רשלנות רפואית - אף כי היינו רוצים שלא תקרה בכלל, לצערנו הרב, היא עדיין מתרחשת מידי יום ברחבי העולם במוסדות רפואיים. מה מומלץ לעשות על מנת להתמודד במצבים שכאלו?
מושג הרשלנות הרפואית מתייחס לצעד רפואי שנלקח או לא נלקח בניגוד להגיון המקצועי. במלים אחרות, כל מומחה בתחום היה פועל אחרת באותו המצב. הטעות יכולה להתייחס לאבחון שגוי, טיפול לקוי או אי גילוי בזמן של מחלה כלשהי. יש לשים לב, שלא כל טיפול שגוי הוא רשלנות רפואית. לפעמים סימפטומים של מחלה אחת נראים כמו מחלה אחרת לגמרי. במצב הזה אין פלא שהרופא בוחר לטפל בחולה שלו בדרך המתאימה למחלה שאובחנה על סמך ממצאים הגיוניים.
יש לזכור שאנחנו מקבילים טיפולים רפואיים לא רק מרופאים אלא גם מאחיות, טכנאי רנטגן מזכירות רפואיות ועוד צוות רפואי שלם. כל אחד מהגורמים הללו יכול להיות מואשם ברשלנות רפואית, כל עוד ניתן להוכיח שהוא נהג בניגוד למה שכל מומחה אחר היה עושה.
מרכיב חשוב נוסף של הרשלנות הרפואית הוא שהחולה נפגע מהטיפול השגוי שקיבל. ישנם מקרים מזעזעים ממש של כריתת איברים ללא שום צורך, בגלל חשד בלתי מוצדק לסרטן או אפילו מוות כתוצאה ממינון שגוי של תרופות. יחד עם זאת, לא ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בשל אקמול שרשמו לנו בטעות.
תביעת רשלנות רפואית מוגשת במסגרת דיני נזיקין. דיני הנזיקין, כשמם כן הם, מתייחסים לכל מעשה של אדם אחר שגרם לנו נזק כלכלי, נזק לשם הטוב שלנו, אך מעל לכל, נזק לגוף שלנו. כאמור, תביעות נזיקין מסוג רשלנות רפואית מערבות הרבה מאוד גורמים ולא פשוט להוכיח תיק של רשלנות רפואית. מסיבה זו, חשוב ביותר לפנות לעורך דין נזיקין טוב המתמחה בתביעות רשלנות רפואית.
במרבית המקרים, עורך דין רשלנות רפואית יבחר להגיש את התביעה לא נגד איש מקצוע, אלא נגד המוסד שבו קרה המעשה. המוסד אחראי על איכות והכשרה הולמת של העובדים שלו, מכאן שברגע שיש טענות יש להפנות אותן כלפי המוסד. יתרה מזאת, מוסד כמו קופת חולים או בית חולים בעל יכולת גבוהה יותר לשלם את הפיצוי שייקבע במידה ועורך דין רשלנות רפואית ומרשו יזכו בתיק.
הבעיה היא שקשה מאוד לתבוע מוסדות מסוג זה. בכל בית חולים וקופת חולים יש מחלקה משפטית חזקה מאוד שתפקידה לשמור על שמם הטוב של עובדי המוסד ושל המוסד עצמו. עורכי הדין הללו יעשו הכול כדי לזכות את המוסד מאשמה ברשלנות רפואית. עובדה זו מחזקת את הצורך שבפנייה לעורך דין רשלנות רפואית שיש לו ניסיון בתביעות מסוג זה.
במרבית המקרים, תביעת רשלנות רפואית תוגש לצורך קבלת פיצוי כספי על נזק שנגרם, אך לפעמים בסיומו של משפט כזה, הגורם האחראי לרשלנות יישלח לכלא. העונש החמור ביותר שנגזר בישראל על רופא היה 8 שנות מאסר לרופאה מרדימה, סווטלנה רוסו-לופו, שגרמה ברשלנות למותה של ילדה שנכנסה לניתוח פשוט של תיקון פזילה ומעולם לא יצאה ממנו - בתקווה שנשמע רק בשורות טובות.