מאת עו"ד אירית רייכמן
הגישור הוא הליך יצירתי, שביכולתו להפוך מציאות בעייתית לנוחה ומקובלת על כלהצדדים ומכל הבחינות.
• הליך גישור מאפשר הסכמותיצירתיות בנושאי משמורת ילדים המתאימות לאורח החיים של בני הזוג- בעודביהמ"ש יקבע הסדרי ראייה של יומיים בשבוע להורה שאינו משמורן וכל סוף שבועשני , הליך הגישור יכול להוביל להסכמה אשר תשמר את המצב הקודם עליו הסכימובני הזוג בתקופת נישואיהם- למשל שהאב יבוא שני בקרים ויארגן את הילדיםויוציא אותם לביה"ס היות ועל האם להגיע מוקדם לעבודה.
• הליךהגישור מאפשר הסכמות יצירתיות בנושאי שמירה על הילדים בשעות אחר הצהריםוהערב- למשל בני זוג שהקפידו על חוגים ומסגרות שונות בשעות אחר הצהריםוהערב יוכלו לשמר את אותן הסכמות כגון: הילדים ישהו אצל האב כאשר האםמשתתפת בחוג בערב ותאסוף אותם עם תום השיעור.
• הליך הגישורמאפשר הסכמות יצירתיות בנושאי מזונות- כך לדוגמא : תשלומי ביטוחים על ידיהאב אשר זכאי להטבות ממקום עבודתו אשר יחשבו כחלק מהמזונות , תשלומיםלקיטנה על ידי האם כיון שהיא מקבלת החזר ממקום עבודתה אשר יקלו על שניהצדדים וכד'.
• הליך גישור מאפשר הסכמות המתאימות לילדים- הליךהגישור מאפשר שמיעת הילדים והתאמת ההסדרים אליהם. ניתן בהליך שכזה להסכיםשהילדים יהיו בחג אצל איזה צד שהם רוצים ובלבד שמי מההורים לא ייצא מקופחלאורך זמן. הסכמות כאלו יכולות להיות כך לדוגמא שהילד ילך עם אביו לצפותבמשחק של מכבי, ללא הגבלה או שהבת תבקר יחד עם אמה במופע או הצגה אף במועדשאינו תואם את הסדר הביקורים בין הצדדים.
• הליך הגישור מאפשרעיגון כללים חינוכיים של המשפחה- בהליך הגישור ניתן להסכים ששני ההורים לאיאפשרו צפייה בתוכניות טלוויזיה מסוימות, בשעות מסוימות, יציאות למקומותמוגדרים או יפעלו בשיתוף פעולה למיגור תופעות כמו עישון או שתיית אלכוהול.ניתן להסכים ששני ההורים יעודדו שירות צבאי וכד'.
• הליך הגישורמאפשר מתן מזונות אלטרנטיביים- למשל, במקום תשלום מזונות- ניתן לקבוע כי כלהוצאות המחייה של האם והילדים לרבות חשבונות המים, הגז הארנונה והחשמל-יירשמו ע"ש האב וירדו באופן אוטומטי מהוראת קבע בחשבונו. כמו כן, ניתןלהסכים כי האם תמשיך להשתמש בכרטיס אשראי מחשבונו של האב ובלבד שתמציא לוקבלות אודות הרכישות.
• הליך הגישור מאפשר עירוב שותפים נוספיםבהסכם וכך ניתן לעגן זכויות של בני משפחה כמו סבא וסבתא ולקבוע להם הסדריראייה. מאפיין זה הינו מאוד רלוונטי לאור העדר זכויות משפטיות לכל מי שאינוהורה אף אם דה פקטו הוא זה שאמון היה כל השנים על הטיפול בילדים. שותפיםכאלו יכולים להיות גם בני משפחה מדרגות רחוקות יותר כמו בני דודים ואףחברים ושכנים.
• הליך הגישור מאפשר קבלת ערבויות לביצוע ההסכמותשאינן כובלות וקיצוניות כמו העיקולים המוטלים כדרך קבע בבתי המשפט.העיקולים המוטלים על כל סוגי הנכסים, עשויים לפגוע משמעותית בהתנהלות חברהואדם עצמאי כאחד. הגישור יכול להביא עימו רעיונות שיבטיחו את קיוםההתחייבויות אשר אינם כה קיצוניים מחד אך יעילים מאוד מאידך. הסכמות כאלויכולות לכלול סנקציות כלכליות, משפחתיות, חברתיות ואף חיובים מותנים ויפוייכוח בלתי חוזרים להעברת נכסים.
• הליך הגישור יכול להביא ליצירתהסכמים יצירתיים. הסכמים בשלבים הינם דבר רווח בהליכי גישור. הסכמים מסוגזה יבטיחו תחילה באופן זמני את תנאי חייהם של בני הזוג והילדים ואח"כ יעברולמשא ומתן ארוך שיוליד בסופו "הסדר קבע". פתרונות מהסוג הזה יכולים להשאיראת בני הזוג עם הראש מעל המים ועם היכולת לתפקד בחיים רגילים עד שיגיעולהסדרי חלוקת רכוש מוסכמים.
הכותבת היא מגשרת מוסמכת על ידיהטכניון משנת 1998 מטעם המרכז הישראלי למשא ומתן ויישוב סיכסוכים.
המאמרהתפרסם לראשונה באתר של עו"ד אירית רייכמן