עם כל הכבוד לסוודר ותנור החימום, צריך גם לחמם את הגוף גם מבפנים, באמצעות מאכלים ומשקאות מחממים. הרפואה הסינית גורסת כי קיימים מזונות מחממים, מזונות מקררים ומזונות נייטרליים. חימום הגוף יחזק אותו ויגביר את עמידותו בפני מחלות החורף.
אנרגיית החימום של כל מאכל נקבעת על ידי הרכבו, אופן גידולו ודרך הבישול שלו. בישול איטי וממושך בסיר על אש קטנה או בכלי חרס בתנור יעלה את אנרגיית החימום של המזון. זו הסיבה שמאכלים כמו חמין, תבשילי קטניות, מרקים ודייסות, מתאימים לחורף.
כשמזג האוויר קר, מומלץ לעבור לתפריט של מזונות ותבלינים מחממים ולהשמיט את המזונות המקררים. ניתן להוסיף מזונות המוגדרים נייטרליים, כלומר שאין להם השפעה מחממת או מקררת.
ירקות מחממים
הירקות המועדפים בחורף הם הכתומים, בעיקר בטטה. הם נחשבים כמחממים, מחזקים ומשפרים את תפקוד המערכת החיסונית. אבל ירק לא חייב להיות כתום כדי להיחשב למחמם: בצל, שום, כרישה, פלפל ירוק וקישוא, וגם ירקות השורש כמו גזר, צנון, צנונית, שורשי פטרוזיליה וסלרי תוספים גם הם את מקומם ברשימת הירקות המחממים. מרק, מישהו?
ירקות ניטרליים
את התזונה ניתן, כאמור, לגוון עם ירקות נייטרליים כמו מלפפון או חסה. עדיף להשתמש בירקות טריים. להוציא אותם מהמקרר לפחות שעתיים לפני הארוחה ולא לאכול אותם בבוקר. ירקות כמו אפונה ירוקה, דלעת, תירס ותפוחי אדמה יקבלו אנרגיה מחממת על ידי חליטה במים חמים או הקפצה קצרה במחבת.
פירות מחממים
ברשימה הזו מככבים פירות הדר עם קליפתם, אגסים, דובדבנים, תותים, פפאיה, אננס, תאנים וליצ'י. גם פירות אפשר כמובן לבשל או לאפות (תפוח עץ אפוי, למשל, רסק או לפתן).
כדאי לאכול בחורף פירות מיובשים, שתהליך הייבוש תורם לאנרגיית החימום שלהם.
מוצרי חלב
רוב מוצרי החלב נחשבים לנייטרליים או למקררים, ולכן מומלץ להפחית את צריכתם בחורף. אם אתם לא יכולים לוותר על מוצרי חלב, העדיפו יוגורט, ואם אפשר - יוגורט פרוביוטי.
גם את מוצרי החלב כדאי להוציא שעתיים לפני האכילה מהמקרר ולא לאכול בארוחה הראשונה בבוקר.
מכיוון שמוצרי החלב גורמים לעתים ליצירת ליחה בדרכי הנשימה, מומלץ לאנשים הנוטים בחורף לנזלת או לשיעול ליחתי לצרוך מוצרי חלב צאן במקום חלב פרה, אך לא לוותר לחלוטין על מוצרי חלב, כדי לא לפגוע באספקת הסידן.
בשר
לא רק אמהות יהודיות דאגניות ממליצות על מרק עוף כאמצעי לריפוי וחיזוק אחרי ובמהלך מחלה: גם הסינים מסכימים איתן. בשר כבש,בקר ועוף נחשבים למאכלים מחממים.
דגי מים מתוקים הם בעלי אנרגיה נייטרלית, ודגי ים נחשבים למקררים.
לאנשים הסובלים מאנמיה, שכפועל יוצא שלה קר להם יותר, מומלץ לאכול מנה בשרית כלשהי וכבד שלוש-ארבע פעמים בשבוע, משום שבשרים ידועים גם כמחזקי דם.
דגנים ופחמימות
כדאי להעדיף את הלחם המלא, בעיקר משיפון, המחמם יותר מחיטה. דגנים כמו תירס, כוסמת, דוחן, אורז מלא ואורז מתוק נחשבים למחממים. מומלצת במיוחד שיבולת השועל, שניתן להכין ממנה דייסה על בסיס מים או חלב צאן או להוסיף אותה למרקים ולתבשילי בשר.
קטניות
קטניות, בעיקר קטניות כהות (שעועית חומה ושחורה, פולי אזוקי ועדשים חומות )נחשבות למחממות. כיוון שהקטניות ממילא דורשות בישול ארוך, איכותן המחממת מתחזקת אף יותר, והן מומלצות בתוך חמין או מרקי קטניות. הקטניות יכולות, אגב, להוות תחליף בשר לצמחונים.
כל מיני
בתפריט החורפי כדאי לשלב גם אגוזי מלך, ערמונים, זיתים, שמן זית, צנוברים, שקדים קלופים לא קלויים, שומשום מלא וטחינה מלאה, ויש לשמור על כמויות מדודות של כף עד שלוש כפות ביום, בגלל הקלוריות.
לתבלינים יש תפקיד חשוב בשינוי האנרגיה של מזונות, וחלקם אף משמשים כצמחי מרפא. תבלינים מחממים הם קינמון, זנגוויל, הל, צ'ילי, פלפל שחור ואדום, בזיליקום, עלי דפנה, רוזמרין, כוסברה, כמון וכורכום.
שתייה
בחורף מומלץ, כמובן, לשתות שתייה חמה, בעיקר תה לסוגיו, רצוי תה צמחים שאינו מכיל קפאין (אבל לא תה מנטה ולא תה עם נענע שנחשבים למקררים), וגם תה ירוק ותה יסמין. כדאי להוסיף למשקאות תבלינים מחממים. גם תה בנוסח הצ'אי ההודי (בלי חלב) טוב למלחמה בקור, כיוון שהוא מכיל זנגוויל, קינמון, ציפורן והל.
שיהיה לכולנו חורף חם ובריא!