כריזמה על פי רוב, נובעת מתחושת עצמי חזקה, מאמונה עמוקה בערכך ומהידיעה כי לא ניתן לאלף אותך. לטעמי, הדבר נכון בחלקו. כריזמה היא תוצאה של שילוב בין אמונה בעצמך, לבין הסתמכות על קליטה אינטואיטיבית של שפת הגוף של אחרים ותגובות בוטחות, השולחות מסרים ברורים שבונים קשר טוב.
רבים מאיתנו מנסים לשמר היבטים מסויימים של חיינו האישיים בסוד. כשאנו באים במגע עם העולם, אנו עוטים מסכה ציבורית ומנסים לנהל את ענייננו כך שאחרים לא יראו את המתרחש באמת מאחור. מחקרים מראים כי 93% מהתקשורת הבין אישית אינה מילולית. האופן בו אנו מניעים את גופינו, הבעות הפנים שלנו, הטונאציה, המהירות בה אנו מדברים ואפילו סדר הישיבה בו אנו נוקטים, כולם מבטאים את מה שאנו מרגישים וחושבים, על עצמנו ועל האדם העומד מולנו.
כעת הרשו לי לחלוק עמכם סוד...
כולכם יודעים לקרוא שפת גוף. אבות אבותינו פיתחו הבנה חדה של שפת הגוף הלא מילולית ואנו ירשנו חוש שישי זה מהם. מחקרים הוכיחו כי מוחינו מתפתח בהתאם לתקשורת הלא מילולית עם השנים. הבעיה היא בכך שאנו נוטים להתעלם ממנה עם הזמן ומתכנתים עצמנו לא לשים לב לאיתותים שכאלה. לטעמי, אנחנו פשוט מתעצלים ומרכזים את מלוא תשומת הלב במה שאומרים ברמה המילולית בלבד. אנו מתכחשים לתחושות הבטן שלנו, משום שאנו סבורים כי אין להסתמך עליהן בהערכה הרציונאלית של האחרים. כתוצאה מכך אנו לא פעם מוצאים עצמנו מבולבלים בתחושותינו ונופלים לא פעם ברשתם של רמאים ונוכלים.
כשאנו מאבדים את היכולת הטבעית שלנו לקרוא שפת גוף, אנו גם עלולים לשלוח מסרים מוטעים לאחרים מבלי לשים לב. בסוף אחת מהרצאותיי, פנתה אלי אישה ואמרה: "אני בסה"כ אדם טוב ונחמד, אבל משום מה כולם מתרחקים ממני ואני לא מבינה מדוע?". הבטתי עליה, פניה נראו נפולות, הכתפיים שמוטות, ידיה משולבות זו בזו והיא נמנעה מליצור עימי קשר עין רצוף. לא פלא שאנשים התרחקו ממנה, הרי שפת הגוף שלה שדרה חוסר ביטחון והסתגרות.
בשליחתנו מסרים מוטעים, אנו עלולים להרחיק מאיתנו אנשים או לסגור עצמם בפנינו. ברצוני לשתף אותכם במספר עקרונות מפתח, אשר בעזרתם תתחברו לפלאי המערכת התקשורתית של גופכם ותגבירו את יכולתכם להטות את המחזה לטובתכם.
שיטה מצויינת בה נתקלתי היא שיטת ריימן לבניית יחסי אמון, המונה כ-10 שלבים. חשוב להדגיש כי יש לתרגל כל נקודה למשך כ-3 שבועות לפני שעוברים לנקודה הבאה:
1. הפנים שלנו הם החלק הראשון באינטראקציה אשר נחשף בפני אחרים. הרפו את שרירי הפנים ושימרו על נינוחות בוטחת. תרגלו נשימות ונשיפות מול המראה, הרפו את הקרקפת ושילחו אותות הרגעה למצח. הרפו את הלחיים, הפה ושימרו על סנטר מקביל לרצפה.
2. צרו סימטריה ברורה בגופכם. עמידה סימטרית משדרת יופי, בריאות ושלווה בוטחת. שימרו על עמידה ישרה וזקופה, האריכו צוואר והורידו כתפיים.
3. חייכו את החיוך החברתי שלכם- חיוך טוב משדר ביטחון עצמי, שליטה והרגשה טובה לגבי עצמכם. חייכו עם העיניים.
4. שכללו את לחיצת היד שלכם- כשאתם פוגשים אדם זר היו הראשונים ללחוץ את ידו, כך תיתפסו כשולטים במצב באופן בלתי מודע.
5. הנהנו, שקפו והובילו- לכל אדם יש צורך להרגיש ששומעים ושרואים אותו. הנהון פירושו אני שומע אותך, שיקוף פירושו ישיבה זהה או תנועות מקבילות, מאין מתן אישור לאדם מולכם האומר אנחנו באותו הראש.
6. הקפידו על מחוות ידיים ברורות ומאופקות. אנשים זוכרים מסרים מילוליים המלווים במחוות ידיים, טוב יותר.
7.גוונו את גובה הקול שלכם- להיבט גובה הקול יש השפעה רבה על הדרך בה אחרים תופסים אותנו.
8.כבדו את המרחב האישי של העומדים מולכם- שימרו על טריטוריית האחר והימנעו מלפלוש למרחב שלו.
9. עוררו הרגשה טובה- צרו עוגן ברגע שיא. משפט שנאמר ברגע מצחיק יתן הרגשה טובה גם כשיאמר לאחר מכן.
10. ערכו חזרות- זיכרו כי מוחינו אינו מבדיל בין חיוך אמיתי למזוייף. ככל שנשכיל לתרגל יותר, כך יגדלו סיכויינו להרגיש כך באמת .
זיכרו כי התת מודע ניתן לאימון. מי שרוצה להיראות נינוח או בטוח בעצמו, יוכל לתרגל ביטוי של תכונות אלה גם אם אינו מרגיש כך בתחילה. מצד שני ברגע שתלמדו לשלוט בשפת הגוף שלכם, תדעו באופן אוטומטי לשלוט במחשבות הלא מודעות של אחרים וברושם שאתם מעוררים בהם.
(c) כל הזכויות שמורות לחברת "כריזמה". |