מהו בית בד?
למעשה, השיטה שבה פעלו ופועלים בתי בד מסורתיים, משחר ההיסטוריה, היא של עקלים ומכבשים. את השמן מפיקים מזיתים אותםמוסקים (אוספים), כשהם בשלים. הם מועברים מידית לבית הבד בכדי להפיק מהם את השמן. הזמן שחלף בין המסיק לבין הפקת השמן הינו גורם בעל משמעות רבה ביותר לאיכותו של שמן הזית..
בתי בד מודרניים פועלים בשיטה בת שתי פאזות, שאינה כוללת חימום של רסק הזיתים, ואין החדרת מים בתהליך.
כדי לשמור על איכותו, נוצר שמן הזית בכבישה קרה, שבה שומרים על הטמפרטורה נמוכה לאורך כל התהליך.
בכבישה הקרה מפיקים את השמן על ידי לחיצה מכנית על הגרעין או על הפרי. כך אומנם מופק פחות שמן משיטות אחרות, אך הוא איכותי יותר, מכיוון שהערכים התזונתיים שלו נשמרים כך באופן הטוב ביותר.
האנרגיה הנדרשת להנעת הלחיצה ואבני הריחיים נוצרה בעבר בעזרת אנרגיית מים, רוח, או בהמות אשר סובבו את האבנים.
נוהגים בדרך כלל להעביר את השמן שנוצר בבית הבד לאחסון במכלי נירוסטה. השמן נארז בבקבוקים או מאוחסן במכלים עד למכירתו.
בעבר שימשה קורת עץ כזרוע שהניעה את מכונה הסחיטה בבתי בד. אותה קורת עץ מכונה "בד", והיא מקור השם "בית בד".
כיום הפכה קורת העץ לסמל, ובמקומה נעשה שימוש במכונות ובטכנולוגיה מתקדמת, שחוסכות זמן ומשאבים ובהן ניתן להכניס בקצה האחד זיתים, ולקבל שמן בקצה השני.
בין אם מייצרים שמן זית ביתי בכמות זעירה, ובין אם מפיקים אותו לצרכנים רבים, התהליך זהה למעשה.
1. ניקוי הזיתים בעזרת מפוח מסימני השדה- בוץ, ושאריות ריסוס.
2. ריסוק הזיתים- בכדי להפריד את הגרעין מהזית, עד הפיכת הזיתים לעיסה.
3. ערבול הזיתים- שלב זה לוקח דקות ספורות, טמפרטורת הערבול לא תהיה מעל 30 מעלות. במהלך הערבול נוצר תהליך שבו בועיות השמן מתחברות אחת לשנייה והופכות לבועיות גדולות ובשלב ההפרדה הן יהפכו את מיצוי השמן ליעיל יותר.
4. הפרדה בין שמן, מים ופסולת זיתים
5. אחסון- בכדי לאפשר למשקעי הזיתים שעוד נותרו בשמן -לשקוע, מאחסנים את השמן במכלי נירוסטה לחודש ימים. כל משקעי הזיתים שוקעים אל תחתית המכל והשמן הופך צלול. במהלך תקופה זו נמכר שמן ראשון המסיק, ובו כל משקעי הזית הנותרים, שמן זה מאד דומיננטי בטעמיו והא בריא מאד.
בסיום תהליך זה בבית הבד, נותרת פסולת הזיתים המכונה "גפת" ומי הזיתים המכונים "המוהל". אלו חומרים רעילים בעיקרם.
יצרני שמן זית איכותיים הם השילוב המוביל בין ידע וטכנולוגיה מתקדמת בינלאומית, לבין מאגר הניסיון שהועבר מדור לדור בארץ ישראל, כפי שנמצא והוכח בחפירות ארכאולוגיות ע"י מיטב החוקרים והמומחים.