חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

תמא 38 אי כדאיות כלכלית?

מאת: עמית יושענדל"ן ומקרקעין28/04/20101448 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

אי כדאיות כלכלית

החסמים

1.1. כבר כשאושרה תמ"א 38 היה ברור כי מרביתם המכריע של האזורים במדינת ישראל נמצאים "מחוץ לתחום". הכוונה כמובן בעיקר לערי ויישובי הפריפריה, שם היה ברור מראש כי ערכי הקרקע הנמוכים ירחיקו את היזמים, וכי שווי הדירות החדשות שהיזמים ימכרו לא יכסה את עלות עבודות החיזוק והשיפוץ.

1.2. באופן מעט מפתיע, יזמים רבים הפועלים בתחום טוענים שגם בערים רבות בגוש דן ובאזור השרון, כגון ראשון לציון, הרצליה וערים נוספות, במרבית המקרים אין כדאיות כלכלית בביצוע פרויקט של תמ"א 38. לטענתם, הסיבות נעוצות בעלות הגבוהה של חיזוק הבניין ושיפוצו, עלויות שאינן מצדיקות פרויקט שבו נבנות דירות חדשות בקומה נוספת אחת בלבד.

1.3. גם ההקלה אשר אושרה לאחרונה, לפיה יינתנו הזכויות מכוח התמ"א גם בנסיבות בהן נהרס הבניין לצורך בנייתו מחדש, אינה פרקטית ואינה כלכלית מאחר ותמ"א 38 מאפשרת בנייה של קומה אחת נוספת בלבד מעבר לקיים (למעט ערים מסוימות כגון רמת גן שבהן ניתן לבנות גם שתי קומות מכוח תב"ע שיזמה הועדה המקומית באותה עיר), וכי ההוצאות הכרוכות בהריסת בניין קיים, פינוי הדיירים ובניית בניין חדש גבוהות בהרבה מהוצאות החיזוק והשיפוץ של בניין קיים. בכל מקרה של הריסת מבנה ובניית מבנה חדש תחתיו, שזהו הלכה ולמעשה פרויקט של פינוי בינוי, יידרשו תמריצים בדמות זכויות בנייה המקנות ליזם את האפשרות לבנות מספר דירות חדשות בתמורה לכל דירה שתיבנה עבור הדיירים הקיימים.

1.4. לגבי יישובי הפריפריה וערים שבהן ערכי הקרקע ומחירי הדירות נמוכים, נראה כי גם תוספת משמעותית של זכויות בנייה מעבר לזכויות המוקנות על פי תמ"א 38 לא תעזור ולא תאפשר מבחינה כלכלית פרויקטים של חיזוק מבנים.

על המחוקק לייצר עבור היזמים מקורות רווח חליפיים, אשר "יפצו" את היזמים על כך שלא ירוויחו ולעתים אף יפסידו מחיזוק מבנים באזורים הנ"ל.דוגמאות –

ניוד זכויות בנייה מכוח התמ"א – פתרון אפשרי הוא קביעת אזורים שבהם ניתן יהיה לנייד את זכויות הבנייה שמעניקה התמ"א לאזורים אחרים. לדוגמא, יזם אשר יחזק בניין בעיר שדרות, יהיה זכאי לנייד ולנצל את זכויות הבנייה במגרש שבבעלותו בעיר תל אביב.

פתרון זה אינו קל ליישום הואיל והוא מחייב שיתוף פעולה בין גורמי תכנון שונים מאזורים שונים, המונעים באופן טבעי משיקולים שונים ומקדמים אינטרסים שונים. פתרון זה יחייב הקמת מנהלת משותפת לועדות התכנון לה יוקנו שיקול דעת וסמכויות אשר יאפשרו את ניוד הזכויות תוך שיקול דעת והתחשבות במכלול השיקולים האורבאניים הרלוונטיים.

במסגרת הפיתרון הנ"ל יהיה אף לשקול האם להעניק פטור מהיטל השבחה בגין מימוש הזכויות באזורי הביקוש, ובאיזה שעור, וזאת על מנת לשמר את האיזון שבין הכדאיות הכלכלית עבור היזם, לבין הצורך שלא לתת "מתנות" גדולות מידי ובכך לפגוע בהכנסות הרשות המקומית.

על אף קשיי היישום בכל הנוגע לניוד זכויות, פיתרון זה מגלם בתוכו את הרעיון הבסיסי של תמ"א 38, והוא העברת הביצוע בפועל של העבודות לשוק הפרטי, באופן המאפשר את פתרון הבעיה ללא השקעת משאבים כספיים מצד המדינה.

במהלך השנים האחרונות סוגיית ניוד זכויות הבנייה התפתחה באופן משמעותי, זכויות הבנייה הוכרו כנכס מקרקעין לכל דבר ועניין, וגורמי התכנון המקומיים עושים שימושים שונים בכלי זה בכל הנוגע לפיצוי בעלים של מבנים לשימור (בגין האיסור החל על מבנים אלה לבנייה נוספת), כפיצוי לבעלים בגין הפקעת קרקע ועוד.

ניוד זכויות בנייה מעצם טיבו וטבעו מאפשר גמישות ופתרון בעיות וכשלים, תוך מניעת הצורך בביצוע תשלומים כספיים, ולפיכך אני סבורה כי השימוש בכלי זה כתמריץ ליזמים לצורך חיזוק מבנים באזורים שבהם אין כדאיות כלכלית הוא שימוש ראוי ונכון.

 ליחצו כאן לראות הצעות נוספות לפתרון

 

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עורך דין עמית יושע
מתמחה בתמ"א 38

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עמית יושע

מאת: עמית יושענדל"ן ומקרקעין09/06/101527 צפיות
טיפים לפני כניסה לפרוייקט תמא 38 , המלצות מה הכי חשוב לבדוק לפני קבלת החלטות, פרוייקט תמא 38 הינה תוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידת אדמה, מדובר במבנים שנבנו לפני שנות השמונים, ללא תקנים של רעידות אדמה, אנו כאן בכדי להציג כמה נקודות בנושא תמא 38

מאת: עמית יושענדל"ן ומקרקעין29/04/102363 צפיות
חוק התכנון והבניה, תשכ"ה – 1965 ותקנות התכנון והבניה (פטור מהיטל השבחה לעידוד חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה) (הוראת שעה), תשס"ט – 2008 איך מבצעים את פרוייקט התמ"א 38

מאת: עמית יושענדל"ן ומקרקעין29/04/101140 צפיות
כפי שנכתב לעיל, עסקה למימוש זכויות על פי תמ"א 38 עם יזם היא עסקה למכירת זכויות במקרקעין. על פי הוראות סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג – 1963 (להלן: "חוק מיסוי מקרקעין"): "(א) מס שבח מקרקעין (להלן - המס) יוטל על השבח במכירת זכות במקרקעין." על פי הוראות סעיף 9 לחוק מיסוי מקרקעין:

מאת: עמית יושענדל"ן ומקרקעין29/04/101238 צפיות
כפי שנכתב לעיל, עסקה למימוש זכויות על פי תמ"א 38 עם יזם היא עסקה למכירת זכויות במקרקעין. על פי הוראות סעיף 6 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), תשכ"ג – 1963 (להלן: "חוק מיסוי מקרקעין"): "(א) מס שבח מקרקעין (להלן - המס) יוטל על השבח במכירת זכות במקרקעין." על פי הוראות סעיף 9 לחוק מיסוי מקרקעין:

מאת: עמית יושענדל"ן ומקרקעין29/04/101336 צפיות
הוצאתו מן הכוח אל הפועל של פרויקט לחיזוק בנין מפני רעידות אדמה על פי תמ"א 38 כרוכה בקשיים וחסמים רבים, החל ממבחן הכדאיות הכלכלית של הפרויקט עבור היזם, דרך התנגדויות של דיירי הבניין וכלה בקשיים והליכים בירוקרטים בועדות התכנון המקומיות.

מאמרים נוספים בנושא נדל"ן ומקרקעין

מאת: רוני הכהןנדל"ן ומקרקעין26/10/211788 צפיות
טרם ההקמה יש לדעת כי הקמה של מבנה חייבת להיות בהתאמה מלאה לחוקים.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין24/12/201392 צפיות
בונים לכם מגדל חדש ליד הבית? גיליתם שתוכנית חדשה עתידה לשנות לכם את החיים? מגרש החניה שהתרגלתם לחנות בו עומד להיעלם לטובת בניין חדש? תמיד תוכלו להגיש התנגדות לתוכנית. שכן רוצה להוסיף שטח בניה, מבקש שימוש חורג ? מאמר זה יסביר לכם איך אפשר להתנגד לתוכנית, מה צריך לעשות ולמי צריך לפנות.

מאת: רונית אלפסינדל"ן ומקרקעין22/11/201616 צפיות
רכישת דירה יד שניה או דירה מקבלן? ומה בודקים לפני שרוכשים דירה מקבלן? והאם צריך עו"ד דין מקרקעין או שאפשר שעו"ד של הקבלן ייצג אתכם? כל זא ועוד במאמר שלפניכם.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין01/11/201412 צפיות
קיבלת כתב אישום בדואר רשום בשל בנייה ללא היתר, חריגה מהיתר או תוכנית, שימוש חורג, פיצול דירות. אתם שואלים את עצמכם מה עליכם לעשות. במדריך זה נסביר לכם מה צפוי, שלב אחרי שלב.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין29/09/201704 צפיות
מתכננים לבנות בריכת שחייה ביתית? חשו לדעת למה אתם נכנסים! בשנים האחרונות הופכות הבריכות הפרטיות לפופולריות מאוד בכל רחבי הארץ ואינן עוד נחלתן הבלעדית של בעלי הממון בלבד, לא מעט הודות לטכנולוגיות המתקדמות שקיימות כיום, המוזילות משמעותית את עלויות הבניה וההתקנה. נושא הצורך וההליך בהיתר בניה מורכב וחשוב שיהיה מלווה על ידי המומחה הנכון

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין08/09/201073 צפיות
עיריית תל אביב-יפו מפעילה צעדי אכיפה מינהליים ומשפטיים כנגד עבירות על חוק התכנון והבנייה ובכלל זה עבודה אסורה או שימוש אסור בנכס. ב-20 בדצמבר 2018 נכנסו לתקפן תקנות העבירות המינהליות [קנס מינהלי - תכנון ובנייה] תשע"ח 2018. על פי תקנות אלו, ניתן יהיה להטיל קנסות מינהליים על עבודה אסורה, שימוש אסור ועל אי קיום צווים מינהליים להפסקת עבודות או להפסקת שימוש.

מאת: בנימין קלינגרנדל"ן ומקרקעין11/08/201034 צפיות
קיבלת צו הריסה? לא סוף פסוק! בת המשפט נתן לאחרונה כמה החלטות שיתכן ויכולים לסייע לך!

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica