הגשת עזרה ראשונה לנפגע עשויה פעמים רבות להציל את חייו. בין אם מדובר באדם בסביבתכם שהתמוטט לפתע, בתאונת דרכים שהייתם עדים לה או במצב חירום אחר, לפעולות שתבצעו בשניות הראשונות ישנה משמעות מכרעת לגבי מצבו של הנפגע בהמשך. גם אם לא למדתם קורס עזרה ראשונה, ישנם כללים בסיסיים שעליכם להקפיד עליהם בעת טיפול בנפגעים בשטח. לפניכם הכללים הבסיסיים להגשת עזרה ראשונה, המהווים את הבסיס של כל קורס עזרה ראשונה בסיסי או מקיף.
עזרה ראשונה- כללי עשה
- שמור על שקט נפשי- לשמירה על שקט נפשי ישנה חשיבות גדולה והיא משפיעה הן על איכות הטיפול שלכם והן על מצבו של הנפגע. גם אם אינכם מצליחים לשמור על שקט נפשי בעקבות הסיטואציה נסו לנשום עמוק ולהירגע ככל שניתן.
- הקפד על סודיות רפואית ועל צנעת הפרט- כפי שנלמד בכל קורס עזרה ראשונה, ההקפדה על פרטיותו של הנפגע היא נדבך חשוב בטיפול. יש להימנע ממסירת מידע רפואי לגורמים שאינם מוסמכים, אך עם זאת חשוב להקפיד להעביר פרטים חיוניים לצוות הרפואי. כמו כן יש להקפיד על כיסוי הולם של הנפגע.
- סרוק תמיד את זירת האירוע לפני הגישה לנפגע- דגש רב מושם בכל קורס עזרה ראשונה על נושא הבטיחות- סריקה של זירת האירוע, איתור גורמים מסכנים ונטרולם. כמו-כן חשוב להרחיק את הנפגע מגורם האסון ולהקפיד על בטיחות במתן הטיפול.
- פעל אך ורק על פי הידע שרכשת ואל תחרוג מסמכויות- אם למדת קורס עזרה ראשונה הקפד לנהוג רק על פי מה שלמדת, ואם אינך יודע כיצד להגיש עזרה ראשונה השתדל להימנע מפעולות שעשויות להזיק לנפגע.
עזרה ראשונה- כללי אל תעשה
- אין לקבוע מוות- קביעת מוות תבוצע רק על ידי רופא.
- אין לתת תרופות או למרוח משחות- למעט אותן תרופות הנכללות בתיק העזרה הראשונה ושעליהן למדתם במסגרת קורס עזרה ראשונה אין לתת כל תרופות או משחות, גם כאלו המותרות ללא מרשם רופא.
- אין לסטור לנפגע או להכותו ואין לשפוך מים על הנפגע- שתי פעולות שנוהגים לעשותן במקרים רבים של חוסר הכרה, כאשר אין בהן כל תועלת והן עלולות להחמיר את מצבו של הנפגע. יש לטפל רק על פי הידע שנרכש במסגרת קורס עזרה ראשונה.
- אין לשחרר נפגע לביתו ללא בדיקה של גורם מוסמך- הקפידו להעביר את הנפגע לידיו של צוות רפואי מיומן.
קורס עזרה ראשונה יקנה לכם את הידע הדרוש על מנת להעניק טיפול נכון ואיכותי במצבים כאלו. גם אם עברתם בעבר קורס עזרה ראשונה לעולם לא יזיק ריענון.