חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

תביעת רשלנות רפואית: על מי נטל ההוכחה?

מאת: ליאור לויטנזיקין14/02/20101159 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

ככלל, במשפט האזרחי ובדיני נזיקין בפרט, נטל ההוכחה הוא על התובע. כלומר, עליו הן לשכנע בצדקת טענתו והן להוכיחה בראיות קבילות ומהימנות.

המשפט האזרחי מטיל על התובע שתי חובות להוכחת תביעתו:

* חובת השכנוע
* חובת הבאת הראיות

התובע חייב לשכנע בצדקת טענותיו ולהוכיח את תביעתו, על כל רכיביה: להראות שעילת התביעה לא התיישנה ולהביא ראיות קבילות ומספיקות בעיני החוק. אם הצליח התובע להוכיח זאת, אזי תעבור חובת ההוכחה אל הנתבע. לתובע מותר להיעזר בחזקות משפטיות, כתחליף לראיות, כדי להפוך את 'חובת ההוכחה' על הנתבע, ולעתים את 'חובת השכנוע' (למשל כשמתקיים הכלל 'הדבר מדבר בעד עצמו' בדיני נזיקין).

הנתבע אמור להוכיח את טענותיו כדי לדחות את טענות התביעה, ולבסס את הגנתו. אם  'נטל השכנוע' עובר אל הנתבע, עליו לא רק להוכיח את טענותיו – אלא גם לשכנע בכך שגירסתו  נכונה ואמיתית יותר מאשר זו של התובע.

•    "מאזן ההסתברויות"

בית המשפט יפסוק לטובת זה שישכנע אותו כי נכונות גירסתו מסתברת יותר מזו של יריבו, ויעדיף  את הגרסה שהסתברות נכונותה הינה יותר מ- 50%.

אם קשה לבית המשפט לקבוע  איזו גירסה מסתברת יותר, יוכרע הדין בהתאם לקביעה 'על מי מוטל נטל השכנוע'. אם הוא על התובע – יפסיד הוא בדין ואם במהלך המשפט הוחלט כי חובת השכנוע חלה על הנתבע, וזה לא הביא די ראיות להוכחת גרסתו – יחויב הוא בדין.

ארבעת המקרים בהם נטל הוכחה אינו על התובע אלא על הנתבע


•    הנזק מדבר בעד עצמו

לעתים קורה נזק שהסיבה לו אינה ברורה. למשל, אם אדם נכנס לניתוח ונגרם זיהום או נזק באיזור שאינו האיזור המנותח. במקרה כזה על הנתבע להוכיח כי סביר יותר להניח שהנזק נגרם שלא כתוצאה מהטיפול הרפואי אלא מסיבות אחרות.

בדר"כ האחריות במקרה של טיפול רפואי היא של הרופא המטפל, שאמור להיות בעל המומחיות כיצד לטפל ולהימנע מ"תקלות".

•    מהות הטיפול לא הובהרה לחולה

עפ"י חוק זכויות החולה ופסיקת בית המשפט העליון הרופא המטפל חייב להסביר לחולה את מהות הטיפול הרפואי, הצורך בו, הסיכונים הכרוכים בו והחלופות האפשריות.

אם לא הוסברו לחולה הפרטים הנ"ל ונגרם נזק במהלך הטיפול הרפואי, יצטרך הרופא להוכיח כי הסביר לחולה כראוי את העניינים הנ"ל, ואם לא יוכיח – עשויה להתקבל התביעה בגין רשלנות רפואית (גם אם לא היה נזק בטיפול הרפואי כשלעצמו).

מוסדות רפואיים נוהגים להחתים את החולה על טופס סטנדרטי של הסכמה לטיפול. בפסיקת ביהמ"ש העליון נקבע כי אין די בכך ויש לוודא כי ניתנו לחולה בפועל הסברים כנדרש.

•    תיעוד רפואי לא תקין

הגוף או הרופא המטפל חייב לתעד בכתב את כל מהלך הטיפול הרפואי  על פרטיו. בניתוח, למשל, צריך להירשם "דו"ח ניתוח" ע"י המנתח ובו מתועד מהלך הניתוח מראשיתו ועד סופו, כולל אם היתה הסתבכות בלתי צפויה. קיימת חובה על הגוף המטפל לשמור את הרשומות הרפואיות הנוגעות לטיפול הרפואי.
במצב בו הרשומות הרפואיות חסרות (במלואן או בחלקן), או אם ברישומים שביצע הרופא חסרים פרטים הנוגעים לטיפול הרפואי. מהווה הדבר מחדל מצד הגוף/הרופא המטפל.

בתביעות בגין רשלנות רפואית נודעת חשיבות רבה  לכך שהתובע יקבל לידיו את מלוא התיעוד הרפואי הנמצא אצל הגוף שטיפל בו, עוד משלב הכנת התביעה. עיון מדוקדק בחומר הרפואי המלא יכול להביא למסקנות כי חסרים פרטים או מסמכים מהותיים בחומר הרפואי. התובע רשאי לדרוש לקבל לידיו כל מסמך רפואי שנוגע לטיפול שבוצע בו המוחזק ע"י כל מוסד רפואי או אחר.

•    דוקטרינת הסיבתיות העמומה

בתביעת נזיקין בכלל,  ובתביעה המוגשת בגין רשלנות רפואית בפרט -  התובע הוא זה שצריך להוכיח את תביעתו לפי מאזן הסתברויות בשיעור של יותר מ- 50%. אם התמלא תנאי זה יפוצה התובע בד"כ על מלוא הנזק. אם לא עמד התובע בנטל ההוכחה -  הוא לא יזכה בשום פיצוי. מדובר בגישה של "הכל או לא כלום", לפיה יתכנו שני מצבים בלבד. האחד זכיה מלאה בתביעה והשני הפסד מלא של התביעה.

אם ישנם שני גורמים לנזק, שאחד מהם קשור ישירות לטיפול הרפואי ולשני אין קשר אליו, בית המשפט יכול לקבוע באופן סטטיסטי כי הגורם הקשור לטיפול גרם לנזק בשיעור נמוך מ- ,50% ובכ"ז לפסוק לזכות התובע פיצויים, מכיוון שהסיבה לנזק לא ברורה.

במקרים של ספקות בנוגע לקשר הסיבתי בין הארוע נשוא התביעה לבין הנזק, ראוי לשקול להעלות בפני בית המשפט את טענת דוקטרינת הסיבתיות העמומה, הואיל והיא יכולה לעזור לתובע לקבל פיצויים כלשהם, במקום שתביעתו תידחה.

מאת: ליאור לויט

עו"ד לדיני נזיקין

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד ליאור לויט

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ליאור לויט

מאת: ליאור לויטנזיקין14/09/101260 צפיות
מדי יום אנחנו שומעים לצערינו על הקטל בדרכים ותאונות הן דבר שכיח. אולם לא הרבה יודעים שהיום, לפי החוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

מאת: ליאור לויטנזיקין18/08/101295 צפיות
מדי יום אנו שומעים לצערינו הרב על הקטל בדרכים ותאונות הן כאמור דבר שכיח. אולם לא רבים יודעים שהיום, לפי חוק, המעורבים בתאונות דרכים זכאים לפיצויים.

מאת: ליאור לויטנזיקין10/08/101437 צפיות
לחץ ומתח בעבודה הם דבר המוכר לכולנו, כמו גם העובדה שרבים מאיתנו לוקחים את זה ללב - ותרתי משמע. אירוע לב במהלך העבודה הוא מתאונות העבודה השכיחות ביותר, גם אם לעיתים נדמה שאין קשר הדוק בין האירוע עצמו לפעילות בעבודה.

מאת: ליאור לויטנזיקין05/08/101269 צפיות
אחד המקרים השכיחים בתביעות רשלנות רפואית, הוא סיבוך בחדר הלידה. ביה"ח הממוצע עובר כעשרות לידות ביום, ולמרות שמדובר בהליך רפואי שגרתי ושכיח, לעיתים הוא עלול להסתבך. משנכנסים לחדר לידה לא ניתן לצפות את פני העתיד - מנוסות ככל שהאם והמיילדת יכולות להיות בלידות.

מאת: ליאור לויטנזיקין26/07/101238 צפיות
כולנו מפחדים מטיפול שיניים - מי לא? איננו מבינים תמיד את הטיפול שאנו עוברים ראשית, מאחר ואין באפשרותינו להתבונן בו בצורה נוחה כך שנבין את הנעשה. שנית, בגלל שהמינוחים המקצועיים לא כ"כ נגישים ונהירים עבורינו – לעיתים קרובות קורה כי רק בדיעבד אנו מבינים את אותם מינוחים הקשורים לטיפול לאחר שחווינו אותו על בשרנו. סיבות אילו אינן רק הסיבות בגללן אנחנו נוטים לפחד מטיפול שיניים, אילו הן אף הסיבות לכך שרפואת השיניים היא אחד מהתחומים השכיחים בכל הקשור להגשת תביעות בגין רשלנות רפואית.

מאת: ליאור לויטדיני עבודה20/07/101419 צפיות
אנו עדים לאחרונה לעלייה חדה במספר תאונות העבודה הקטלניות שמתרחשות בישראל.נפגעת בתאונת עבודה? יתכן והיא יכלה להימנע. מהם חובותיו של המעביד בשמירה על בטיחותך? כיצד מוכיחים רשלנות מעביד? מה עושים לאחר שנפגעים בתאונת עבודה?

מאת: ליאור לויטנזיקין13/07/101233 צפיות
רשלנות רפואית בזמן היריון היא פיענוח שגוי של בדיקות שונות כמו בדיקות גנטיות, אולטראסאונד או אי הפניית אם בסיכון לבדיקות מתאימות, כך שמסתבר שהאישה ההיריונית נמצאת בקבוצת סיכון ולפיכך קיים חשש להיוולדות עובר עם מום , למוות בזמן הלידה ולפגיעה בבריאות האם.

מאמרים נוספים בנושא נזיקין

מאת: עידן שלומןנזיקין29/04/192510 צפיות
אחד החוקים הכי משמעותיים לטובת הצרכן הישראלי הוא חוק שירותי תעופה שחוקק חבר הכנסת אחמד טיבי לפני מספר שנים. חוק זה הוא ללא ספק בשורה מרעננת במסגרת חוקי הגנת הצרכן בישראל ונוגע הן לטיסות מישראל לחוץ לארץ, טסים פנים ארציות בישראל וטיסות ממדינה זרה לישראל, בין אם מדובר בטיסה ישירה או כזאת הכוללת חניית ביניים.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192626 צפיות
אחד התחומים הפעילים ביותר בעולם המשפט הישראלי הוא זה של תביעות נזיקין ותאונות דרכים. הסיבה לכך די פשוטה, והיא כיוון שכולנו עלולים להיקלע לסיטואציה בה אנו נפגעים במזיד או בשוגג ויש מי שניתן לתבוע על מנת שייתן על כך את הדין.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192601 צפיות
שכירים רבים תופסים במחשבתם שהם רשאים לתבוע מקרה של תאונת עבודה או פגיעה מהעבודה רק כאשר מתרחש אירוע נקודתי ספציפי שברור (לפחות עבורם) שהוא זה שגרם להם לנזק גופני. לא כך הדבר וכדאי שתכירו מושג "חדש" יחסית בתביעות של תאונות עבודה – מיקרוטראומה.

מאת: עידן שלומןנזיקין22/04/192715 צפיות
ההגנה על זכויות העובדים מתרחבת כל הזמן ככל שאנו למדים יותר ויותר על גורמים הפוגעים בעובדים במהלך עבודתם. חלק מפגיעות אלו נחשבות בתור מחלת מקצוע על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית של משרד הכלכלה, ולעובד שנפגע באופן זה יש זכויות תביעה מול ביטוח לאומי.

מאת: עידן שלומןנזיקין18/02/192453 צפיות
אמצעי המדיה הרבים שזמינים לכל אחד ואחת מאיתנו הביאו בשנים האחרונות לעלייה משמעותית באלימות שעולה בטקסטים רבים שנכתבים בערוצי התקשורת השונים. חלק מאותם תכנים, בין אם במסגרת כתבה, מאמר, פוסט או מסרון הם בבחינת לשון הרע והוצאת דיבה מבחינה חוקית ונכנסים תחת הגדרות חוק לשון הרע במדינת ישראל.

מאת: עידן שלומןנזיקין19/01/193241 צפיות
מגיע לכם פיצוי! כך קובע חוק טיבי שעבר בכנסת לפני מספר שנים, ונועד לתת מענה לציבור הצרכנים שנפגע על ידי חברות תעופה שונות בין אם במקרים של עיכוב בטיסה או ביטול טיסה.

מאת: עידן שלומןנזיקין24/12/182328 צפיות
ביטוח סיעוד הוא אחד הביטוחים החשובים ביותר לכל אחת ואחת במדינה. בין אם רוכשים זאת באמצעות קופת החולים או במסגרת ביטוח פרטי, הרי שביטוח סיעודי אמור לכסות אותנו (ובעיקר את בני ביתנו) במקרה ונקלע למצב סיעודי.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica