בעוד שדרופל וג'ומלה מתחרות על התואר של מערכת ניהול תוכן הטובה ביותר, שכן שתיהן מתקדמות מאוד ושתיהן חינמיות, וורדפרס רק לאחרונה התחילה לנסות ולהיות מערכת ניהול תוכן של ממש, ולא סתם כלי חזק לבניית בלוגים.
רק נתחיל ונאמר שבכל אחת ממערכות ניהול התוכן אפשר לבנות כל אתר, והשאלה היא רק כמה זמן תצטרכו להשקיע בשביל לעשות את זה. כמו כן חשוב לומר שלמרות שמישהו יכול לא לאהוב את דרופל לדוגמא, זה לא הופך את דרופל למערכת ניהול תוכן פחות טובה, אלא למערכת ניהול תוכן פחות טובה בשבילו.
בלי לסבך יותר מידי, נמשיך לפירוט:
מערכת ניהול תוכן וורדפרס (WordPress)
כאמור וורדפרס היא מערכת ניהול תוכן מושלמת לאתרי בלוג. יש בה פונקציונליות מובנית שכוללת בלוגים, תגובות, שירות פינגים, פרופילים מרובים של בלוגרים ועוד.
הבעיה היא שבעוד שוורדפרס היא מערכת ניהול תוכן קלה ופשוטה מאוד לשימוש, היא ממש לא מותאמת לפיתוח. כל שינוי קטן יכול לגרום לה לקרוס לגמרי, ואפילו עדכון של המערכת יכולה להוביל להעלמת האתר שלך, ואם לא אז לגרום לכל השינויים שבנית לא לעבוד.
ניתן להגדיר את המערכת הזו כמושלמת לאתרים קטנים ודמויי בלוגיות, אך אם ברצונך להקים אתר מורכב ולפתח אותו אולי מערכת ניהול תוכן זו אינה מתאימה לך.
יתרונות וורדפרס
- מאוד פשוטה לשימוש
- מעולה למטרות בלוג או שיתוף דעות
- אפילו המשתמשים המבוגרים ביותר יכולים להבין את המערכת בקלילות.
חסרונות וורדפרס
- לא מותאם לפיתוח
- קהילת וורדפס נוטים להתלונן
- שדרוגים לעיתים מביאים יותר באגים מפתרונות
מערכת ניהול תוכן דרופל
כמו ממתק לילד, כך מערכת ניהול תוכן דרופל למתכנת. אם אתה איש קוד, שמעדיף לכתוב ידנית קוד ולא במערכות WYSIWYG (מה שאתה רואה זה מה שתקבל), דרופל היא בשבילך. מערכת ניהול תוכן זו לפעמים מזכירה יותר פריימוורק מאשר מערכת ניהול תוכן סטנדרטית. מערכת ניהול תוכן זו היא ידידות למתכנן עד מאוד, אך פעמים רבות יוצא שהיא ממש לא ידידותית למשתמש הסופי. אם אתה בונה אתר שבסופו של דבר הולך ללקוח (והוא זה שיצטרך לשלוט בתכני האתר), לעתים קרובות הוא יסתבך ויתבלבל עם הממשק.
כמו כן אתרי דרופל הרבה פעמים לא נראים כל כך טוב, ויש הבדל עצום בין הצלחת הפונקציונליות של האתר לעומת עיצובו. באתר של דרופל תוכלו למצוא המון ערכות נושא (themes) שיוכיחו טענה זאת. זה באמת חבל, שכן אם הצד הסופי היה מושקע קצת יותר, ניתן היה להגדיר מערכת ניהול תוכן זו כמערכת ניהול תוכן כמעט מושלמת.
יתרונות דרופל
- מאוד ידידותי למתכנת. בונה אתרים שאוהב להיכנס ולכתוב קוד כנראה יעדיף את מערכת ניהול תוכן זו.
- קהילה עצומה וחזקה שתומכת בעשרות או מאוד פונקציונליות אפשריות.
- מערכת ניהול תוכן זו מאפשרת יצירת אתרים מטורפים שמתפקדים הרבה יותר טוב מרוב האתרים באינטרנט.
חסרונות דרופל
- לא כל כך ידידותית למעצב ולמשתמש. מערכת ניהול תוכן קשה עבור מי שלא כל כך מבין בקוד ורוצה לממש את הפונקציונליות המגניבה שדרופל מסוגלת לה.
- עיצוב מערכות דרופל נופל לעיתים קרובות שכן עד לאחרונה מתכנתים ולא מעצבים הם אלה שבנו את העיצוב למערכת.
- פיתוח מערכת בדרופל יכולה לגזול יותר זמן, ולכן גם כסף, מאשר מערכת ניהול תוכן וורדפרס או ג'ומלה.
מערכת ניהול תוכן ג'ומלה
אמרנו שמערכת ניהול תוכן וורדפרס מאוד ידידותית למשתמש ומערכת ניהול תוכן דרופל מאוד ידידותית למפתח\מתכנת. אז המסקנה ההגיונית היא שג'ומלה תהיה חזקה בעיצוב. זהו קו מחשבה נכון, אבל יהיה נכון יותר להגיד על מערכת ניהול תוכן ג'ומלה שהיא מין שילוב של הפונקציונליות של שתי המערכות הקודמות.
פירוש המילה ג'ומלה בסוואהילית היא "כולם ביחד", ונראה שהמערכת בהחלט עומדת מאחורי השם.
מעצבים ומנהלי תוכן יבחרו מערכת ניהול תוכן ג'ומלה בשל מנוע העיצוב החזק שמאפשר עיצובים מדהימים, ומתכנתים יבחרו במערכת ניהול תוכן זו בשל יכולת הפיתוח והתאמה אישית החזקות. מבנה ה-MVC (Model-View-Controller) של המערכת מאפשר עקיפת הקוד של מערכת ניהול תוכן המקורית, כך שניתן לתכנת ולהוסיף תכנים מבלי לשנות את המערכת עצמה.
אך עדיין, היא רחוקה מלהיות מושלמת. היא אינה גמישה כמו שדרופל גמישה עם קוד. אמנם ניתן לעקוף חלקי קוד, יש חלקים במערכת שפשוט לא ניתנים לשינוי כמו בדרופל. כמו כן אין למערכת ניהול תוכן זו את היכולת לנהל כמה אתרים במקביל, כמו שדרופל מאפשרת.
כשמשווים את מערכת ניהול תוכן ג'ומלה מול וורדפרס, אפשר לראות שעוד ניתן לשפר את הידידתיות למשתמש. וורדפרס מותאמת גם למנהלי אתרים שלא מבינים כל כך באינטרנט או באיך האתר שלהם בנוי, ובעוד שאת השימוש ג'ומלה ניתן ללמד את הלקוח, המשתמשים יעדפו תמיד את וורדפרס.
יתרונות ג'ומלה
- ידידותי לכל סוגי המשתמשים - מעצבים, מתכנתים ומנהלי אתרים
- קהילה ענקית אשר מושלמת לעזרה בבנית אתרים
- מערכת ניהול תוכן זו גדלה ושיפרה את עצמה במהירות בשלוש השנים האחרונות
חסרונות ג'ומלה
- עדיין לא ידידותית למשתמש, ולא כולם יכולים להבין אותה בקלות
- לא חזקה כמו דרופל, ויכולה להיות קצת מסובכת אם אתה ג'ומלאי מתחיל
- לאחרונה שינתה את הקוד כולו ולכן יש הרבה שניצמדים לקוד המקורי.
לסיכום
מערכת ניהול תוכן יכולה לבוא בצורות רבות ומשונות, עם פונקציונליות שונה ורמת נוחות שונה. לדעתי לא צריך לבחור מערכת ניהול תוכן אחת ולהידבק אליה, אלה לבחור מערכת ניהול תוכן לפי סוג האתר שאתה רוצה לבנות, ומי יצטרך להשתמש בה בסופו של דבר. לכל מערכת ניהול תוכן היתרונות והחסרונות שלה, ואני מקווה שלאחר שקראתם את המאמר תדעו יותר לאיזה מערכת ניהול תוכן לפנות כאשר אתם עומדים לפני בניית אתר חדש.