אחד הדברים היחידים שעליו מסכימים אויבים הוא, שעל מנת לנצח במלחמה או לעשות שלום עם אויב, צריך להכיר אותו. לצערנו, לנו יש לא מעט אויבים בסביבה, וכדי לנצח אותם במלחמה או להגיע איתם יום אחד להסכם שלום, כדי מאוד שנלמד להכיר אותם ואת תרבותם. לימודי מזרחנות הם הדלת לכך.
לימודי מזרחנות מתעסקים במזרח התיכון ובתהליך הפיכתו לאזור משמעותי במאה השנים האחרונות, כשכעת הוא נמצא בשיאו. כמו כן, לימודים אלו מתעסקים בנושאים כמו: האוכלוסייה במזרח התיכון, התרבויות במזרח התיכון, ההיסטוריה שלו, המבנה הגיאו-פוליטי, מאפייניו ועוד. החוג למזרחנות מכיל בתוכו קשת רחבה של תחומי עניין, ביניהם: דת האסלאם ומוסדותיה, התפתחותן החברתית של עמי וארצות האסלאם, יחסי הגומלין וההשפעות ההדדיות של מדינות המזרח התיכון על העולם הערבי וכדומה.
לימודי מזרחנות הנמשכים שלוש שנים עבור תואר BA, מציעים מספר מסלולים שונים כגון: מזרחנות- מזרח תיכון, ההיסטוריה של המזרח התיכון, תואר ראשון במדעי המדינה/ רוח/ חברה עם התמקדות במזרחנות, לימודים רב תחומיים בהיסטוריה של המזרח התיכון, ההיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה ועוד.
באוניברסיטת בן גוריון שבבאר שבע, כל מי שמעוניין להתקבל ללימודים, יצטרך לעמוד בתנאי הקבלה הבאים: ציון סכם 500 או ציון 520 במבחן הפסיכומטרי. ישנם שני מסלולים בתוכנית לימודים בבן גוריון: מסלול לימודים אינטנסיבי שמיועד לסטודנטים המעוניינים להתמחות בערבית או להמשיך ללימודים מתקדמים או מסלול רגיל שנועד עבור אלו שמעוניינים בידע בסיסי בערבית. באוניברסיטת חיפה, לומדים הסטודנטים בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון עבור תואר ראשון. ישנו מסלול חד חוגי ומסלול דו חוגי המשלב את החוגים הבאים: לימודי ארץ ישראל, היסטוריה כללית, גיאוגרפיה או מדעי המדינה. כל מי שמעוניין להתקדם לתארים מתקדמים, יכול לעשות זאת במוסד אקדמי זה.
באוניברסיטת בר-אילן שברמת גן, לומדים הסטודנטים בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון במדעי היהדות עבור תואר ראשון. קיימות תכניות של מסלול דו-ראשי משותפות בין המחלקה ללימודי מזרח התיכון למחלקות הבאות: ערבית, מדעי המדינה, תולדות ישראל, יהדות המזרח, לימודי ארץ ישראל וגיאוגרפיה. באוניברסיטת תל-אביב, מדובר בחוג להיסטוריה של מזרח התיכון ואפריקה עבור תואר ראשון. בלימודים הנ"ל קיימות שתי חטיבות לימוד: חטיבת לימודי ההיסטוריה של המזרח התיכון בעת החדשה או לימודי המזרח התיכון- גשר בין יבשות. המועמדים ללימודי ההיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה, יצטרכו לעמוד בתנאי הקבלה הבאים: ציון 450 בבחינה הפסיכומטרית ותעודת בגרות מלאה.
בסופו של יום, מסיימי התואר הראשון במזרחנות יוכלו לעסוק באחת מן האפשרויות הבאות ברגע שייצאו מדלתות המוסד האקדמי שבו למדו: השתלבות בהוראה, באקדמיה, תחומי ממשל ופוליטיקה, בגופים ממשלתיים, מכוני מחקר, בחברות מסחריות וכדומה. הבוגרים יכולים לשמש כיועצים, חוקרים, מורים, מזרחנים ועוד. ראוי לציין כי מי שמעוניין להתקדם בתחום המזרחנות, אז מוטב עליו להמשיך לתואר שני במקצוע זה.
המאמר מוגש מטעם אתר הסטודנט, פורטל לימודים ייחודי המכיל אלפי ביקורות וחוות דעת של סטודנטים ובוגרים ממוסדות לימוד בכל רחבי הארץ