אין ספק שכיום הפיצה היא המאכל הפופולארי ביותר בעולם.
אין עיר או עיירה ברחבי העולם שלא תוכלו למצוא בה מסעדות קטנות שמתמחות בהכנת המאפה האיטלקי הטעים והמשביע - הפיצה, כבשה את העולם! כל מסעדה תטען כי בבעלות מתכון לפיצה המושלמת
אבל קודם כל - איך הכל התחיל? או ההיסטוריה של מתכון לפיצה...
קשה לשים את האצבע על המועד המדוייק שבו המוצא לראשונה אותו מתכון לפיצה אבל יש לא מעט השערות לגבי האופן שבו התפתחה הפיצה ונעשתה למאכל הלאומי של איטליה, ומאוחר יותר של העולם.
אחת ההשערות גורסת שהאיטלקים הושפעו מהפיתה שהיתה נפוצה מאוד בעולם ערבי, אבל כמו איטלקים טובים הם החליטו לשדרג מעט את המנה ויצרו מתכון לפיצה מיוחדת – פיתה חמה שעלייה רוטב עגבניות ומעט גבינה.
סברה אחרת גורסת שהפיצה היא בכלל מאפה שליווה את התרבות האיטלקית (או אולי רומאית) מימים ימימה ושעוד בתקופת האימפריה ניזונו פשוטי העם מפיצה חמה וריחנית.
על כל פנים, יש לא מעט עדויות על כך שבעולם העתיק היו ויריאציות שונות של מאפים שטוחים מצופים בכל טוב אולם כנראה שאלו שמיסדו את הרעיון לכדי מנה מנצחת היו האיטלקים שטרחו והכינו מתכון לפיצה מנצחת.
הדבר קרה בשלהי המאה השמונה עשרה בעיירה הענייה למדיי נאפולי שבדרום איטליה, מלך איטליה ורעיתו היפה הגיעו לביקור בעיר המחוז וכמחווה פטריוטית הגיש להם אופה הפיצות המקומי פיצה שצבעה כצבעי דגל הלאום האיטלקי.
רוטב עגבניות אדום, גבינת מוצרלה לבנה, וריחן (בזיליקום או פסטו) ירוק.
שמה של המלכה היה מרגריטה ועל שמה קרויות הפיצות הבסיסיות עד עצם היום הזה.
דרך אגב, הפיצריה הקטנה בנאפולי שבה נאפתה לראשונה "פיצה מרגריטה" פועלת, בהצלחה לא מבוטלת, עד עצם היום הזה.
ובעולם שבו מסעדות נסגרות ונפתחות חדשות לבקרים צריך להוריד את הכובע בפני מוסד אוכל שפועל שלוש מאות שנה ברציפות ומכין בכל יום אלפי מאפים על פי אותו מתכון לפיצה שפיתח.
ואיך נעשתה הפיצה למאכל בין לאומי?
במאה התשע עשרה החל גל ההגירה הגדול מאיטליה לארצות הברית של אמריקה.
מליוני איטלקים עניים מילאו את ספינות המסע כשבליבם תקווה לעתיד טוב יותר ובאמתחתם צרור בגדים ומתכון לפיצה איטלקית טעימה.
עד מהרה קנה לו המאכל האיטלקי מעריצים רבים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות והפיצה נעשתה לחלק בלתי נפרד מההוי האמריקאי.