חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

אירוע תאונתי כתאונת עבודה – עפ"י חוק הביטוח הלאומי

מהו אירוע תאונתי?

אירוע תאונתי הוא אירוע שניתן למקד במקום ובזמן, אשרקרה לעובד תוך כדי ועקב עבודתו, ואשר גרם לו לנזק ו/או לאי כושר. כאמור ישלאבחן בין ארועים המתרחשים "תוך כדי" ו"עקב" העבודה לבין ארועים אחריםהמתרחשים בעבודה, אך אינם קשורים לעבודה. לדוגמא, כאשר עובד נפצע בקטטה עםעובד אחר, אשר התפרצה על רקע העבודה, סביר כי התאונה תוכר כ"תאונת עבודה".לחילופין כאשר הקטטה פורצת ממניעים אישיים שאינם קשורים לעבודה, לא תוכרהתאונה כתאונת עבודה ע"י ביטוח לאומי.

ישנם אירועים תאונתיים הפשוטים לזיהוי כגון, נגר הפוגעבאצבעו עם פטיש כבד או מטפלת בילדים המועדת על צעצוע ושוברת את היד, מאידךישנם ארועים הקשים לזיהוי שכן יש צורך לאבחן אותם מיתר הפעולות שעשה עובדבעבודה.

אירוע תאונתי יכול להתרחש במקום העבודה עצמו, אך הואיכול גם להתרחש בדרכו של העובד לעבודה או במהלך פעילות יזומה של המעביד,מחוץ למקום העבודה.

 

אירוע תאונתי במהלך פעילות נלווית לעבודה

תאונות המתרחשות במהלך פעילות הנלווית לפעילות העבודה,כגון השתלמויות, הרצאות, קורסים, ואפילו טיולים עם וועד העובדים, עשויותבמקרים רבים להחשב תאונות עבודה. תביעות אלה המוגשות, בין היתר, לביטוחלאומי, נחשבות למורכבות, בשל הצורך להוכיח את הזיקה בין הפעילות במהלכהנפגע העובד, לבין העבודה.

אירוע תאונתי בדרך מ/אל העבודה

אירוע תאונתי יכול להתרחש בדרכו של העובד מביתו אוממקום בו הוא לן, למקום העבודה או לחילופין בדרכו ממקום העבודה לביתו. כאשרמוגשת תביעה לביטוח לאומי בעקבות תאונה אשר ארעה בדרך, יבדוק ביטוח לאומיהאם המקום בו ארעה התאונה, נמצא בדרכו הרגילה של העובד. לא פעם סוטה אדםמדרכו הרגילה לעבודה בכדי לעצור בבנק, להוריד ילד בגן, ללכת לרופא, ועםשובו לדרך הרגילה, מתרחשת תאונה. ישנה פסיקה עניפה של בית הדין הארצילעבודה הקובעת באילו מקרים "תוקנה" הסטיה מן הדרך, וניתן להמשיך ולבחון אתהדרך כדרכו הרגילה של העובד. ישנם מקרים בהם קיימת "הפסקה של ממש" בדרכו שלהעובד, ואשר מהווה עילה לדחיית התביעה. ישנן תאונות אחרות כגון נפילהבמדרגות היורדות מן הבית החוצה, המעלות את השאלה באשר ל"תחום" בו נמצאותהמדרגות.

להלן דוגמא להלכות אשר נפסקו ע"י בית הדין הארצי לעבודה בעניין זה:

  1. תאונה בשל סיבה פנימית (כגון סחרחורת) ללא כל תרומהשל גורם חיצוני, אינה בגדר תאונת עבודה (דבע לט/ 0-107 המוסד לביטוחלאומי נגד סוזן סמסון פדע יא 141).

  2. נפילה במדרגות פנימיות של בית קוטג' לא תחשב כתאונתעבודה שהרי המדרגות הינן חלק מהמעון (דב שם/0-83 המוסד לביטוח לאומינגד סלומון וקנין פדע יא 327).

  3. נדחתה תביעה של אדם שהותקף בדרך מהעבודה לביתו, לאחר שהוכח כי התקיפה כוונה אליו באופן אישי, ואינה קשורה כלל ל"סיכוני הדרך". (עבל 54/61 אליזבטה קסטנר - המוסד לביטוח לאומי פב"ל ז 61).

  4. עצירה בדרך מהעבודה למשך שעה לעריכת קניות, וחזרה לדרך הרגילה, מהווה הפסקה של ממש. (עבל 1154/01 המוסד לביטוח לאומי -אלגריה רבקה לוי, לא פורסם).

 

עילות תביעה נוספות

ישנם מקרים בהם תאונת עבודה עשויה להקנות למבוטח זכותלפיצויים לפי פוליסות ביטוח. לדוגמא, תאונת עבודה יכולה לזכות את הנפגע גםבפיצוי לפי פוליסת ביטוח חבות מעבידים או לפי פוליסת תאונות אישיות. פגיעהשל ספורטאי מקצועי יכולה להיחשב כתאונת ספורט והנפגע יוכל לתבוע גם את פוליסת הביטוח לפי חוק הספורט. תאונה בדרך לעבודה יכולה אף להיות תאונת דרכים ולזכות את הנפגע בפיצויים מהחברה המבטחת. כאשר מדובר בתאונה בשטח ציבורי אשר נגרמה עקב רשלנות של הרשות המקומית עשויה לקום עילת תביעה לפיצויים נגד החברה המבטחת את הרשות המקומית ו/או נגד מזיק אחר.

תביעות עקב "אירוע תאונתי" עשויות להיות מורכבותומסובכות, ומומלץ מאוד לקבל יעוץ וליווי של עורך דין לביטוח לאומי, וזאתכבר בשלב הגשת התביעה לביטוח לאומי.

 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד מירב אפרים

עבדה כיועצת משפטית במוסד לביטוח לאומי כעשר שנים.

המשרד מתמחה במימוש זכויות רפואיות וכספיות מול ביטוח לאומי, ייצוג בפני ועדות רפואיות וניהול הליכים נגד ביטוח לאומי בבתי הדין לעבודה.

אתר:  http://www.lawgate.co.il

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד מירב אפרים

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי16/07/112772 צפיות
קיבלתם יום בהיר אחד מכתב מהמוסד לביטוח לאומי המודיע לכם כי עליכם להשיב לו סכום כסף נכבד מאחר והתברר כי תשלום הגמלאות לחשבון הבנק שלכם, לפני שנים נעשתה בטעות? מסתבר שהמקרה שלכם אינו מקרה פרטי.

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי16/07/112463 צפיות
בהתאם לחוק הביטוח הלאומי, גמלת שמירת הריון משולמת כאשר אשה נעדרת מעבודתה בתקופת ההריון, בשל מצב רפואי הנובע מההריון והמסכן את האשה או את עוברה, הכל בהתאם לאישור רפואי בכתב.

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי12/03/111645 צפיות
אדם אשר חווה אירוע מוחי בעקבות אירוע חיצוני של דחק נפשי בלתי רגיל בעבודה, עשוי להיות מוכר כנפגע תאונת עבודה. בפסק דין אשר ניתן לאחרונה קבע בית הדין הארצי כי האסכולה העדכנית היא כי אירוע כאמור עשוי להיות טריגר לפרוץ אירוע מוחי.

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי17/02/111917 צפיות
כאשר מוגש לבית הדין תביעה שעניינה תאונת עבודה, עשוי בית הדין למנות מומחה רפואי אשר יתן חוות דעתו בשאלת הקשר הסיבתי בין התאונה לבין הליקוי ממנו סובל התובע. בעב"ל 389/09 בעניינו של לגזיאל שמואל, קבע בית הדין הארצי כי ככלל, מומחים המשמשים כפוסקים בוועדות רפואיות, לא ימונו כמומחים – יועצים רפואיים בבית הדין לעבודה.

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי07/02/111835 צפיות
פגיעה בעבודה, המזכה בגמלאות נפגעי עבודה, היא תאונת עבודה או מחלת מקצוע, כהגדרתן בחוק הביטוח הלאומי. תאונת עבודה היא תאונה אשר ארעה לעובד תוך כדי ועקב עבודה, ולעצמאי, תוך כדי ועקב עיסוקו במשלח ידו, וכן תאונה אשר ארעה לעובד או לעצמאי בדרך אל העבודה וממנה, ובנסיבות כמפורט בחוק.אימתי תחשב תאונה כ"תאונת עבודה" ?

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי07/02/112022 צפיות
נפגע עבודה אשר נקבעה לו נכות זמנית, ואין ביכולתו באותה תקופה לעבוד בשל הפגיעה ואין לו מקורות הכנסה אחרים, רשאי להגיש תביעה להכרה "כנכה נזקק" בהתאם לתקנה 18א' לתקנות הביטוח הלאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה ), התשט"ז-1956. ככל שתאושר תביעתו, יוכל הנפגע להינות מהגדלת נכותו הזמנית ל-100% למשך תקופה מירבית של ארבעה חודשים.

מאת: עו"ד מירב אפריםביטוח לאומי06/02/112060 צפיות
כיצד תחושב גמלת שמירת הריון של אישה אשר בשל הריונה, נאלצה להפסיק עבודתה במקום עבודה אחד, אך המשיכה לעבוד במקומות עבודה אחרים?

מאמרים נוספים בנושא ביטוח לאומי

מאת: מנחם כהןביטוח לאומי17/02/164510 צפיות
1. כללי סעיף 246 לחוק הביטוח הלאומי עוסק בתקופת אכשרה לגבי קצבת זקנה וקובע לאמור: "246. תקופת אכשרה (א) תקופת האכשרה המזכה לקצבת זקנה היא אחת מאלה: (1) 60 חודשים, בין שהם רצופים ובין שאינם רצופים, שבהם היה אדם מבוטח תוך עשר השנים האחרונות שקדמו לגיל המזכה אותו בקצבת הזקנה; (2) 144 חודשים שבהם היה אדם מבוטח, בין שתקופה זו רצופה ובין שאינה רצופה;

מאת: sharondan80ביטוח לאומי01/03/153191 צפיות
הפגישה עם הועדה הרפואית בביטוח הלאומי תכלול צוות רופאים מתחום הפציעה לצד אנשי מפתח אשר ישאלו שאלות בגין הנכות ויבקשו הדגמה של פעולות יום, יומיות על מנת לקבוע את דרגת הקושי ואחוזי הנכות המגיעים.

מאת: מנחם כהןביטוח לאומי25/08/143050 צפיות
פרק ו' לחוק הביטוח הלאומי (נוסח חדש), התשנ"ה-1995 (להלן - החוק), שבנספח מזכה בגמלה את מי שנפגע בתאונה וכתוצאה ממנה איבד את כושר התפקוד. הביטוח חל על תושב ישראל שמלאו לו 18 שנים וטרם הגיע לגיל הפרישה. "גיל הפרישה" מוגדר בסעיף 1 לחוק כ"הגיל הקבוע לגבר ולאשה, בהתאם לחודש לידתם, בחלק א' בלוח א'1" . גיל הפרישה לאשה תלוי בתאריך הלידה והוא עומד כיום על גיל 62. גיל הפרישה לגבר היה תלוי בתאריך הלידה וכיום הוא עומד על גיל 67. כלומר, מי שנפגע וגילו מעל גיל הפרישה לא יהיה זכאי לקצבת נפגעי תאונות לפי פרק ו'

מאת: מנחם כהןביטוח לאומי21/08/143715 צפיות
תיקון 159 לחוק הביטוח הלאומי

מאת: ארז כהןביטוח לאומי26/08/132418 צפיות
מהי מחלת מקצוע? האם רשימת המחלות היא רשימה סגורה? מהי תורת המיקרוטראומה? כיצד עליי לפעול למימוש זכויותיי?

מאת: יובל סמרה, עו"דביטוח לאומי13/08/132628 צפיות
לא פעם, משרדנו נתקל במקרים בהם הוועדה הרפואית בחרה להעניק לחולים במחלה זו נכות שאינה משקפת את מצבם האמיתי, או התאימה להם דרגת נכות רפואית מפריט ליקוי אחר בשיעור מופחת בהרבה. אז מה כדאי לכם לעשות ?

מאת: יובל סמרה, עו"דביטוח לאומי30/07/129758 צפיות
תפקידו של התיעוד הרפואי לא מצטמצם רק להוכחת הנזק והטיפול הרפואי לו נזקק הניזוק. אומנם, קיימת חשיבות לכך שהמסמכים הרפואיים יכללו תיעוד רפואי רב ככל שניתן. אך בל נשכח, כי יש בכוחם גם לשפוך אור על המקרה בכללותו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica