מתקני הסאונה השונים נגזרים מהסאונה הפינית. המילה "סאונה" משמשת בהשאלה לתיאור סביבה חמה ולחה באופן יוצא דופן.
ישיבה בסאונה יכולה להיות עניין חברתי שבה המשתתפים יושבים בטמפרטורה של מעל שמונים מעלות. ישיבה בסאונה נחשבת לפעולה חברתית מרגיעה ומקדמת הזעה.
ניתן לחלק את סוגי הסאונה לשתי סגנונות בסיסיים:
סאונה קונבנציונאלית שגורמות לחימום האוויר או סאונות אינפרא-אדום שגורמות לחימום של אובייקטים. בסאונות אינפרא אדום ניתן חומרים שונים יכולים לשמש לחימום האזור כגון פחם, סיבי פחמן פעיל, וחומרים אחרים.
אטימולוגיה
המילה סאונה נגזרת מהמילה הפינית העתיקה המתייחסת לאמבט הפיני המסורתי, וכן לבית המרחץ עצמו. המילה הפינית המקורית הינה * sav?a. ישנם גם ביטויים אטימיולוגיים שווי ערך למילה סאונה בשפות הבלטיות הסמוכות (כמו saun בשפה האסטונית). באופן מפתיע, בשפה הבלטית-פינית, המשמעות של סאונה היא לאו דווקא מבנה או שטח בנוי לרחצה, אלא עשויה גם להתייחס לבקתה קטנה או קוטג', כגון בקתת דייגים.
סאונה –רקע היסטורי
הסאונות העתיקות ביותר הידועות לנו כיום היו למעשה בורות שנחפרו ע"ג מדרונים מתחת לאדמה, ושימשו בעיקר למגורים בחודשי החורף. המאפיין הבולט של אותה סאונה עתיקה היה האח שבו נהגו לחמם אבנים לטמפרטורה גבוהה. כמו כן, התזת מים על האבנים החמות גרמה ליצירת אדים והגברת תחושת החום. הפעולה הזו גרמה להעלאת הטמפרטורה לדרגות כמעט בלתי נסבלות כך שאנשים היו מסירים את בגדיהם כדי להקל על תחושת החום.
הסאונות הפיניות הראשונות הן בפועל סאונות האדים המוכרות לנו היום (נקראות savusaunas). אלה נבדלות מהסאונות המודרניות בכך שהם חוממו באמצעות חימום ערימת סלעים הקרויים kiuas ע"י שריפת כמויות גדולות של עצים לתבערה במשך 6 עד שמונה שעות, והוצאת העשן החוצה לפני הכניסה לחדר הסאונה המחומם. חדר savusauna"" שעבר תהליך חימום בצורה נכונה יכול לספק חום לתקופה של עד 12 שעות. המתקנים האלה עדיין נמצאים בשימוש בפינלנד, אבל בד"כ השימוש בהם מוגבל לאירועים מיוחדים כגון חג המולד, ראש השנה, חג הפסחא וכו'.
כתוצאה מהמהפכה התעשייתית, הסאונה עברה לשימוש בתנורי עצים ממתכת עם ארובה כפתח ליציאת העשן.
טמפרטורת האוויר הממוצעת הגיעה לכ- 70-80 מעלות צלזיוס, ולפעמים אף מעבר ל-90 מעלות בסאונה פינית מסורתית. אדי קיטור (הקרויים l?yly) נוצרו ע"י התזת מים על האבנים המחוממות.
האדים בשילוב עם הטמפרטורה הגבוהה גורמים להזעה מוגברת מהגוף. הפינים השתמשו גם ב- vihta – למעשה, חבילה של זרדים ליבנה עם עלים טריים שמצליפים בעדינות על העור כדי ליצור גירוי נוסף של נקבוביות התאים.
הפינים השתמשו בסאונה כמקום לטיהור הנפש, להשתחרר מלחצים ולהתרענן, וכן להכין את המתים לקבורה. הסאונה היתה (ועודנה) חלק משמעותי של חיי היומיום, ומשפחות היו נוהגות לרחוץ יחד בסאונה הביתית. מאחר והסאונה היוותה את המבנה הסטרילי ביותר באותם זמנים ובשל זמינות המים, נשים פיניות ילדו בסאונה.
למרות שתרבות הסאונה בימינו פחות או יותר מקושרת לתרבות הפינית, חשוב לציין שהבולוציה של סאונה התרחשה בערך באותו זמן הן בפינלנד והן במדינות הבלטיות החולקות את אותה חשיבות ומשמעות של שימוש בסאונה בחיי היומיום. אותה תרבות סאונה משותפת במקומות אילו עד עצם היום הזה.
כאשר החלה ההגירה של העם הפיני למקומות נוספים ברחבי העולם, הם הביאו עימם את תרבות הסאונה שלהם, והכירו לראשונה בפני אותן תרבויות את ההנאות והיתרונות הבריאותיים של סאונות. מהלך זה הוביל להתפתחות נוספת של הסאונה, כולל סאונה הפועלת במנגנון תנור חשמלי, שהוצג לראשונה בשנות החמישים של המאה הקודמת וסאונות אינפרא אדום שהפכו לפופולאריות בשנים האחרונות.
בשפה הטיבטית, קיימת מילה Shokhang, שפירושה סאונה.
ברבים מחדרי הכושר בצפון אמריקה ובמערב אירופה כמו גם במרכזי ספא והספורט הציבוריים ברוסיה כוללים מתקני סאונה. מתקני סאונה גם קיימים כחלק מבריכות שחיה ציבוריות ופרטיות. לרוב מדובר במתקנים באזורים נפרדים שבהם ניתן לפשוט את בגד הים או במתקנים באשור בריכת השחייה בהם ההנחיות הכניסה לסאונה מורות על כניסה עם בגד ים.
בנסיבות אחרות, טמפרטורות המתקרבות או עולות מעל 100 מעלות צלזיוס הן בלתי נסבלות למרבית האנשים. סאונה מתגברת על בעיה זו ע"י שליטה בשיעור הלחות. בסאונות פיניות (הנחשבות לחמות ביותר) יש רמת לחות נמוכה יחסית שבה האדים נוצרים ע"י שפיכת מים על בנים חמות. בצורה כזו, מתאפשרת שהייה בטמפרטורה שתיאורטית יכולה להרתיח מים לתקופות זמן ארוכות יותר. באמבטיות אדים, כמו חמאם, שבו הלחות מגיע ל- 100%, מוגדרת טמפרטורה נמוכה בהרבה (בסביות ה-40 מעלות צלזיוס) כדי לפצות על העלייה בלחות.
שליטה מדוייקת יותר על הטמפרטורה מושגת ע"י בחירת ספסל גבוה יותר עבור אילו המעוניינים בחוויה "חמה" יותר וספסל נמוך יותר עבור אילו המחפשים טמפרטורה מתונה יותר. סאונה טובה אמורה לספק את שתי האופציות הנ"ל, כאשר הפרש הטמפרטורה בין רמות הישיבה השונות קטן יחסית.
בפינלנד, הסאונה נחשבה למקום ריפוי ורענון. פתגם פיני עתיק אומר: "Jos ei viina, terva tai sauna auta, tauti on kuolemaksi." (אם אלכוהול, זפת או סאונה לא יעזרו לנו, סימן שהמחלה היא קטלנית). סאונה פינית אינה דרך להיכנס לכושר גופני, ולמרות הדיעה הרווחת, היא גם אינה מביאה לירידה במשקל.
סאונה – יתרונות בריאותיים
סאונה יבשה (סאונת אדים) מתחממת תוך 30 דקות מרגע הפעלתה. חלק מהאנשים בוחרים להתקלח במים חמים לפני הכניסה לסאונה היבשה ע"מ לזרז את תהליך ההזעה. כאשר יושבים בתוך סאונה, מקובל להניח מגבת מסיבות היגייניות וכן לכסות את הראש במגבת נוספת במידה ואזור הפנים מרגיש חם מידי. ברוסיה, כובע הקרוי "banya" מונח על הראש במטרה להגן עליו מפני התחממות יתר.
מרבית ההסתגלות לטמפרטורה בסאונה מגיעה מכמות המים הנזרקים על גוף החימום, דבר זה מגביר את הלחות, כך שהיושבים בסאונה יכולים להפריש זיעה באופן מוגבר.