סיכויי ההישרדות של עסקים בישראל הם מהנמוכים בעולם. בישראל קמים מידי שנה כארבעים אלף עסקים חדשים, מרביתם נופלים ונסגרים, בעוד שרק קומץ מזערי מהם שורד. לפני הקמת עסק חשוב לחקור היטב ולתכנן כדי להחליט על המתכונת המתאימה להקמתו וכדי להעריך את סיכויי הצלחתו.
שלבים בהקמת עסק חדש:
הליכים מול רשויות: רישום במע"מ, פתיחת תיק במס הכנסה, פתיחת תיק בביטוח לאומי
קבלת רישיון עסק מטעם הרשות המקומית. הפעלת עסק ללא רישיון מהווה עבירה פלילית שקנס בצידה ועיתים אף עונש מאסר.
יש להחליט האם להירשם כעוסק פטור או כעוסק מורשה. רישום כעוסק מורשה מותנה בתקרת הכנסות (כיום 65,000 ₪ לשנה). עוסק פטור אינו גובה מע"מ ולכן יוכל להציע מחירים זולים יותר בהשוואה לעוסק מורשה, שמחויב בהנפקת חשבונית מס כולל מע"מ ללקוחותיו. כמו-כן, הוא אינו רשאי לקזז מס תשומות בגין הוצאותיו.
הקמת עסק וניהולו הינם תהליך מתמשך של שינוי ולמידה. לפני הקמת עסק כדאי להכין תוכנית עסקית. תוכנית עסקית היא מסמך כלכלי שבודק את כדאיות העסק כדי שנדע אם אפשר להגיע לרווח ומה רמת הסיכונים בעסק. כמו כן, ע"מ לקבל מימון לעסק או להרחיב את האשראי – חייבים להגיש תוכנית עסקית.
מהם המישורים אותם אנו בוחנים בהכנת תוכנית עסקית לעסק חדש?
החזון ומטרות העסק- אנו מגדירים לאן אנו רוצים להגיע ומה אנו מתכוונים לבצע.
במישור השיווקי- אנו בוחנים את התפיסה השיווקית ואם אנו יודעים כיצד להגיע ללקוחות ומה הם ערוצי השיווק העדיפים. כמו כן אנו בוחנים את מבנה התחרות והתמחיר.
במישור הארגוני- אנו בוחנים את משאבי כ"א הנדרשים להפעלת העסק ואת המבנה הארגוני של העסק.
במישור התפעולי- אנו בוחנים כיצד אנו נפעיל בצורה יעילה את משאבי העסק.
תוכנית השקעות- אנו רושמים את כל רשימת הציוד, ונכסים אחרים שצריך לרכוש על מנת להקים את העסק.
אבני דרך- אנו מציינים את היעדים ומטרות על ציר ההתפתחות במחזור חייו של העסק.
במישור הפיננסי- אנו בוחנים את מבנה ההוצאות והכנסות, תזרים המזומנים והכדאיות העסקית תחת אותן הנחות יסוד שהנחנו. כמו כן אנו מנתחים את צורכי המימון של העסק.