מאז ומעולם הגדרתו הבסיסית של מושג הכופר היא כפרה על מעשה; זה גם הדבר שעומד מאחורי המרת האישום בכופר מס כשמדובר בעבירות מס. הליך הכופר אמור להוות תחליף להליך הפלילי, כך שאם הנאשם ורשויות המס הגיעו להסכמה על כופר מס במקום העמדה לדין, יופסק כנגד אותו נאשם כל הליך משפטי ואם היה עצור - ישוחרר. תשלום הכופר פוטר את המשלם מאחריותו לעבירה. לרשות המיסים סמכות להמיר את העמדתו של החשוד בעבירות מס לדין, בתשלום כופר מס.
השיקולים מאחורי רעיון הכופר זהים לשיקולים שביסוד הליך הקנס המנהלי – אי הכתמת שמו של עובר העבירה בהרשעה פלילית, הפחתת עלויות וקיצור משך הטיפול בעבירות המס, הפחתת העומס על בתי המשפט והפרקליטות ומניעת מצבים של אי אכיפה.
סמכות זו קיימת בכל מיני חוקי מס. סכום הכופר מוגבל בדרך כלל בחוקים השונים באופן המתייחס לגובה הקנס המרבי שאפשר לקנוס בו את מי שהורשע בעבירה מסוימת.
איך מועיל הסדר כופר המס למדינה?:
1. הסדר הכופר תורם לגבייה מיידית של החבות
2. המדינה אינה חייבת להוכיח את אשמתו של הנישום
מדוע בוחרים בתי המשפט להחליף העמדה לדין בכופר מס?
1. משקלה של העבירה - ההיקף הכספי ומידת האשם של העבריין
2. המצב האישי של העומד לדין
3. העניין הציבורי בהבאת העבריין לדין
4. הנזק למערכת מניהול המשפט גדול מן התועלת הצפויה
5. מידת המעורבות של העבריין
מהצד השני יש שיקולים שתומכים בהעמדתו לדין של העבריין:
1. מדובר בעבריין מועד שיש לו הרשאות קודמות
2. חומרת העבירה. אם מדובר בעבירה בהיקף כספי גדול
3. רצון להרתיע אנשים אחרים מעבירה על החוק
4. עובר העבירה עובד בתפקיד ייצוגי
המשמעות תשלום הכופר
תשלום הכופר לא מבטל את העבירה. משמעות הדבר כי אם בעתיד, ייתפס הנישום ממנו נלקח כופר, בעוד עבירה על חוקי המס, העובדה כי כבר עבר על חוקי המס, גם אם שילם כופר מס עבור אותן עבירות, תשוקלל לחובתו, תחת שיקולי התביעה לעניין הגשת כתב אישום בגין העבירות הנוספות. לא כל שכן, אם יימצא אותו נישום אשם בביצוע העבירות הנוספות, תעלה עובדת תשלום הכופר בגין העבירות הקודמות שבהן נתפס, במסגרת טיעוני התביעה לעניין החמרה בעונשו.
לתשלום הכופר גם משמעות אזרחית: סכום הכופר איננו הוצאה ראויה לניכוי ולכן היא מצטרפת להוצאות המחיה של המשלם כאילו דובר בתשלום מס נורמטיבי.
עם זאת, חשוב להבהיר כי הגעה להסדר כופר ותשלומו, אין פירושם כי הנישום מודה בכך שביצע עבירה.