לאחר מהפיכת הפנסיה אשר החלה בשנת 2008, כל אפיקי החסכון לטווח ארוך המזכים בהטבות מס נוקזו למעשה לשלושה סוגי פתרונות אפשריים:
יש אשר כוללים בביטוחים הפנסיונים אף קרנות השתלמות, אולם השוני המהותי בין קרנות ההשתלמות לבין יתרת החסכונות מסתכם בכך כי קרנות השתלמות ניתנות לפידיון מקץ שש שנים, ובמידה וייעוד הכספים הוא לימודים והשתלמויות מקצועיות אף מקץ שלוש שנים, מחד, ומאידך החסכונות מועברים לחוסך בדרך הונית: הסכום גולו בתשלום חד פעמי. החסכונות הפנסיוניים כיום עובדים בשיטה שונה בה הכספים משוחררים עם הפרישה לגמלאות. במידה והכספים נחסכו בקרן הונית המשלמת את מלוא הסכום כתשלום חד פעמי, הכספים מועברים לקרן המשלמת לקצבה ואינם מועברים ישירות לידי החוסך. קרנות אחרות הן מתחילתן קרנות המשלמות לקיצבה.
בחלוקה אשר הייתה נהוגה לפני שנת 2008, השכירים ששפר חלקם זכו בביטוחי מנהלים, חלקם האחר הופרשו לטובתם כספים לקרנות פנסיה שונות ואלו העצמאים, אלו מבינהם אשר היה ברשותם פתרון פנסיוני כלשהו, פנו לכיוון קופות הגמל.
קופות גמל - יתרונות
קופות גמל הן מכשיר חסכון פנסיוני לטווח ארוך אשר בגין ההשקעות והמשיכות ממנו זכאים להטבות מס. ניהול החסכון מתבצא באופן פשוט ועמית הקופה מקל דיווח בו רשומים הטורים הבאים:
- הפקדותיו לחשבון קופת הגמל
- משיכותיו מחשבון קופת הגמל
- התשואה אשר נצברה על השקעתו בקופת הגמל
- דמי הניהול אשר נגבו מחשבון קופת הגמל
כספי קופות גמל מושקעים על פי תקנות ממלכתיות. אמנם אפיק חסכון זה הינו אפיק הוני, קרי עם הפרישה לגמלאות משתחרר כל סכום החסכון בדרך של תשלום חד פעמי, אולם תשלום זה מועבר לקרן המשלמת לקיצבה.
המפרישים לקופות גמל מדי חודש זוכים להטבות מס בגין הפקדותיהם בקופה. החסכון הוא חסכון נקי ללא רכישת ביטוחים למרות כי ניתן לרכוש ביטוח חיים וביטוח אבדן כושר עבודה נלווה. הכספים אשר מושקעים בקופות הגמל מנוהלים ומושקעים ונושאים תשואה המתווספת לסכום אשר נצבר עם השנים בכספי קופת הגמל.
קופות גמל לשכירים?
כיום רשאי כל שכיר לבחור לעצמו את מסלול החסכון הפנסיוני המתאים עבורו, ובכלל זה קופות גמל. עובד אשר ברשותו קופת גמל זכאי להורות למעסיק להעביר את חלקו של המעסיק לקופה. על פי רב, שכירים אשר עוברים את תקרת הסכום הצבור הנדרש לקצבה, סכום אשר מסתכם בכ-800,000 ש"ח או 3850 ש"ח לחודש, רשאים להמשיך לצבור סכומים נוספים אף כחסכון הוני ולעתים קרובות בוחרים בדרך של קופות גמל לצורך כך.
קופות גמל - בחירה
השיקולים אשר עומדים בבסיס בחירת קופת גמל הינם יציבות הגוף המנהל, התשואות אשר הושגו במסגרת הקופה (חשוב לבחון את התשואות בטווח של מספר שנים), מדיניות ההשקעות ורמת הסיכון בהשקעה, דמי הניהול הנלקחים בעבור ניהול קופות גמל ורמת השירות המוצעת על ידי החברה המנהלת.