מהו הליך הגישור
הגישור בהליך גירושין הינו הליך ליצירת הידברות ופתרון סכסוכים בין בני זוג . מטרת הגישור הינה לאפשר לכל צד בסכסוך להגדיר את האינטרסים והצרכים שלו בצורה שתאפשר גם לצד השני להבינם ובדרך זו מגיעים הצדדים במשותף להחלטות הממזערות את הנזק ומפיקות תובנות רבות מן הסיטואציה אליה נקלעו הצדדים. המגשר מוגדר על פי חוק בתי המשפט משנת 1984 כמי שתפקידו לסייע לבעלי הדין להגיע להסכמה על ישוב הסכסוך שביניהם בהליך גישור בדרך של ניהול משא ומתן חופשי, מבלי שיש בידו את הסמכות להכריע בו. הליך הגישור הינו הליך קצר וממוקד בו מגדירים הן את ההסכמות והן את המחלוקות, מעלים הצעות שונות לפתרונות ודנים בהם. הצדדים מבהירים את עמדותיהם ומתקיים משא ומתן בסיוע המגשר במגמה להגיע להסכם הוגן.
חשיבות רבה ניתנת לנסיונו של המגשר- עו"ד אירית רייכמן, בעלת ותק רב בתחום דיני המשפחה, הוסמכה לגישור ע"י הטכניון בשנת 1998. מאז צברה עו"ד רייכמן ניסיון רב בתחום המעניק לה יכולת פנייה אל לב הצדדים והכוונה לפתרונות אשר יספקו את האינטרסים של שניהם. בכך היא מאפשרת לצדדים סיום מהיר ונעים עד כמה שניתן לסכסוך הקשה ביניהם. נסיונה האישי של עו"ד אירית רייכמן בתחום דיני המשפחה מראה כי גם במקרים מסובכים בהם הצדדים הגישו זה נגד זו תביעות רבות למזונות, חלוקת רכוש וצווים שונים- כאשר ביהמ"ש הפנה לגישור והצדדים נענו, לאור הקושי הרב בניהול התכתשות משפטית, ההליך הסתיים תוך חודש בהסכמה שהיתה לרצון שני הצדדים.
יתרונות הליך הגישור
א. הליך וולונטרי- הליך הגישור נפתח בהסכמת הצדדים ומסתיים כאשר מי מהם חפץ בכך. העובדה כי ההליך אינו נכפה על הצדדים מאפשרת ניהול דיאלוג פתוח ורגוע יותר.
ב. למגשר, מעצם הגדרת תפקידו אין סמכות להכריע בסכסוך אלא רק לנהל את השיחה בין הצדדים והם אלו שמגיעים להסכמות.
ג. המגשר ניטראלי ולא נותן עצות לאף צד. עובדה זו מקלה על הצדדים בניהול החלפת מידע פתוחה המאפשרת משא ומתן פתוח אשר יתן מענה לאינטרסים השונים של הצדדים.
ד. העובדה כי ההסכם הוא פרי הסכמת הצדדים מביאה עימה אחריות ומחויבות גבוהה לקיומו. הסכם זה נתפס כהוגן, שני הצדדים מרגישים עימו טוב היות והוא מותאם לצרכיהם האישיים ולא נקבע באופן שרירותי ע"י אדם חיצוני למשפחה שלא מכיר את הנפשות הפועלות.
ה. הליך הגישור, המתנהל בנועם במשרד ולא בין כותלי ביהמ"ש, מאפשר להגיע לפתרונות יצירתיים אשר עונים על הצרכים הסמויים של הצדדים. לצדדים שליטה על פסק הדין המבוסס על הסכמותיהם.
ו. הליך הגישור קצר ביחס לניהול משפט- היות והתהליך אינו פורמאלי ולצדדים מטרה משותפת שאינה להלחם הפגישות הינן אפקטיביות. בנוסף, העובדה כי הצדדים קובעים את מועדי הפגישות מונעת סחבת ומקצרת את משך התהליך. עובדה זו חוסכת סבל רב ועוגמת נפש מכל הנוגעים בדבר בשל ההימנעות מעיקולים, עיכובי יציאה מהארץ, צווי מניעה וכ'ו.
ז. עלויות הליך הגישור נמוכות מעלות ניהול משפט לאור הפטור מאגרות, שכר טרחת עו"ד, הוצאות משפט וכ'ו.
ח. הליך הגישור הינו גמיש ולא פורמאלי- הפגישות נקבעות בתיאום עם הצדדים ולא מוכתבות להם, ישנה אפשרות לפגישות אישיות של מי מהצדדים עם המגשר, בעת הפגישות לצדדים חופש ביטוי מלא בשפתם, בלא כללי פרוצדורה וסדר דין.
ט. המידע הנמסר במהלך הליך הגישור הינו חסוי ולא ניתן לעשות בו שימוש עתידי במקרה והסכסוך יגיע לביהמ"ש. ההליך הינו דיסקרטי ומאפשר לצדדים שמירת מידע אישי וחסוי בניגוד לבית המשפט אשר מנהל את ההליכים באופן פומבי.
י. במסגרת הליך הגישור כל צד יכול להתייעץ עם מומחה מטעמו כולל עורך דין ,רואה חשבון,אקטואר וכד', מבלי שהדבר יפגע בהליך הגישור .
יא. הליך הגישור מיועד לזוגות המעוניינים לסיים סכסוך בלתי נמנע בדרך טובה שתאפשר להם לתפקד יחד כהורים לאחר הגירושין. במקום מציאת האשם בעבר, הגישור מבוסס על דיון פתוח הבוחן את עתיד היחסים, נותן מענה לצרכים האישיים ויוצר ערוץ תקשורת משופר אשר יאפשר שיתוף פעולה וישליך על מערכת היחסים בעתיד.
יב. הליך הגירושין הינו טראומטי עבור הילדים. הליך הגישור מאפשר קבלת החלטות טובות יותר לעניין הילדים- איך ומתי לספר, התמודדות עם הפיצול הפיזי, ומזעור נזקים. קיום שיח תקין בין ההורים הינו דבר משמעותי וקריטי לתחושת הילדים והתמודדותם עם הגירושין.
יג. הליך הגישור אינו חוסם אפשרויות אחרות ותמיד ניתן לפנות לביהמ"ש שיכריע בסכסוך.
יד. הסדר גישור הינו בראש ובראשונה חוזה מחייב. הצדדים יכולים לאשר אותו בביהמ"ש ובכך להעניק לו תוקף של פסק דין מחייב.