"שלושה דברים חשובים בדיבור- מי אומר את הדברים, איך הוא אומר אותם ומה הוא אומר. האחרון מבין השלושה הוא הכי פחות חשוב." (ג'ון מורלי).
בשנים האחרונות נכתב ונאמר רבות אודות מה יש לומר בראיון עבודה, אך מעט נכתב אודות שפת הגוף או כיצד עלינו להתנהג פיזית בראיון עבודה.
מטרת המאמר אם כן היא לתת פרספקטיבה נוספת ולטעמי האישי חשובה לא פחות, אודות התנהגותינו כהכנה לראיונות עבודה.
מחקרים הוכיחו כי כ-93% מהתקשורת הינה תקשורת בלתי מילולית, למען הדיוק 38% מהתקשורת מתייחסת לטון ולגוון הקול, 55% מהתקשורת מתייחסת לשפת גופנו ורק כ-7% מהתקשורת מתייחסת למילים היוצאות מפינו.
האופן בו אתם מניעים את גופכם, הבעות הפנים שלכם, מהירות הדיבור, כל תנועה של פרק היד, או שינוי טון הקול משדרים משהו על מה שאתם מרגישים וחושבים על האדם שאתו אתם מדברים. האם אתם נותנים אמון באדם הזה? האם אתם מאמינים באמת במוצר אותו אתם מוכרים? האם אתם משדרים אמינות בעצמכם?
המוח עשוי להתמקד בהבנת המילים הנאמרות, אך תת המודע עובד קשה על "קריאת" הרמזים הלא מילוליים, שמעידים על כוונותיו האמיתיות של האדם מולנו. מה הפלא אם כן שאנו חוזרים לא פעם מראיון עבודה כשאמרנו את כל הדברים הנכונים להגיד אבל עדיין יצאנו עם תחושת החמצה.
שילוב נכון בין שפת גופינו למילים היוצאות מפינו במקביל, יהווה אינדיקציה נכונה למידת הצלחתנו בראיון. זכרו כי ראיון עבודה הינו מפגש היכרות לכל דבר ועלינו להתנהג אם כן בהתאם.
להלן מספר כללים חשובים לשפת גוף בראיון עבודה:
חייכו- משפט עתיק אומר "חייכו לעולם והוא יחייך אליכם חזרה". לכולנו קיימים במוחנו נוירונים (קולטנים) הנקראים "קולטני REM". תפקידם לחקות ולהזדהות עם מה שמוחינו קולט. כשאנו רואים מישהו בוכה, מיד דמעות עולות בגרוננו. ועל כן כשמישהו מחייך אלינו, אנו מבלי לשים לב מחייכים חזרה. זכרו כי חיוך טוב משדר ביטחון עצמי, שליטה והרגשה טובה לגבי עצמכם.
לחצו יד- חוש המישוש או המגע הינו אחד החושים החיוניים ביותר עבורנו, לחיצת הידיים הגיעה עוד מימי הביניים כשחיילים נהגו לאחוז זה בזרוע של זה על מנת לוודא שאינם נושאים נשק בשרווליהם. לחיצת היד הינה הזדמנות מצוינת ליצירת קשר. "אני מרגיש טוב עם עצמי ולכבוד הוא לי להכיר אותך".
מרחב אישי- לכולנו קיים אזור מגן מרחב אישי אם תרצו (מגופינו עד שישים סנטימטר). בדר"כ קיים שולחן המפריד ומגן על מרחב זה אך לעיתים אין דבר שחוצץ בין המראיין למרואיין. אנשים מתייחסים לאזור האישי כהמשך של גופם. קרבה רבה מדי עלולה להיתפס כאיום מיידי. ברגע שתבחינו בתנועות מסורבלות, תדעו שגרמתם למראיין להרגיש נבוך ופגיע. אם שמתם לב לאחד מהסממנים הנ"ל תאטו ותיסוגו כבדרך אגב עד לחזרתכם למרחב האישי הרצוי. אנשים בעלי מרחב אישי יחבבו אתכם יותר אם תשמרו על המרחב שלהם משום שהדבר שיקף את רצונם.
קשר עין- שימרו על קשר עין לאורך הראיון. שימרו על קשר עין במשך 70% מהזמן. היזהרו לא לבהות באדם מולכם אלא למצמץ. קשר עין מעיד על כנות ואמון.
קשב ועניין - גלו עניין וקשב בראיון ובמרואיין עצמו. היזהרו מהישענות אחורה בכיסא, הכתפיים שפופות והסנטר קרוב לחזה, תנוחה זו עלולה לשדר כי אתם שחצניים או שהנושא אינו מעניין בשביל שנשב זקופים. שימרו על יציבה גבוהה וזקופה לאורך כל הראיון.
הנהנו, שקפו והובילו- לכל אדם יש צורך להרגיש שרואים ושומעים אותו. הנהון פירושו אני שומע אותך. השתדלו לא להיכנס לדברי השני מפני שהפרעה אומרת "דברי חשובים יותר". שיקוף פירושו מתן אישור לאדם מולכם. שימו לב לא להגזים בחיקוי (שותה מים אז גם אתם). שקפו גם את קצב הדיבור. אדם שמדבר לאט עלול להתבלבל אם אדבר איתו מהר.
סיימו את הראיון באותה מידה בה נכנסתם: חיוך, לחיצת יד ואמירת תודה. המלצתי היא להיערך לראיון בהתאם: הסתכלו מול מראה בבית ותרגלו, עירכו חזרות רבות עד שמוחכם ירגיש כאילו חווה את האירוע כבר.
בהצלחה בראיון העבודה הבא