נושא הבטחת דמי קיום בגיל מבוגר, הופכת לבעיה מדינית רבת חשיבות ככל שתוחלת החיים מתארכת לאחר גיל הפרישה. בעיה זו חריפה הן בקרב העובדים השכירים והן בקרב העובדים העצמאיים. בשל בעיה זו, החלה המדינה לפני מספר שנים מהלך אשר מטרתו להבטיח הכנסה שוטפת, פנסיה, לכל אלו אשר עבדו במהלך חייהם, שכירים ועצמאיים, לאחר גיל הפרישה.
צעדיו הראשונים של המהלך באו לידי ביטוי כבר בשנת 2005, השנה בה קופות הגמל שינו תנאיהן. עד לאותה השנה, כל סכום הנצבר בקופות הגמל השתחרר כעבור חמש עשרה שנה. החל משנת 2005 תנאי החסכון בקופות הגמל השתנה, וכל הכספים אשר הופקדו בקופות הגמל נקבע כי ישוחררו בעת היציאה לגימלאות.
הצעד השני במהלך זה חל בשנת 2006, השנה בה הובטח כי העמית בקופת הגמל יהיה רשאי להעביר את הכספים אשר נצברו בחסכון פנסיוני כזה או אחר, ובכלל זה קופות הגמל אשר היוו את מכשיר החסכון לטווח ארוך המקובל ביותר בקרב העצמאיים, ללא איבוד ותק החיסכון.
בשנת 2008 החל מהלך הבא להבטיח כי כל עובד שכיר יפתח לו ביטוח פנסיוני אליו יופרשו כספים כאחוז ממשכורתו ועל ידי המעסיק על חשבון המעסיק. מהלך זה עתיד להסתיים בשנת 2013, שאז יגיע סכום ההפרשות לכלל 5% על חשבון המעביד ו- 10% על חשבון המעסיק.
מהלך זה דאג לעובדים השכירים במשק, אך מה על העובדים העצמאיים? מהלך נוסף עתיד להתחיל בשנת 2011, מהלך אשר יחייב כל עובד עצמאי אשר רווחיו עולים על מחצית מהשכר הממוצע במשק, להפקיד לקרנות פנסיה על פי בחירתו אחוז מההכנסה ועד לתקרה בגובה ההכנסה הממוצעת במשק. גם מהלך זה עתיד להתנהל בשלבים: בשלב הראשון בשנת 2011 יחויבו העצמאיים בהפקדת 4% מהרווחים אשר עולים על מחצית השכר הממוצע במשק ועד לשכר הממוצע במשק, כלומר, אחוז ההפקדה לתוכנית חסכון פנסיה אשר בה יחוייב העצמאי אשר רווחיו מגיעים לכלל מחצית השכר הממוצע במשק תעמוד על 0%, ולעצמאי אשר רווחיו שווים להכנסה הממוצעת במשק יעמדו על 2% מכלל הרווחים. תהליך זה ימשך עד לשנת 2015 ובה יחוייבו העצמאים בתשלום של 20% מהרווחים אשר בין חצי מהכנסה ההמוצעת במשק ועד ההכנסה הממוצעת במשק לתוכנית חסכון לפנסיה.
מצב החסכון לפנסיה בקרב העצמאים כיום
כיום מצב הפנסיה של העצמאיים היא בכי רע. מרבית העצמאיים אינם בעלי תוכנית פנסיונית כלל, כיוון שתמיד קיימים דברים דחופים יותר בהם יש לטפל. מצד זה מותיר את מרבית העצמאיים חשופים בגיל מאוחר לחיים ללא מקור הכנסה שוטף, וללא כיסוי ביטוחי למקרים של אבדן כושר עבודה או מוות.
כיסויים ביטוחיים לעצמאיים
בניגוד לשכירים, עצמאיים רשאים לבחור מסלולי חסכון שונים אשר כוללים או שאינם כוללים מרכיבים ביטוחיים למצבי מוות ואבדן כושר עבודה. המסלולים הפתוחים בפני העצמאיים לחסכון לפנסיה דומים לאלו אשר פתוחים בפני השכירים וכוללים קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וקופות גמל.