באולפן שישי על ידי אמנון אברמוביץ' ורוני דניאל. לטובת צרכן התקשורת הנבוך אנסה לספק תשובות.

1. האם טענתו של איל ארד ולפיה מדובר ב"זיוף/תעלול" משכנעת?

לא לגמרי. כדאי לשים לב לדמות נוספת שירדה קצת למחתרת מאז פרסום הדברים והיא שותפו של ארד, שאחראי גם כן לפעילות המופיעה בלוגו. הסגנון של המסמך מזכיר את פעילותו של ארד מזה שנים רבות שבהן פעל כיועץ תקשורת, יחצן ויועץ אסטרטגי. סגנון זה קיבל אילוסטרציה משכנעת בסרט כל אנשי הקמפיין על בחירות 2006. הסרט (כפי שתוכלו לראות בקטע שלפניכם) חשף את תלותם של הפוליטיקאים בארד ושותפיו והציג רגעים מביכים שבהם עיתונאים ופוליטיקאים מובילים מדקלמים את המסרים התקשורתיים שאותם הם יצרו.

2. מהו המוטיב המרכזי בדרך הפעילות של ארד?


בשני משפטים ניתן לסכם זאת כך: מדובר על תמרון/תפלול ארגוני התקשורת דרך שלוחיהם העיתונאים לצורך יצירת סדר יום המתאים ללקוחות שארד מייצג. זה נעשה בשתי דרכים - או דרך קידום ישיר של הלקוח, או/וגם דרך הכפשת יריביו.

3. האם ארד מצליח בכך?


מאד. הוא המאסטר של הפעילות הזו שהקימה לו מאז שנות ה-90 מתחרים/יורשים/חקיינים. עובדה גם שהמלצות המסמך שנחשף באולפן שישי מיושמות בפועל.

4. האם כך נראה מסמך של משרד ייעוץ תקשורתי בנושא?

כן. אמנם המסמך נראה כסוג של טיוטה פנימית אבל הוא מדבר לחלוטין את השפה של יועצים אסטרטגיים וגם התוכנית שמוצגת שם נראית ככזאת שנוסחה על ידי מי שבקי מאד בזירה/ות שבהן נדרשת פעילות הקידום. מצד שני חסר נוסח פורמלי של תוכנית עבודה מסודרת שבסופה חתימות ושבעקבותיה מוגשת גם הצעת מחיר. זו נראית הצעה שנכתבה בין אנשים שמכירים היטב אחד את השני ודוברים את אותו ז'רגון ולכן גם סוגיית התאריך היא משנית. שפת המסמך היא בפירוש שפתם הפנימית של  מקצוענים פוליטיים ומקצועני תקשורת. זר לא תמיד יבין את הקודים אבל מה שברור ממנה שאין צורך ביותר מדי הסברים.

5. האם אמנון אברמוביץ ורוני דניאל נפלו בפח?

לא. יש להם סיפור חזק וחשוב, גם אם המסמך הוא לא בגדר מסמך רשמי שיצא מהפירמה של "ארד תקשורת".

6. מדוע הרמטכ"ל גבי אשכנזי מהווה כזה איום?

כי למרות דמות "הדפ"ר הפרימיטיבי", כפי שהוצגה דמותו ב"ארץ נהדרת" (בסרטון), הוא זוכה לפופולריות עצומה בציבור. סקר פנימי, שנערך באחרונה על ידי גורמים פוליטיים, מצא שאם אשכנזי יעמוד בראשות מפלגת העבודה  - הוא יקבל יותר מנדטים מאהוד ברק.

לאשכנזי יש עיתונות טובה, הוא נתפש עממי, מנהיג בגובה העיניים. רואים בו את מי ששיקם את הצבא אחרי לבנון השנייה ויש לו גם יכולת לייצר נראות ציבורית ולפיה הוא זה שמזהיר תמיד את הדרג המדיני מפני פעולות לא שקולות.

למפלגת העבודה הוא נכס כיוון שיוכל לסייע לה להתחבר מחדש, למצביע המזרחי, ובעיקר לקסום למעמד הבינוני - הרבה יותר משאול מופז או דן חלוץ - כיוון שהוא מצטייר כאיש צבא מתון.

7. האם אנשי צבא הם עדיין נכס בפוליטיקה הישראלית?

לא כמו בעבר, אבל ייתכן שהכישלון של שר ביטחון אזרחי בדמותו של עמיר פרץ, שב והחייה את הצורך בשר ביטחון עם רקורד צבאי. לכן, המפלגות הגדולות נזקקות לדמות הצבאית כממלאת משבצת של מועמד אפשרי לשר ביטחון עתידי (יעלון בליכוד, מופז וחלוץ בקדימה, אשכנזי בעבודה לאחר עידן אהוד ברק).

מצד שני, הכניסה לפוליטיקה כיום היא חשדנית מאוד, מלווה בביקורת ובדרך כלל מאופיינת בשחיקה מאסיבית של יוקרת איש הצבא מנקודת הפרישה מהצבא ועד להשתלבות הפוליטית המלאה. ראו המקרה של אמנון ליפקין שחק בשלהי שנות ה-90 והמקרה הנוכחי של דן חלוץ - שכניסתו מתקבלת במשב רוח צונן עד אכזרי מצד המדיה. פעילות מכירת תיק המניות לפני תחילת מלחמת לבנון השנייה לא תישכח במהרה.

8. האם לאור חשיפת מסמך גלנט עולה שאנשי צבא בכירים עושים שימוש ביועצי תקשורת כמו פוליטיקאים, ולמה זה בעצם אסור - אם לפוליטיקאים מותר?


בחירות וקמפיינים פוליטיים - עמיתי פרופ' יגיל לוי, מסביר כי "ברור שזה בעייתי שמועמד לרמטכ"ל שוכר שירותים של ייעוץ תקשורתי, אבל צריך להסתכל על זה בפרספקטיבה יותר עמוקה: מאז שנות ה- 70', מינוי רמטכ"ל נעשה לעניין ציבורי. העיתונות מדווחת מי הם המועמדים ומהם השיקולים לבחירה בזה ולא באחר.

בהדרגה הסיקו המועמדים שלתקשורת תפקיד ביצירת דימוי ציבורי והחלו לקדם את עצמם בתקשורת ובאמצעות מקורבים בעלי ידע וגישה. החידוש בפרשה הנוכחית של גלנט - בתנאי שהיא נכונה - הוא שיש כאן עליית מדרגה בעירוב איש מקצוע. אבל במהות הוא עושה את אשר עשו קודמיו, כולל כמובן גם השר שימנה אותו, אהוד ברק".

9. האם זה מסוכן שאנשי צבא מתערבבים כך בפוליטיקה ויוצרים טשטוש בין שתי הזירות?


עד היום היתה למחקר גישה אחידה בסוגיה ולפיה יש בכך סכנה. אני מבקשת להציע התבוננות חדשה לאור מסקנות ועדת החקירה של גיורא איילנד על אירועי המשט. עולה מהן ברמז כי הפעולה הצבאית נכנסה לתוך ואקום בתחום המדיני. הדרג המדיני לא מקיים תהליך סדור של קבלת החלטות המשקלל את מירב הגורמים שייתכנו להם השפעות על ההחלטה. לכן, בתחום הזה יש דווקא יתרון לאנשי הצבא - בעיקר באגף התכנון - שיכולים להציג עבודת מטה מעמיקה כולל המשמעויות שלה.

למאמרי דיעה נוספים על פוליטיקה ותקשורת מאת ד"ר אורית גלילי - צוקר

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר אורית גלילי - צוקר, ממארס 2011 משמשת כראש הצוות לתקשורת פוליטית של יו"ר הליכוד, בנימין נתניהו. עיתונאית "הארץ" לשעבר, בעלת תואר שלישי בתקשורת פוליטית ומחברת של שני ספרים בתחום מחקר זה. מלמדת את הקורסים מנהיגות פוליטית בעידן המדיה החדשה וסוגיות במיתוג ושיווק פוליטי באוניברסיטאות בר אילן ותל אביב.

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר אורית גלילי - צוקר

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה18/08/14970 צפיות
לפני 24 שנים הייתי עיתונאית ב"הארץ", ופעם כתבתי משהו שלא נשא חן בעיני אהוד אולמרט. הוא שיגר מכתב לעורך, שלא ראיתיו, כיוון שהוגדר בעיתון כ"נבזי ומלוכלך במיוחד". אלה היו השנים העליזות של אולמרט. הוא חגג את השררה עד הסוף, ביהירות, גאוותנות וזחיחות אין קץ. עיתונאיות כמוני וכמו עמיתתי חנה קים, שעסקה בפרשת החשבוניות הפיקטיביות של הליכוד בבחירות 88', הוא לא ראה ממטר, ומנהלת הלשכה שולה זקן מעולם לא חשבה שעליה לחזור אלי במסגרת תפקידי... המשך במאמר

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה19/01/111473 צפיות
הכרעת הדין במשפט נשיא המדינה לשעבר משה קצב זכתה להערכה מקיר לקיר. אך דווקא הפרק שכולל התקפה משונה של הרכב השופטים על אמצעי התקשורת מותירה תחושה לא נוחה שיכולה להקרין גם על מסקנותיהם הגורפות לגבי אשמתו של קצב.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקרדמוקרטיה ושלטון23/12/101382 צפיות
כניסת נשים למקצוע העיתונות, או בז'רגון, הפמיניזציה של אמצעי התקשורת, היא אחד הגורמים המרכזיים אשר באמצעותם הוסברה בעשורים האחרונים מהפכת הסיקור האמריקאית כלפי מעשי ניאוף של פוליטיקאים גברים. אל ישראל זה הגיע באיחור – אבל הגיע. מהפכה ברוכה זו יכולה להסביר את ההבדלים בסיקור המשוחרר והראוי של אמצעי התקשורת בפרשת מינוי מפכ"ל המשטרה, לעומת הסיקור בפרשת מינוי הרמטכ"ל.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה11/12/101249 צפיות
ג'ו מור היתה בשנת 2001 יועצת מיוחדת לשר התחבורה סטפן באיירס בממשלת הלייבור השנייה של טוני בלייר. לרוע מזלה היא שיגרה ב-11 בספטמבר 2001 – יום הפיגוע במגדלי התאומים – מייל בו נכתב: "זהו יום טוב כדי לקבור חדשות רעות".

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה09/12/101200 צפיות
בתחילת השבוע, בהרצאה שקיימתי בראשון לציון, נשאלתי על ידי מישהו בקהל מדוע אינני מעריכה את ציפי לבני, מנהיגת קדימה. שאלתו השנייה היתה: מדוע הסתפקתי בכך ואינני מרבה עוד יותר למתוח עליה ביקורת. השאלה שלו באה בעקבות ראיון שנתתי כמה ימים קודם לכן לאילה חסון בתוכנית "הכל דיבורים".

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה19/11/101489 צפיות
כמרצה לתקשורת אני שומעת לא מעט תלונות על כך שהמדיה מכתיבה את דעתה – ממש בכפייה ובעריצות – על קהל צרכניה. הקובלנה החוזרת ונשנית, בקרב סטודנטים ובעיקר בציבור הרחב, נשמעת בנוסח די אחיד: “מדוע שלא נקבל את העובדות והנתונים מהתקשורת ואז נחליט לבד? איננו רוצים את תכתיבי הפרשנות של העיתונאים”.

מאת: ד"ר אורית גלילי - צוקראקטואליה22/08/101657 צפיות
מסקנות לגבי תפקיד ותיפקוד התקשורת כעולה מהתפתחות פרשת מסמך גלנט תוך השוואה לפרשת ווטרגייט - מתוך בלוג תקשורת של ד"ר אורית גלילי, העוסק בנושאי פוליטיקה ותקשורת.

מאמרים נוספים בנושא פוליטיקה

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 01/07/231820 צפיות
הרצון לרצות את כולם, הוא באיזשהו מקום שאיפה טבעית של האדם, ובוודאי לכל נבחר ציבור, אשר רוצה לגייס סביבו תמיכה רחבה, אהדה גדולה, ולגלוש על גלי האהבה של ההמון (אלא אם מראש בחר לעצמו אג'נדה קונטרוברסלית בהגדרה). אך לעיתים, לא רק בפוליטיקה, גם בחיים, אחת ההחלטות הכי קשות שיש לקבל היא החלטה "איזה גשר לחצות ואיזה גשר לשרוף". המדובר לעיתים בהחלטה בלתי נמנעת.

מאת: אדיר בנימיניפוליטיקה 18/08/181621 צפיות
העיסוק המדיני-פוליטי, על פי גישתו של אריסטו היא "האומנות השלטת" על כל האומניות האחרות; ברגע שמקבלים את ההנחה כי העיסוק הפוליטי הוא בגדר מעשה אומנות, הרי שמתוקף כך גם מתחייבת המסקנה שהכישרון לעסוק בתחום, אינו נרכש, אלא בהכרח מולד.

מאת: חגי הופרפוליטיקה 10/01/162900 צפיות
הימין מחזיק באידיאולוגיה של ארץ ישראל השלמה שהובטחה לאבות, והשמאל מחזיק באידיאולוגיה של הישמעות לחוק הבינלאומי המורה להשיב שטחים כבושים ולחובה המוסרית שלכל אדם יהיו זכויות בסיסיות, שכוללות גם זכות בחירה וייצוג, אבל אלה ואלה מכופפים את האידיאלים הנעלים שלהם בפני המציאות והריהם ריאליסטים-פרגמטיסטים.

מאת: חגי הופרפוליטיקה 05/07/152756 צפיות
ראשית אומר כי איני חושב שבדברים הבאים אחדש הרבה, שהרי הסכסוך הישראלי-פלסטינאי כה ממשוך שהכול כבר נאמר עליו ותמונת המצב ידועה. ובכל זאת.

מאת: אברהם פכטרפוליטיקה 12/12/138098 צפיות
בכנס, במכללה האקדמית נתניה, שעסקה בנושא של החלטת בג"צ, להדיח ראשי עיר מכהנים, עקב חשדות למעשי עבירה שנעברו לכאורה בתפקידם, השתתפו פרופ' פרידמן, שר המשפטים לשעבר, והשופט העליון אליהו מצא לשעבר. שניהם היו בדעה כי בג"צ הלך רחוק מדי, מעבר לסמכויותיו וגילה אקטיביזם שיפוטי מנוגד לחוק הכנסת. לדעתי – כשנוצר וואקום או לאקונה בחוק או איחור וגמגום מצד הכנסת, יכול בג"צ למלא את החור השחור בהתנהלות הציבורית ובמלחמה בשחיתות בפסיקה אקטיביסטית עד לחקיקה בכנסת.

מאת: אברהם פכטרפוליטיקה 16/05/131969 צפיות
שלטון חזק, שלטון בעל יכולת פעולה רחבה ללא סחיטה ואיומים מצד רסיסי מפלגות, הוא לטובת העם עם ארגז כלים דמוקרטי לשלטון יציב. אחוז חסימה של 4% - אינה המצאה רגעית וכבר דנים בסוגיה זו, מזה שני עשורים. חסימה של מפלגות קטנות – אינה פגיעה במיעוט ולא פגיעה בחופש ההתארגנות או הבעת דעה ועמדה. כדי להתמודד ולהשפיע, אפשר להתאחד, אפשר להתאגד ואפשר גם להצטרף כסיעה למפלגות קיימות. משילות טובה ונמרצת – היא גם צורך וגם הכרח.

מאת: ענת רובינרפוליטיקה 29/03/132280 צפיות
מאות לוביסטים פועלים בכנסת. האם פעולתם טובה היא או רעה?

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica