כף הרגל, שם למטה, מתחת לברך, היא אחד האיברים אשר זוכים לאורך השנים להתייחסות מגוונת ואפילו מוזרה לעיתים. מסגידה, הערצה ופטיש ועד לעולם שלם
של מחקרים וטיפולים רפואיים. מהתעלמות מוחלטת ועד להיותה העניין המרכזי באופנה ובהנעלה. על מה ולמה היא מושכת תשומת לב והתעניינות שכזו ?
כף הרגל נמצאת בבסיסו של מבנה ייחודי ומרתק, הגוף שלנו. כשם שעמידותו של בניין קשורה במצב היסודות, כך גם יציבות השלד ותפקודם של מערכת העצבים והשרירים קשורים ומושפעים מאוד ממצב כפות הרגליים. וכמו במקרה של מטוטלת, כך גם כאשר מדובר בכף הרגל: שינוי קטן בלחץ ובזוויות עשוי ליצור שינויים גדולים מאוד ככל שמתרחקים ממנה אל הברכיים, האגן, הגב והראש. התחלתם לחוש את מידת החשיבות לחיים של כל אחד ואחת מאיתנו ?
בבסיסה, כף הרגל היא מערכת מורכבת של עצמות (גדולות וקטנות), סחוסים (אשר מפרידים ביניהן), רצועות, גידים, כלי דם, שרירים, צינוריות לימפה, ציפורניים... הבנתם את הרעיון. בשונה מן הדוגמא שנתתי למעלה, המערכת הזו מהווה בסיס אשר משרת את הגוף במגוון רחב של מצבים: בעמידה ובהליכה, בריצה ובקפיצה, בתנועה איטית ובתנועה מהירה – שונה מאוד מן הדרישות אשר בפניהן עומדים יסודות של בניין רגיל, קבוע במקום אחד. כדי לאפשר יסודות איתנים בכל מצב כף הרגל מציעה שילוב ייחודי של נוקשות וגמישות, משטח ישר וגם גלגול ופיתול.
הכרות יסודית עם כף הרגל מלמדת שיש לה השפעה עצומה על חיינו. הנה כמה דוגמאות:
לחץ מתמשך על העקב עלול לשבש את זרימת הדם בו. כתוצאה מכך יש גם שיבוש בהזנת הרקמות ובהוצאת הפסולת מהן. התוצאה מוכרת לרבים מאיתנו בשם - דורבן. אם עוד לא פגשתם כזה באופן אישי, כדאי לדעת שהכאבים אשר מתלווים לדורבן עשויים להשפיע על דרך ההליכה וגם על מצב הרוח.
ביקרתם בחנות נעליים וקניתם נעל חדשה, יפה ואלגנטית ? לא פעם תחושו, בימים הראשונים, שינויים במצב הרוח. לעיתים, גם יתלוו להם כאבים בכתפיים או בצוואר ובראש. מדוע ?
מערכת העצבים שולחת שלוחות רבות ועדינות אל האצבעות. הלחץ על האצבעות, אשר נגרם מהנעל החדשה, מקרין כלפי מעלה. כבר אמרנו מטוטלת ? זו אחת הדוגמאות הקלאסיות איך לחץ זעיר יכול להמשיך ולהידרדר.
רוצים דוגמא נוספת ? לחץ ממושך על האצבעות, גם אם הוא קטן ואיננו שמים לב אליו, גורם בהדרגה לשינויים ביציבת הגוף כולו. מדוע ? מסיבה פשוטה. כאשר נגרמת לנו אי נוחיות, באופן טבעי אנחנו מנסים להתרחק מן המקום המטריד. כאשר יש לחץ בנקודה אחת בכף הרגל, הגוף מנסה להקל עליו ומרחיק מן המקום כמה שיותר משקל. הבעיה היא, ששינוי הזויות למטה פועל בדרך הזו:
אם כואבת כף רגל ימין – הסרת המשקל ממנה מגבירה את הלחץ בברך שמאל.
אם יש עודף לחץ בברך שמאל – האגן הימני מתכווץ. זה יכול להתבטא בכאבי בטן קלים, וגם בשינויים בעיכול ואפילו – בכאבי גב תחתון.
יש לחץ, או שינויים, באגן ? הכתף הנגדית מתנהגת שונה מן הרגיל. כאן נוכל לפגוש כאבי במפרק, או פשוט – שרירים נוקשים יותר. אם אנחנו משתמשים בכתף בצורה מיוחדת, למשל רוכבים על אופניים או עובדים עם עכבר מחשב, הלחץ הקטן בכתף עלול להחמיר עוד יותר.
מכיוון שבין הכתפיים נמצאים הצוואר והראש, הרי שהתנהגות שונה של הכתפיים מקרינה גם לראש ומכאן קצרה הדרך לכאבי ראש, כאבי אוזניים, מתח וכאבים בלסת ואפילו שינויים בראיה.
ככלל, ככל שהמצב בכף הרגל נמשך זמן ארוך יותר, מושפעים חלקים רבים יותר בגוף.
עד לאן יכולה להגיע ההשפעה ?
אם נזכור, שכאשר עמוד השדרה משנה את הזוויות הרגילות שלו משתנה הלחץ על השרירים אשר מחזיקים את החוליות. אם נזכור, שהשינויים במצב השרירים משפיעים גם על כלי הדם והעצבים אשר עוברים בחוליות, מן המוח אל כל איבר ואיבר בגוף. נבין, שלחץ מוגבר בין החוליות יכול להסתיים בכאבי גב. אבל, ההקרנה אל העצבים יכולה גם להמשיך ולשנות את התפקודים של האיברים הפנימיים.
אם לכל אלה נוסיף גם את הניסיון הרב של הרפואה הסינית, שעל פיה- שינויים בתפקוד האיברים הם פיזיולוגיים וגם פסיכולוגיים, הרי שנמצא עד כמה חשובה תשומת הלב לכף רגל בריאה, גמישה ומאוזנת.