עקב, מחנק האשראי במשק שהסתיים לפני חודשים מספר, צפויה גדילה במספר העבירות בתחום המיסוי הפלילי, בגלל עבירות טכניות בעיקר, ולהביא כתוצאה מכך לגידול של כ-30% לערך בכתבי אישום שיוגשו כנגד אישומים.
אפשר ללמוד מניסיון של משברים כלכליים אחרים, שבמקרי משבר, בעיקר כזה המאופיין במצוקת אשראי, בעלי עסקים רבים לעבירות בתחום המיסוי. יחד עם זאת, המשבר האחרון חריף במיוחד בתחום האשראי, בגלל סירובם של בנקים להגדיל אשראי ללקוחות והיעדר אשראי זמין אחר. למצוקת האשראי יש קשר ישיר לעבירות בתחום המיסוי, כיוון ונוכח היעדר מזומנים אנשים רבים בוחרים בדרך, הנראית קלה, של אי הגשת דוחות בזמן ואי תשלום מיסים, אך הם אינם מודעים לחומרת הענישה.
עבירות המיסוי מתחלקות לשני סוגים - עבירות מטריאליות (מהותיות) ועבירות טכניות. העבירות המטריאליות הן עבירות שקיים בהן רכיב של כוונה להתחמק ולהשתמט מתשלום מס. הענישה על-פי החוק בגין כל עבירה מהותית הינה עד חמש שנות מאסר בפועל, ובנסיבות מחמירות עד שבע שנות מאסר בפועל. כיום אף ישנה נטייה הולכת וגוברת של החמרה ברף הענישה שעשוי להגיע למספר שנות מאסר בפועל.
בניגוד לכך, העבירות הטכניות הן עבירות אחריות קפידה, כלומר, עבירות שאינן מצריכות רכיב של כוונה להתחמק ממס. למשל, אי הגשת דוח מע"מ במועד, אי הגשת דוח אישי ו/או דוח חברה במועד ואי העברת ניכויים במועד. על פי חוק, העונש על עבירה טכנית הוא עד שנת מאסר בפועל.
יש לציין כי המשבר הכלכלי צפוי להוביל בעיקר לגידול ניכר במספר כתבי אישום בתחום העבירות הטכניות, הואיל ולרוב מדובר בעוסקים, או בעלי חברות, שנאלצים להאבק על קיומם ונקלעים לקשיים בגלל איחור בתשלום של לקוחות, או מתוך מצוקת אשראי, וצריכים להחליט בין לשלם לעובדים, לספקים, לבנקים או להגיש ולשלם את דוחות המע"מ, או אם להעביר ניכויים למס הכנסה. פעמים רבות, בעל העסק אינו מודע להשלכות מרחיקות הלכת האפשריות על-פי החוק ולכן בוחר באפשרות הפשוטה ביותר, לכאורה, ואינו מגיש את הדוחות למס הכנסה במועד או אינו משלם את המע"מ במועד, או אינו מעביר את הניכויים במועד.
קרן זרקו