הCCD
כמו בכל דבר צריך להתחיל מהבסיס, ופה הבסיס הוא הCCD, רכיב זה הוא האחראי לקבלת התמונה מהעולם החיצוני ולהמרת התמונה לזרם וידאו אנלוגי או דיגיטלי, כך שזה למעשה הופך את הCCD לרכיב החשוב ביותר במצלמת האבטחה. הערך הראשון אותו נמדוד הוא ערך הגודל הפיזי של הCCD, ישנם מידות רבות של רכיבי CCD הקיימים בשוק אך אנחנו נתרכז ב-3 העיקריים, שהם:
1/3" – הCCD שליש אינץ' הוא המידה הנפוצה ביותר בשוק מצלמות האבטחה היום ונעשה בה שימוש בכל הפורמטים של המצלמות, המידה 1/3" מספקת שטח פרצפציה של בערך 17 ממ"ר שמספיק ברוב המקרים לספק תמונה במצבי תאורה סטנדרטים ושדה ראיה טוב.
1/4" – הCCD רבע אינץ' נמצא קצת פחות בשימוש בשוק מצלמות האבטחה ומידתו קטנה מהממוצע בשוק ונמצאת בשימוש במצלמות מהסוג הפחות יקר. מצלמה עם CCD של 1/4" מספקת שטח פרצפציה של 7.7 ממ"ר כך שאם תידרש הגדלה של התמונה לפורמט גדול יותר יהיה צורך להגדיל יותר פעמים כי הערך ההתחלתי של גודל התמונה קטן יותר.
1/2" – הCCD חצי אינץ' ימצא לעיתים רחוקות במפרטי מצלמות אבטחה כי הוא CCD שכמעט לא נמצא בשימוש אבל יש לו יתרונות, הגודל שלו מספק כמעט 31 ממ"ר שטח פרצפציה וזה מקל מאוד על המצלמה להגדיל את התמונה לפורמט תמונה גדול וגם בנוסף גודל הCCD הופך אותו ליותר טוב בתנאי תאורה קשים מאחר ויש לו שטח גדול יותר ויכולת טובה יותר לרכוש אור מהעולם החיצוני.
אולי יעניין אותך גם: מצלמות אבטחה 8 מגה פיקסל
העדשה
העדשה עושה את עבודת התקריב והזווית, הקשר בין השתיים הוא קווי, כלומר כל עוד מרחק הצילום שווה אבל מגדילים את גודל העדשה זווית שדה הראיה קטנה אבל אובייקט הצילום "מתקרב", וכל זה נעשה ביחס קבוע. עדשות עם אורך פוקלי קטן יקלטו תמונה רחבה יותר אבל פחות תקריב ועדשות עם אורך פוקלי גדול יקלטו תמונה צרה אך בתקריב גדול יותר.
ישנם רמות איכות שונות של עדשות, ולרוב איכות העדשה נמדדת ע"י 2 פקטורים:
- איכות ליטוש משטחי העדשה והציפויים הקיימים עליה לסינון אור עודף או בטווח לא רצוי.
- איכות הצמצם ומהירותו קובעים כמה מהר העדשה מתמודדת עם שינוים קיצונים של רמות תאורה.
מעבד שיפור תמונה - Video Enhancement Processor
חוץ מלקבל את התמונה דרך העדשה הCCD לא יכול לעשות הרבה במצבים שונים שגורמים להפחתת איכות התמונה כמו סנוור, הלבנת התמונה, פיצוי על חוסר אור, מקורות אור מרובים בתמונה וכדומה. כאן נכנס לתמונה (במלוא משמעות המילה) מעבד שיפור התמונה שהוא מיועד כדי לפצות על מצבים שונים כגון:
טווח דינאמי גדול WDR – מצב שבו הטווח בין חוסר חשיפה ויתר חשיפה הוא גדול מדי, במצב זה התמונה או חשוכה מדי או מולבנת מדי, במקרה כזה נכנס המעבד לפעולה עם פונקציית הWDR ויוצר ממוצע בין אותות גבוהים ונמוכים ועושה ויסות ממוצע בין חשיפת יתר וחשיפה קצרה ומייצר תמונה יציבה וברורה.
ECLPS/HSBLC - ממש כמו בעין האנושית אם אדם כלשהוא מסנוור אותך לא תוכל לראות מי הוא, ECLPS היא מערכת למניעת הלבנת יתר או סנוור, מערכת זאת מונעת ממקור אור חזק להשתלט על התמונה ובעצם למלא את כולה באור לבן, מקור האור מוסתר והמצלמה יכולה לראות מה קיים בתמונה באזור ממנו מוקרן האור החזק.
AIRS - מערכת AIRS לויסות כמות האור שמשודרת בלילה ע"י מערכי הלדים של מצלמת האבטחה ועל רמות האור החוזרות כדי למנוע סנוור עצמי של המצלמה ע"י עצמים שקרובים אליה, מה שבעצם הופך את הפונקצייה הזאת לפעילה ביותר מאחר והיא מפקדת על 2 רכיבים בו זמנית.
AGC - מערכת הAGC עושה פיצוי אוטומטי לרמות שידור ע"ב רשת אנלוגית, כלומר אם התמונה שהתקבלה קבלה הנחתה או עיוות וע"י כך התמונה פתאום הופכת לחיוורת מערכת הAGC מזינה צבע לבן בצורה אוטומטית אל תוך התמונה כדי לפצות על הפרעות שידור וכדומה, בקצה המקבל את התמונה תוספת הצבע שמתבטאת בעליה של מתח השידור נבלמת ע"י התנגדות הכבל ומגיעה למערכת ההקלטה (DVR) ללא תוספת הAGC ומתקבלת תמונה כבמקור.
אולי יעניין אותך גם: מחיר התקנת 4 מצלמות אבטחה
מה זה TVL?
לכל תמונה יש רזולוציה וקווי טלוויזיה (TVL), שהם מפרט של כוח ברזולוציה האופקית של מצלמות האבטחה האנלוגיות. מדד הTVL הוא אחד ערכים החשובים ביותר ברזולוצית הוידאו ואת רמתו ניתן למדוד עם תרשים הרזולוציה הסטנדרטי (תקן עולמי). בעצם TVL מוגדר ע"י המספר המרבי של קווים בהירים וכהים אנכיים. כלומר ברזולוציה של 400 TVL, ניתן לספור 200 קווים אנכיים כהים שונים ו200 קווים אנכיים לבנים שונים ששוים לגובה של התמונה. ערך הTVL הוא המדד הישיר לאיכות ההפרדה של התמונה ובעצם ככל שהוא גבוהה יותר איכות התמונה שתינתן ממנו גבוהה יותר.