מהי התקרחות זכרית טיפוסית (אלופסיה אנדרוגנטית) ?
אלופסיה אנדרוגנטית, המכונה גם התקרחות זכרית טיפוסית, הנה תופעה תורשתית המתאפיינת בנשירת שיער או בהידלדלות השיער בקודקוד הראש. אלופסיה אנדרוגנטית זו הסיבה השכיחה ביותר בהתקרחות אצל גברים (98%).
מה גורם להתקרחות זכרית טיפוסית?
התקרחות זכרית היא תופעה תורשתית שנובעת מהשפעה גנטית לדיהידרו-טסטוסטרון (DHT). בזקיקי שיער בעלי רגישות גנטית, הדיהידרו-טסטוסטרון מפעיל גנים המקצרים את שלב הצמיחה (השלב האנגני) של מחזור השערה. התוצאה היא הפיכה הדרגתית של זקיקים גדולים לזקיקים זעירים שיוצרים בהדרגה שערות קצרות ודקות יותר. אנזים בשם 5 אלפא רדוקטאז מסדיר את ייצור הדיהידרו-טסטוסטרון.
היכן בגוף מצוי ה-דיהידרוטסטוסטרון?
דיהידרוטסטוסטרון מצוי ברקמות רבות בגוף, כולל זקיקי שיער הקרקפת.
מה תפקידו של 5-אלפא רדוקטאז בגוף?
5-אלפא רדוקטאז הוא אנזים המסדיר את ייצור ה-דיהידרו-טסטוסטרון על ידי הפיכת טסטוסטרון לדיהידרו-טסטוסטרון.
עד כמה נפוצה ההתקרחות הזכרית הטיפוסית?
התקרחות זכרית טיפוסית יכולה להתחיל בשנות העשרה, העשרים, השלושים והארבעים, והיא מופיעה במידת- מה בקרב 50% מהגברים לפני גיל 50.
עובדות על נשירת שיער
אין צורך להיבהל כששערותיך מתחילות להיתפס במברשת או במסרק, או סותמות את הביוב לאחר שחפפת את שערך .
כל אדם מאבד בממוצע בין 50 ל-100 שערות ביום. אך תחת כל שערה שנושרת צומחת מאותו זקיק שערה חדשה.
בכל זמן נתון כ-10% משיער הקרקפת נמצא בשלב מנוחה (אינו צומח), ואילו יתר 90% צומח באופן פעיל.
אובדן שיער יכול להיחשב כבעיה רק כשהוא מתחיל ליצור כתמים קרחים.
נשירת שיער אצל גברים היא על פי רוב תוצאה של תופעה תורשתית המוכרת כהתקרחות זכרית טיפוסית או אלפוסיה אנדרוגנית, שבה השיער מתחיל להידלדל באזור הרקות והמצח ויוצר קו שיער נסוג. השיער הרגיל במקומות אלה מוחלף בשיער פלומתי רך, שבסופו של דבר נעלם כליל ויוצר שטח קרח הגדל לאט.
למעלה מ-50% מהגברים סובלים מהתקרחות גברית טיפוסית לפני גיל 50.
לפי הערכות, התקרחות זכרית טיפוסית נגרמת ככל הנראה מרגישות גנטית להשפעת הרמה של חומר טבעי בשם דיהידרו-טסטוסטרון המשפיע ככל הנראה באופן שלילי על צמיחת השיער.
הדיהידרו-טסטוסטרון מקצר את שלב הצמיחה, השערות הארוכות והעבות שצומחות בדרך כלל בקרקפת הופכות לשערות קטנות ועדינות יותר עד שנושרות. חלק משמעותי מהנשים מפתחות אף הן אלפוסיה אנדרוגנטית, אף כי נשירת השיער נוטה להיות מפוזרת יותר ובדרך כלל אינה מובילה לאובדן מלא של שיער הקרקפת.
סיבות לנשירת שיער אצל נשים
אפשרויות הטיפול בנשירת שיער
בעוד בעבר ה"טיפול" בהתקרחות היה התאמת פיאה, כיום ישנו טיפול תרופתי אנטי-אנדרוגנים ספציפי. תרופות כגון "אצטט ציפרוסטרון" ו"ספירונולאקטון" עשויים טיפול יעיל בקרב נשים הסובלות מנשירת שיער הדרגתית. קיים גם מגוון של נוסחאות המבוססות על אסטרוגן לטיפול מקומי, אך אין מחקרים קליניים המוכיחים את יעילותם בזירוז צמיחת השיער.